Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιβεβαίωσε τις αντιθέσεις εντός της ΕΕ για εμβόλια και τουρίστες από τρίτες χώρες

Αντι­θέ­σεις και αντιρ­ρή­σεις για τις αφί­ξεις του­ρι­στών από τρί­τες χώρες όπως η Βρε­τα­νία και η Ρωσία ανέ­δει­ξε η Σύνο­δος Κορυ­φής της ΕΕ, γεγο­νός που επι­βε­βαί­ω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης σε συνέ­ντευ­ξη τύπου στις Βρυξέλλες.

Επι­βε­βαί­ω­σε ότι η Γερ­μα­νία έθε­σε θέμα εμβο­λί­ων από χώρες εκτός της ΕΕ, όπως είναι το Σπούτ­νικ από τη Ρωσία, γίνο­νται δεκτά από ορι­σμέ­να κρά­τη μέλη, όπως και η Ελλά­δα, σε περι­πτώ­σεις ξένων τουριστών.

Ο Κ. Μητσο­τά­κης δήλω­σε πως «πράγ­μα­τι η κυρία Μέρ­κελ ανα­φέρ­θη­κε στο ότι υπάρ­χουν χώρες που δέχο­νται το Σπούτ­νικ και άλλες που δεν το δέχο­νται. Καλυ­πτό­μα­στε ως Ελλά­δα από τον ευρω­παϊ­κό κανο­νι­σμό, εάν η Γερ­μα­νία είχε αντιρ­ρή­σεις θα τις έθε­τε κατά την οριο­θέ­τη­ση του κανο­νι­σμού», ενώ για το ενδε­ο­χό­με­νο να τεθούν επι­πλέ­ον περιο­ρι­σμοί σε του­ρί­στες όπςω απ’τη Βρε­τα­νία λόγω της μετάλ­λα­ξη «Δ» ανέ­φε­ρε πως «δεν υπάρ­χει πλειο­ψη­φία στην ΕΕ για περαι­τέ­ρω περιο­ρι­σμούς σε ότι αφο­ρά στην μετάλ­λα­ξη τύπου Δέλ­τα, αλλά αυτό δε σημαί­νει πως δεν πρέ­πει να είμα­στε προσεκτικοί».

Δήλω­σε ότι «κάνου­με επί­σης επι­πρό­σθε­τους δειγ­μα­το­λη­πτι­κούς ελέγ­χους στα σύνο­ρα μας. Ο μόνος ασφα­λής τρό­πος για την αντι­με­τώ­πι­ση μεταλ­λά­ξε­ων είναι ο εμβο­λια­σμός. Η μετάλ­λα­ξη τύπου Δέλ­τα αντι­με­τω­πί­ζε­ται από τον πλή­ρη εμβο­λια­σμό» και πρό­σθε­σε ότι «η μετάλ­λα­ξη “Δ” μέχρι τέλος Αυγού­στου θα είναι επι­κρα­τού­σα σε όλη την Ευρώ­πη». Αξι­ζει να σημειω­θεί οτι το το ποσο­στό εμβο­λια­σμού στην ΕΕ είναι μόλις στο 30%.

Σε ερώ­τη­ση για τυχόν διευ­κο­λύν­σεις σε όσους είναι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης συνέ­στι­σε «λίγη υπο­μο­νή έως την επό­με­νη εβδο­μά­δα. Θα πρέ­πει να σκε­φτού­με πως θα προ­σεγ­γί­σου­με πιο έξυ­πνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακό­μη από­φα­ση να εμβολιαστούν».

Όσον αφο­ρά την οικο­νο­μία, ισχυ­ρί­στη­κε ότι υπάρ­χει θετι­κή εκτί­μη­ση για την ευρω­παϊ­κή, αλλά και για τις προ­ο­πτι­κές της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας, ενώ παρέ­πεμ­ψε στις πρώ­τες εκτα­μιεύ­σεις από το πακέ­το του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, ίσως και στα τέλη Αυγού­στου, προ­κει­μέ­νου να καλ­λιερ­γή­σει κλί­μα τεχνη­τής ευφο­ρί­ας, την ώρα που τα σχε­τι­κά κον­δύ­λια θα καρ­πω­θούν οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι, ενώ ο λαός στε­νά­ζει κάτω από τα αντι­λαϊ­κά μέτρα. Τόνι­σε επί­σης ότι «πολύ θετι­κό θα είναι το απο­τύ­πω­μα ιδί­ως σε ό,τι αφο­ρά τη δημιουρ­γία νέων θέσε­ων εργα­σί­ας», αφή­νο­ντας στο απυ­ρό­βλη­το τους μεσαιω­νι­κούς εργα­σια­κούς όρους που πρό­σφα­τα νομο­θέ­τη­σε η κυβέρ­νη­ση με τη στή­ρι­ξη των ΣΥΡΙΖΑ — ΚΙΝΑΛ.

Όσον αφο­ρά τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή του για το Κεί­με­νο Συμπε­ρα­σμά­των για την Τουρ­κία, λέγο­ντας ότι «για εμάς επί­σης είναι απα­ρά­βα­τη γραμ­μή να μην εργα­λειο­ποιεί η Τουρ­κία το Μετα­να­στευ­τι­κό, αλλά και να προ­βεί σε κινή­σεις καλής θέλη­σης», απο­κρύ­πτο­ντας πως κρι­τή­ριο της ΕΕ είναι τα συμ­φέ­ρο­ντα των ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων και οι στρα­τη­γι­κές σχέ­σεις με την αστι­κή τάξη της Τουρκίας.

Πηγή: 902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο