Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: Με αγωνία για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και στο νέο διάγγελμα


Με άλλο ένα από τα συνη­θι­σμέ­να του διαγ­γέλ­μα­τα, πανο­μοιό­τυ­πο με τα προη­γού­με­να, και με μόνη αγω­νία το πώς θα ανοί­ξει ο Του­ρι­σμός με τα γνω­στά «πρω­τό­κολ­λα — λάστι­χο», ο Κυρ. Μητσο­τά­κης επι­χεί­ρη­σε χτες να ξανα­σερ­βί­ρει στο λαό το επι­κίν­δυ­νο για την υγεία του παρα­μύ­θι ότι εμβό­λια, αυτο­διά­γνω­ση και …καλός και­ρός αρκούν για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.
Κι αυτό την ώρα που η απου­σία ουσια­στι­κών μέτρων οδη­γεί καθη­με­ρι­νά εκα­το­ντά­δες στη δια­σω­λή­νω­ση και δεκά­δες στο θάνα­το.

ΚΚΕ logo

Ίδιο διάγγελμα με πριν έναν χρόνο,
όταν η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη

Σε σχό­λιό του για το διάγ­γελ­μα του πρω­θυ­πουρ­γού, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Ο πρω­θυ­πουρ­γός σήμε­ρα έκα­νε σχε­δόν το ίδιο διάγ­γελ­μα όπως πριν έναν χρό­νο, σαν να μην πέρα­σε μια μέρα, σαν να μην υπάρ­χουν καθη­με­ρι­νά χιλιά­δες κρού­σμα­τα, δεκά­δες νεκροί και δια­σω­λη­νω­μέ­νοι εκτός ΜΕΘ, σαν να μην έχει μετα­τρα­πεί το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας σε σύστη­μα μίας νόσου.
Η κατά­στα­ση όμως δεν είναι όπως πριν έναν χρό­νο, είναι πολύ χει­ρό­τε­ρη. Η λογι­κή του πρω­θυ­πουρ­γού ότι “με εμβό­λια και self tests τελειώ­νει η παν­δη­μία” είναι παρα­πλα­νη­τι­κή και επικίνδυνη.
Το πρό­βλη­μα για το λαό δεν είναι μόνο το πώς και πού θα γιορ­τά­σει το Πάσχα, αλλά πώς θα προ­στα­τευ­τεί η ζωή του, πώς θα θωρα­κι­στεί το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, πώς θα προ­χω­ρή­σει ο μαζι­κός εμβο­λια­σμός, αλλά και πώς θα υλο­ποι­η­θούν τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, στα μέσα μετα­φο­ράς και στα σχο­λεία που ετοι­μά­ζο­νται να ανοί­ξουν. Παρά τον ανα­γκαίο μαζι­κό εμβο­λια­σμό, τα παρα­πά­νω μέτρα παρα­μέ­νουν ανα­γκαία και επεί­γο­ντα, και αν είχαν προ­χω­ρή­σει, μια σει­ρά δρα­στη­ριό­τη­τες θα μπο­ρού­σαν να είχαν ξεκι­νή­σει νωρί­τε­ρα ή να μην είχαν κλεί­σει καθόλου.
Για όλα αυτά, όμως, η κυβέρ­νη­ση εξα­κο­λου­θεί να μην κάνει τίπο­τα.
Αντί­θε­τα, η αγω­νία της είναι μόνο να ανοί­ξει ο Του­ρι­σμός και συνο­λι­κά η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία, με “αυτο­διά­γνω­ση” για τους εργα­ζό­με­νους και τα γνω­στά πρω­τό­κολ­λα — “λάστι­χο”, που ωφε­λούν μόνο τις του­ρι­στι­κές και μετα­φο­ρι­κές εται­ρεί­ες, τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους».Μητσοτάκης-Mhtsotakis- KO 8-Dic-2020

Μια από τα ίδια

«Ξέρω ότι υπάρ­χει μεγά­λη κού­ρα­ση. Αλλά υπάρ­χουν δίπλα μας και νέοι σύμ­μα­χοι: Οι εμβο­λια­σμοί, τα self tests, αλλά και ο καλύ­τε­ρος και­ρός μάς κάνουν αισιό­δο­ξους ότι η πρω­το­φα­νής αυτή περι­πέ­τεια τελειώ­νει», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, όταν το ένα θλι­βε­ρό ρεκόρ σπά­ει μετά το άλλο. Σε μια προ­σπά­θεια εξω­ραϊ­σμού της κατά­στα­σης ισχυ­ρί­στη­κε ότι «η παν­δη­μία στη χώρα μας δεί­χνει να στα­θε­ρο­ποιεί­ται, έστω και σε υψη­λά επί­πε­δα κρου­σμά­των», ενώ χαι­ρέ­τι­σε την «αυτο­θυ­σία των για­τρών και των νοση­λευ­τών», που η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή έχει γονατίσει.
Σαν να μην υπάρ­χει η ανά­γκη επι­πλέ­ον μέτρων θωρά­κι­σης του συστή­μα­τος Υγεί­ας, ανή­γα­γε σε μεί­ζον το πού θα γιορ­τα­στεί το Πάσχα, ανα­κοι­νώ­νο­ντας ότι δεν θα επι­τρα­πούν δια­πε­ρι­φε­ρεια­κές μετα­κι­νή­σεις, ώστε μετά το Πάσχα να αρθούν τα μέτρα, με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στις μπίζ­νες των του­ρι­στι­κών επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Ταυ­τό­χρο­να βρή­κε να στο­χο­ποι­ή­σει ως βολι­κούς υπεύ­θυ­νους για τη δια­σπο­ρά όσους «αλό­γι­στα συνα­θροί­ζο­νται σε πλα­τεί­ες». Και κάλε­σε τους πολί­τες να προ­στρέ­ξουν για εμβο­λια­σμό, παρα­κάμ­πτο­ντας την έλλει­ψη άλλων ανα­γκαί­ων μέτρων και τις συνε­χείς παλι­νω­δί­ες της κυβέρ­νη­σης που κλο­νί­ζουν την εμπι­στο­σύ­νη πολ­λών απέ­να­ντι στο ανα­γκαίο αυτό μέτρο.

Μιλώ­ντας για το σχέ­διο για μετά το Πάσχα, παρου­σί­α­σε «ένα χρο­νο­διά­γραμ­μα με τρεις σταθ­μούς» και κυρί­αρ­χο στοι­χείο την ατο­μι­κή ευθύ­νη μέσα από τα self tests και τους εμβο­λια­σμούς, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας έτσι ότι δεν πρό­κει­ται η κυβέρ­νη­ση να ενι­σχύ­σει ούτε στο ελά­χι­στο τα νοσο­κο­μεία, τα Κέντρα Υγεί­ας, να πάρει μέτρα στους χώρους δου­λειάς κ.ο.κ.Mitsitakis Μητσοτάκης

  • Πρώ­τον, τη Δευ­τέ­ρα 3/5 επα­να­λει­τουρ­γεί η Εστί­α­ση σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους, και η κυκλο­φο­ρία διευ­ρύ­νε­ται έως τις 11 το βρά­δυ, «με υπο­χρε­ω­τι­κά self tests στους εργα­ζο­μέ­νους. Απο­στά­σεις στα τραπεζοκαθίσματα».
  • Δεύ­τε­ρον, στις 10/5 ανοί­γουν και πάλι Γυμνά­σια και Δημο­τι­κά σχο­λεία, ακρι­βώς όπως έκλει­σαν πριν από μερι­κούς μήνες, ως απο­τέ­λε­σμα της ανυ­παρ­ξί­ας μέτρων για την ασφα­λή λει­τουρ­γία τους. Κι εδώ η κυβέρ­νη­ση πάει με εργα­λείο την «αυτο­διά­γνω­ση».
  • Τρί­τον, το Σάβ­βα­το 15/5 ανοί­γει ο Του­ρι­σμός, με τα γνω­στά πρω­τό­κολ­λα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Στις 15/5, επί­σης, απε­λευ­θε­ρώ­νο­νται οι υπερ­το­πι­κές μετα­κι­νή­σεις, ενώ θα επι­τρα­πούν και ορι­σμέ­νες δρα­στη­ριό­τη­τες του Πολιτισμού.
  • Αλλα μέτρα που ανα­κοι­νώ­θη­καν χτες ήταν η λει­τουρ­γία χώρων λατρεί­ας τη Μ. Βδο­μά­δα με 1 άτο­μο ανά 25 τ.μ. με χρή­ση διπλής μάσκας και υπο­χρε­ω­τι­κό τεστ για ιερείς και προ­σω­πι­κό ναού. Το χρο­νι­κό όριο απα­γό­ρευ­σης της κυκλο­φο­ρί­ας θα είναι από τις 10 μ.μ. και την Κυρια­κή του Πάσχα από τις 9 μ.μ. Για την Κυρια­κή του Πάσχα κατ’ εξαί­ρε­ση δίνε­ται δυνα­τό­τη­τα συγκέ­ντρω­σης μέχρι 9 άτο­μα, εάν πρό­κει­ται για υπαί­θριο χώρο μέχρι 12 άτομα.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο