Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, αφιλότιμοι και ανεπρόκοποι…

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Την ίδια ώρα που η συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ ρίχνει την εργα­τι­κή τάξη ακό­μα πιο βαθιά στην εργα­σια­κή ζού­γκλα (και τι δεν έχει ψηφί­σει…), ο πρό­ε­δρος της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, θέλο­ντας να δώσει τα δια­πι­στευ­τή­ρια του στο κεφά­λαιο υπό­σχε­ται μια κατάλ­λη­λη περιρ­ρέ­ου­σα ατμό­σφαι­ρα όπου ο εργα­ζό­με­νος αγόγ­γυ­στα, αδια­μαρ­τύ­ρη­τα, και με αίσθη­μα ευγνω­μο­σύ­νης θα δου­λεύ­ει περισ­σό­τε­ρο και θα αμεί­βε­ται με ψίχουλα.

“Να ανα­κα­λύ­ψου­με και πάλι (ως λαός) τις χαμέ­νες αξί­ες του Έλλη­να. Την εργα­τι­κό­τη­τα, το φιλό­τι­μο και την προ­κο­πή… Να ξέρει ο άλλος ότι αν δου­λέ­ψει σκλη­ρά, αυτή η δου­λειά του θα πιά­σει τόπο και θα μπο­ρεί να φαντά­ζε­ται ένα καλύ­τε­ρο μέλ­λον γι’ αυτόν και την οικο­γέ­νειά του” είπε ο Κυρ. Μητσο­τά­κης σε συνέ­ντευ­ξή του στο SKAI (Σάβ­βα­το 24/2/2018).

Από την άλλη, απευ­θυ­νό­με­νος στους επι­χει­ρη­μα­τί­ες λέει «κάτι το οποίο είναι έντι­μο. Εγώ θα σας μειώ­σω τους φόρους, θα σας απλο­ποι­ή­σω το επι­χει­ρη­μα­τι­κό περι­βάλ­λον και θα σας διευ­κο­λύ­νω στη ρευ­στό­τη­τα. Εσείς όμως θα επεν­δύ­σε­τε στην χώρα σας, θα πλη­ρώ­σε­τε φόρους και θα προ­σέ­χε­τε τους εργα­ζό­με­νους σας».

Δηλα­δή, κατά τα λεγό­με­να του κ. Μητσο­τά­κη, ο Έλλη­νας είναι τεμπέ­λης, αφι­λό­τι­μος και ανε­πρό­κο­πος!!! (δεν είπε βέβαια, αυτό που σκε­φτό­ταν, ότι τον θεω­ρεί και αφε­λή). Παράλ­λη­λα, σε μια παραλ­λα­γή της κυβερ­νη­τι­κής δίκαι­ης ανά­πτυ­ξης, υπό­σχε­ται μια κάποια βελ­τί­ω­ση της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων στο βαθ­μό που αυξά­νε­ται η κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου και μπο­ρεί να δια­θέ­σει λίγα ψίχουλα.

Το ποιο μέλ­λον επι­φυ­λάσ­σουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τους εργα­ζό­με­νους το έχει διευ­κρι­νί­σει πρό­σφα­τα ο ΣΕΒ όταν παρου­σιά­ζο­ντας τις «εκτι­μή­σεις» του για το «μέλ­λον της εργα­σί­ας», ξεκα­θά­ρι­σε ότι «η επι­στρο­φή στο καθε­στώς εργα­σια­κών ρυθ­μί­σε­ων που ίσχυε πριν την κρί­ση, είναι μια ανι­στό­ρη­τη ουτο­πία, που δεν έχει καμία σχέ­ση με την οικο­νο­μι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα της χώρας μας».

Ήδη έχει εκτι­μή­σει, και ανα­γνω­ρί­σει, ο ΣΕΒ ότι έχει δια­μορ­φω­θεί, και με τη συμ­βο­λή της ΝΔ, ένα πολύ φιλι­κό περι­βάλ­λον, με τσα­κι­σμέ­να τα εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα και τους μισθούς και ξεκα­θα­ρί­ζει με κάθε ευκαι­ρία, ότι η υπάρ­χου­σα εργα­σια­κή νομο­θε­σία δεν πρό­κει­ται να αλλάξει.

Πρό­σφα­τα, ο πρέ­σβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ καλού­σε τα αμε­ρι­κα­νι­κά μονο­πώ­λια να επεν­δύ­σουν στην Ελλά­δα, για­τί «δεν υπάρ­χει πιο αντα­γω­νι­στι­κή οικο­νο­μία από πλευ­ράς μισθών στην Ευρω­ζώ­νη αυτήν τη στιγ­μή». Ουσια­στι­κά επα­νέ­λα­βε αυτά που έλε­γε λίγο και­ρό πριν σε Αγγλους «επεν­δυ­τές» ο Ελλη­νας υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τη «δυνα­τό­τη­τα κερ­δο­φο­ρί­ας» τους με βάση το γεγο­νός ότι το 2016 «το εργα­τι­κό κόστος στην Ελλά­δα ήταν μόνο το 47,7% της ΕΕ». 

Σε αυτή τη συντο­νι­σμέ­νη επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα και τη ζωή των εργα­ζο­μέ­νων που εξε­λίσ­σε­ται τα τελευ­ταία χρό­νια, η ΝΔ έχει το δικό της ρόλο (εκτός από τη στή­ρι­ξη), να απο­προ­σα­να­το­λί­ζει και να ενι­σχύ­ει τη λογι­κή του μόνο­δρο­μου της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, με νέα κάθε φορά επιχειρήματα.

Στο αν είναι τεμπέ­λη­δες οι Έλλη­νες, απλά να υπεν­θυ­μί­ζου­με στον κ. Μητσο­τά­κη, ότι σύμ­φω­να με τον Οργα­νι­σμό Οικο­νο­μι­κής Συνερ­γα­σί­ας και Ανά­πτυ­ξης (ΟΟΣΑ) ‑μια βδο­μά­δα πριν- οι Έλλη­νες εργά­ζο­νται περισ­σό­τε­ρο από τους υπό­λοι­πους Ευρω­παί­ους. Στοι­χεία που καταρ­ρί­πτουν και το «μύθο» ότι οι Έλλη­νες είναι τεμπέ­λη­δες και γι’ αυτό φτά­σα­με στα μνη­μό­νια και τα σκλη­ρά μέτρα (για να θυμη­θού­με αυτά που λέγα­νε μερι­κά χρόνια πριν, στην αρχή της κρί­σης).

Αν η επι­δί­ω­ξη του κεφα­λαί­ου είναι ένας πει­θή­νιος εργά­της, χωρίς δικαιώ­μα­τα που θα κάνει κτή­μα­τα μου το το στό­χο του αφε­ντι­κού και θα δίνει και την τελευ­ταία στα­γό­να του ιδρώ­τα του, οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να ανα­κα­λύ­ψουν και πάλι τις χαμέ­νες αξί­ες των πολι­τι­κών και κοι­νω­νι­κών αγώ­νων για να καταρ­γή­σουν όλους τους αντερ­γα­τι­κούς νόμους και να περά­σουν στην αντε­πί­θε­ση με σύν­θη­μα «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ’ αφεντικό».

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης —  Δημοσιογράφος — Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο