Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: Πάνω από όλα η πολιτική σταθερότητα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων

Δεν θα δια­κιν­δυ­νεύ­σω την πολι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα που έχει την εμπι­στο­σύ­νη των επεν­δυ­τών και δια­σφα­λί­ζει τη ροή κον­δυ­λί­ων από την ΕΕ προς τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους ήταν το μήνυ­μα που εξέ­πεμ­ψε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης από τη Βου­λή κατά τη συζή­τη­ση για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2022 με σκο­πό να κατα­δεί­ξει ότι επί 27 μήνες η κυβέρ­νη­σή του κατα­φέρ­νει να ικα­νο­ποι­ή­σει τις ανά­γκες του κεφα­λαί­ου και συνε­πώς δεν είναι απα­ραί­τη­τη μια κυβερ­νη­τι­κή αλλα­γή υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, που νωρί­τε­ρα είχε ζητή­σει την παραί­τη­ση της κυβέρνησης.

Ανέ­φε­ρε ότι η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη στην Ελλά­δα τρέ­χει ήδη με 9% και ότι η κυβέρ­νη­ση «έπε­σε έξω προς τα πάνω στους υπο­λο­γι­σμούς της» και για να υπο­στη­ρί­ξει πως η ΝΔ είναι καλύ­τε­ρος δια­χει­ρι­στής, ανέ­φε­ρε ότι η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει καλύ­τε­ρα «επι­τεύγ­μα­τα» από την κεντρο­α­ρι­στε­ρή κυβέρ­νη­ση της Ισπα­νί­ας. Ισχυ­ρί­στη­κε ότι η κυβέρ­νη­ση πετυ­χαί­νει «ανά­πτυ­ξη με κοι­νω­νι­κή φρο­ντί­δα» όταν η φορο­λο­γία και η ακρί­βεια τσα­κί­ζουν το λαϊ­κό εισό­δη­μα και οι δαπά­νες για Υγεία και Παι­δεία είναι πολύ κατώ­τε­ρες από τις ανά­γκες του λαού, όπως άλλω­στε έχει απο­κα­λύ­ψει η πανδημία.

Προ­σπά­θη­σε να κρύ­ψει την εγκλη­μα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, δεί­χνο­ντας ως υπεύ­θυ­νους για την πίε­ση στα δημό­σια νοσο­κο­μεία τους ανεμ­βο­λί­α­στους και όχι τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις και την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση. Ισχυ­ρί­στη­κε ότι η πίε­ση στα νοσο­κο­μεία υπάρ­χει διό­τι «δεν πετύ­χα­με την εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη» που έχουν άλλες χώρες της ΕΕ. Για τις ελλεί­ψεις σε κλί­νες ΜΕΘ κατέ­φυ­γε σε συμ­ψη­φι­σμό με την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, λέγο­ντας ότι και επί των ημε­ρών της υπήρ­χαν ελλεί­ψεις και δια­σω­λη­νω­μέ­νοι εκτός ΜΕΘ, χωρίς κορο­νο­ϊό. Επι­πλέ­ον, για την αυξη­μέ­νη θνη­τό­τη­τα των δια­σω­λη­νω­μέ­νων είπε ότι είναι μια λύση ανά­γκης λόγω της μεγά­λης πίε­σης και ότι δεν χρη­σι­μο­ποί­η­σε την καλύ­τε­ρη δυνα­τή φρά­ση πρό­σφα­τα στη Βου­λή για τον αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο αυτών των ασθενών.

Για την ακρί­βεια, επα­νέ­λα­βε τον ισχυ­ρι­σμό ότι είναι διε­θνές πρό­βλη­μα λόγω της αύξη­σης των τιμών στην Ενέρ­γεια. Αν και εκτί­μη­σε ότι «η ακρί­βεια θα είναι μαζί μας» το επό­με­νο διά­στη­μα, αρνή­θη­κε τη λήψη αιτη­μά­των ανα­κού­φι­σης του λαού όπως αυτά που έχει προ­τεί­νει το ΚΚΕ για κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα βασι­κά είδη και των Ειδι­κών Φόρων Κατα­νά­λω­σης σε καύ­σι­μα και ηλε­κτρι­κό ρεύμα.

Αντί­θε­τα εξήγ­γει­λε και πάλι κάποια πρό­σθε­τα μέτρα-«ασπιρίνες» όπως η πρό­σθε­τη αύξη­ση της κρα­τι­κής ενί­σχυ­σης στα τιμο­λό­για του ρεύ­μα­τος και τον Δεκέμ­βρη. Η αύξη­ση της έκπτω­σης στους λογα­ρια­σμούς φυσι­κού αερί­ου κατά 40% τον Δεκέμ­βρη και κάλυ­ψη του μεγα­λύ­τε­ρου μέρους της επι­βά­ρυν­σης από τη ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής για τους αγρό­τες από τον Αύγου­στο έως τον Δεκέμβρη.

Για τον κατώ­τα­το μισθό ξεκα­θά­ρι­σε ότι η όποια αύξη­σή του δεν θα θέσει σε κίν­δυ­νο την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των επι­χει­ρή­σε­ων, όπως προ­βλέ­πει ο νόμος Βρού­τση που τέθη­κε σε εφαρ­μο­γή από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Αχτσιόγλου.

Ανα­φέρ­θη­κε και στις δαπά­νες για εξο­πλι­σμούς που εξυ­πη­ρε­τούν την πολι­τι­κή εμπλο­κής της χώρας σε επι­κίν­δυ­να σχέ­δια με βάση τις επι­θε­τι­κές συμ­φω­νί­ες με ΗΠΑ και Γαλ­λία, λέγο­ντας ότι σύντο­μα προ­σγειώ­νο­νται στην Τανά­γρα τα πρώ­τα μαχη­τι­κά «Ραφάλ» και τις επό­με­νες εβδο­μά­δες υπο­γρά­φε­ται η τελι­κή συμ­φω­νία για τις τρεις γαλ­λι­κές φρεγάτες.

Πηγή: 902.gr

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο