Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κωνσταντίνος Θεοτόκης «Αγάπη παράνομη» — Νέα κυκλοφορία

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Κων­στα­ντί­νος Θεοτόκης

Αγάπη παράνομη

Μια ιστο­ρία εγκλη­μα­τι­κού πάθους που κατα­πα­τά «τους θεό­γρα­φτους νόμους της ανθρω­πιάς και της θρη­σκεί­ας» και δοκι­μά­ζει τα όρια και τις αντο­χές των ηρώων

Περίληψη

Ο Στά­θης Θερια­νός ένας από τους πιο εργα­τι­κούς και νοι­κο­κύ­ρη­δες κατοί­κους του χωριού Δαφ­νύ­λα της Κέρ­κυ­ρας, παντρε­μέ­νος με τη ερω­τεύ­ε­ται κρυ­φά τη νεα­ρή Χρυ­σαυ­γή, την περι­ζή­τη­τη κόρη του εύπο­ρου κτη­μα­τία Σπύ­ρου Ασπρέα. Μαγε­μέ­νος από την απα­ρά­μιλ­λη ομορ­φιά της, κάνει τα πάντα για να την παντρέ­ψει με τον γιο του Γιώρ­γη, προ­κει­μέ­νου να την έχει έστω κι έτσι κοντά του.

Παλεύ­ει με το άρρω­στο πάθος του, με τους κρυ­φούς τους δαί­μο­νες και κατα­φέρ­νει με τη βοή­θεια του πιο­τού να τους δαμά­σει. Η γυναί­κα του «η Δια­μά­ντω επα­ρα­μό­νευε κάθε κίνη­μα του αντρός της και ο Στά­θης, ξέρο­ντας πως η γυναί­κα του είχε υπο­ψιά­σει, έκρου­βε όσο μπο­ρού­σε το πάθος του»…

Μέχρι που ο Γιώρ­γης φεύ­γει για να υπη­ρε­τή­σει τη στρα­τιω­τι­κή θητεία του. «ο χορ­τα­μός του πόθου του του ’χε κατα­ντή­σει ο πρώ­τος σκο­πός της ζωής του (…) και μία μέρα την εβρή­κε να δου­λεύ­ει τον κήπο σιμά στο καλύ­βι». Η Χρυ­σαυ­γή βρί­σκε­ται στο «έλε­ος» του Θεριανού…

Λίγα λόγια για το διήγημα

Ο ανα­γνώ­στης του διη­γή­μα­τος ίσως ανα­ρω­τη­θεί αν αυτό που διά­βα­σε είναι προ­ϊ­όν της γόνι­μης φαντα­σί­ας του συγ­γρα­φέα ή αν πρό­κει­ται για μία αλη­θι­νή ιστο­ρία, λογο­τε­χνι­κά επε­ξερ­γα­σμέ­νη. Την απά­ντη­ση τη δίνει στο κεί­με­νο ο ίδιος ο συγ­γρα­φέ­ας, ο οποί­ος ανα­φε­ρό­με­νος στα πάθη των ανθρώ­πων της κερ­κυ­ραϊ­κής υπαί­θρου σημειώ­νει πως στο χωριό όλοι γνώ­ρι­ζαν παρό­μοια περι­στα­τι­κά που κατα­πα­τού­σαν «τους θεό­γρα­φτους νόμους της ανθρω­πιάς και της θρησκείας».

Ο Κων­στα­ντί­νος Θεο­τό­κης έγρα­ψε το εκτε­νές αυτό διή­γη­μα το 1906, αλλά παρέ­μει­νε ανέκ­δο­το μέχρι το 1977, οπό­τε απο­κα­τα­στά­θη­κε και εκδό­θη­κε με την επι­μέ­λεια του Φίλιπ­που Βλάχου.

Η «Αγά­πη παρά­νο­μη» πρό­σφα­τα μετα­φέρ­θη­κε στη μικρή οθό­νη (μίνι σει­ρά στην ΕΡΤ), σε σκη­νο­θε­σία του Νίκου Κου­τε­λι­δά­κη και σενά­ριο Ελέ­νης Ζιώ­γα. Τη σει­ρά αγκά­λια­σε με θέρ­μη το τηλε­ο­πτι­κό κοι­νό από το πρώ­το επει­σό­διο προ­βο­λής της και μάλι­στα αυτή την περί­ο­δο προ­βάλ­λε­ται πάλι σε επανάληψη.

 Βιογραφικό Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Ο Κων­στα­ντί­νος Θεο­τό­κης γεν­νή­θη­κε το 1872 στην Κέρ­κυ­ρα. Σε ηλι­κία 17 ετών γνώ­στης τριών ξένων γλωσ­σών ‑της ιτα­λι­κής, της γαλ­λι­κής και της γερ­μα­νι­κής- ανα­χώ­ρη­σε για το Παρί­σι και εγγρά­φη­κε στη Φυσι­κο­μα­θη­μα­τι­κή Σχο­λή της Σορ­βόν­νης. Το 1895 παντρεύ­τη­κε τη βαρό­νη φον Μάλο­βιτς με την οποία απέ­κτη­σε μια κόρη την οποία έχα­σαν το 1900 σε ηλι­κία 5 ετών.

Ο Κ. Θεο­τό­κης πήρε μέρος στην κρη­τι­κή επα­νά­στα­ση και τον πόλε­μο του 1897, ενώ στη συνέ­χεια έφυ­γε για το Γκρατς της Αυστρί­ας και αργό­τε­ρα για το Μόνα­χο όπου αρχι­κά επη­ρε­ά­στη­κε από τη θεω­ρία του Νίτσε, σύντο­μα όμως τον απαρ­νή­θη­κε και ασπά­στη­κε το Μαρξ. Η επα­φή του με το σοσια­λι­σμό και τον Κων­στα­ντί­νο Χατζό­που­λο μετα­φέ­ρε­ται στο πεζο­γρα­φι­κό του έργο, έρχε­ται σε σύγκρου­ση με την τάξη του και ασχο­λεί­ται με τα προ­βλή­μα­τα των αγρο­τών και των πρώ­των εργατών.

Τα έργα του «Η Τιμή και το Χρή­μα», «Οι σκλά­βοι στα δεσμά τους» και η «Ζωή και ο θάνα­τος του Καρα­βέ­λα» τον έφε­ραν στην πρω­το­πο­ρία της λογο­τε­χνί­ας μας. Γνώ­στης δέκα γλωσ­σών, ο Κων­στα­ντί­νος Θεο­τό­κης , επι­με­λή­θη­κε επί­σης εξαι­ρε­τι­κές μεταφράσεις.

Το 1917 η πτώ­ση της αυστρο­ουγ­γρι­κής μοναρ­χί­ας επέ­φε­ρε την οικο­νο­μι­κή κατάρ­ρευ­ση της οικο­γέ­νειάς του και τον κλο­νι­σμό της υγεί­ας του.  Τα τελευ­ταία χρό­νια της ζωής του ήταν πολύ δύσκο­λα, λόγω της άθλιας οικο­νο­μι­κής του κατά­στα­σης. Άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή στην Κέρ­κυ­ρα την 1η Ιού­λη 1923.

Ο Θεο­τό­κης είναι αγα­πη­τός στο κοι­νό και πολ­λά από τα πεζά του έχουν μετα­φερ­θεί στον κινη­μα­το­γρά­φο και την τηλε­ό­ρα­ση, όπως «Ο κατά­δι­κος», «Η τιμή και το χρή­μα», «Η ζωή και ο θάνα­τος του Καρα­βέ­λα», «Σκλά­βοι στα Δεσμά», «Αγά­πη παρά­νο­μη» κ.ά.

Λεπτομέρειες έκδοσης

Εκδό­της: Εκδό­σεις Ατέχνως
Χρο­νο­λο­γία έκδο­σης: Απρί­λιος 2022
Συγ­γρα­φέ­ας: Κων­στα­ντί­νος Θεοτόκης
Εικό­να εξω­φύλ­λου: George Hendrik Breitner — The Earring (1893)
Σελι­δο­ποί­η­ση: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθ­μός σελί­δων: 54
Δια­στά­σεις: 14Χ21
ISBN:  978–618-56850–2‑7
Τιμή 8,26  (συμπε­ρι­λαμ­βά­νει ΦΠΑ)

Διάθεση – Διανομή:

Κεντρι­κή διά­θε­ση: Τσι­γα­ρί­δας ΑΕ — 210.2717521

Κεντρι­κή διά­θε­ση για την Κύπρο: Βιβλιο­πω­λείο Περι­διά­βα­ση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Κων­στα­ντί­νος Θεο­τό­κης: «Αγά­πη παράνομη»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο