Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύπρος: Αρνητική εξέλιξη η εκλογική άνοδος του φασιστικού ΕΛΑΜ

Άσχη­μα ήταν τα νέα που επι­φύ­λα­ξε η κάλ­πη στις Κυπρια­κές βου­λευ­τές εκλο­γές, καθώς το φασι­στι­κό κόμ­μα ΕΛΑΜ (παράρ­τη­μα της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής στην Κύπρο) αναρ­ρι­χή­θη­κε από την 8η στην 4η θέση, λαμ­βά­νο­ντας 24.255 ψήφους.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι το ακρο­δε­ξιό μόρ­φω­μα είναι το μονα­δι­κό κόμ­μα στις χθε­σι­νές εκλο­γές που κατέ­γρα­ψε άνο­δο σε όλες τις πόλεις. Όπως ανα­φέ­ρει ο «Φιλε­λεύ­θε­ρος», οι επαρ­χί­ες Λάρ­να­κας και Αμμο­χώ­στου του έδω­σαν ιδιαί­τε­ρη ώθη­ση στο να ανε­βά­σει τα ποσο­στά του, κατα­γρά­φο­ντας αύξη­ση 4,4% και 4,1% αντίστοιχα.

Η δυνα­μι­κή που απέ­κτη­σε από τις πρό­σφα­τες κάλ­πες δίνει στο ΕΛΑΜ ρόλο ρυθ­μι­στή στο Κυπρια­κό Κοι­νο­βού­λιο, καθώς οι 4 έδρες που κατέ­χει θα είναι καθο­ρι­στι­κές για την έγκρι­ση των κυβερ­νη­τι­κών νομοσχεδίων.

xristou mixaloliakos

Ο φυρε­ρί­σκος της Χ.Α. Μιχα­λο­λιά­κος με τον πρό­ε­δρο του ΕΛΑΜ Χρί­στο Χρίστου.

Μέχρι το 2019, το ΕΛΑΜ δια­τη­ρού­σε στε­νό­τα­τες πολι­τι­κές επα­φές με τη ναζι­στι­κή, εγκλη­μα­τι­κή Χρυ­σή Αυγή, ενώ ο ίδιος ο πρό­ε­δρος του, Χρί­στος Χρί­στου, υπήρ­ξε προ­σω­πι­κή επι­λο­γή του κατα­δι­κα­σμέ­νου για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Νίκου Μιχαλολιάκου.

Εκτός των εν Ελλά­δι ναζι­στών, το ΕΛΑΜ δια­τη­ρεί πολι­τι­κούς δεσμούς με μια σει­ρά φασι­στι­κές-ακρο­δε­ξιές οργα­νώ­σεις στο εξω­τε­ρι­κό, όπως η Ιτα­λι­κή Forza Nuova και το νεο­φα­σι­στι­κό NPD στη Γερμανία.

Η εκλο­γι­κή άνο­δος των νοσταλ­γών του φασί­στα Γρί­βα μόνο αρνη­τι­κές συνέ­πειες μπο­ρεί να έχει για την Κύπρο, ένα μαρ­τυ­ρι­κό νησί που έχει πλη­ρώ­σει πολύ ακρι­βά στο παρελ­θόν τις τυχο­διω­κτι­κές, εθνι­κι­στι­κές επι­διώ­ξεις της ελλη­νι­κής Χού­ντας και των κυπρί­ων συνε­νό­χων της.

Κύπρος: Πρώ­το το ΔΗΣΥ και δεύ­τε­ρο το ΑΚΕΛ στις βου­λευ­τι­κές εκλογές

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο