Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύπρος: Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών

Όλα είναι έτοι­μα για την διε­ξα­γω­γή αύριο του δεύ­τε­ρου και καθο­ρι­στι­κού γύρου των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών, από τον οποίο θα κρι­θεί κατά πόσον ο πρό­ε­δρος Nίκος Ανα­στα­σιά­δης (35,5% στον γύρο), που στη­ρί­ζε­ται βασι­κά από τον ΔΗΣΥ, θα εξα­σφα­λί­σει επα­νε­κλο­γή ή νέος πρό­ε­δρος της Κύπρου θα είναι ο υπο­στη­ρι­ζό­με­νος από το ΑΚΕΛ, Σταύ­ρος Μαλάς (30,3% α’ γύρος). Ο Νίκος Ανα­στα­σιά­δης είχε αντί­πα­λο τον Σταύ­ρο Μαλά και το 2013, αλλά τότε προη­γεί­το κατά 18,55%. Τελι­κά, εξε­λέ­γη ο Νίκος Ανα­στα­σιά­δης με 57,46%, ενώ ο Σταύ­ρος Μαλάς έμει­νε στο 42,52%.

Το στοι­χείο, που κάνει ξεχω­ρι­στές τις αυρια­νές εκλο­γές, είναι ότι ουδείς εκ των δύο «μονο­μά­χων» κατά­φε­ρε να εξα­σφα­λί­σει επί­ση­μα συμ­μα­χί­ες από τα κόμ­μα­τα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικο­λό­γοι, Αλλη­λεγ­γύη, που στον α΄γύρο στή­ρι­ξαν την υπο­ψη­φιό­τη­τα του Νικό­λα Παπα­δό­που­λου, αλλά ούτε από την Συμ­μα­χία Πολι­τών και το Ε.ΛΑ.Μ. Έτσι, το ένα τρί­το των ψηφο­φό­ρων θα προ­σέλ­θουν αύριο στις κάλ­πες με τις ηγε­σί­ες των κομ­μά­των τους να έχουν απο­φα­σί­σει «ούτε Ανα­στα­σιά­δη, ούτε Μαλά» ή «ψήφο κατά συνεί­δη­ση». Και τα δύο επι­τε­λεία έκα­ναν δημο­σκο­πή­σεις αυτές τις μέρες, που ο νόμος δεν επι­τρέ­πει δημο­σιο­ποί­η­ση τους, για να έχουν μια εικό­να σε σχέ­ση με την αυρια­νή ανα­μέ­τρη­ση. Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι οι μετρή­σεις επι­βε­βαιώ­νουν ότι «ο Νίκος Ανα­στα­σιά­δης ξεκι­νά την κούρ­σα του β΄ γύρου από καλύ­τε­ρη θέση, η οποία ενι­σχύ­θη­κε και από το τελευ­ταίο debate». Στο επι­τε­λείο Μαλά σημειώ­νουν ότι «οι μετρή­σεις φου­σκώ­νουν τα ποσο­στά της εξου­σί­ας, ενώ την κρυ­φή ψήφο στον α’ γύρο την είχε ο υπο­ψή­φιος τους».

Οι κάλ­πες, θα ανοί­ξουν αύριο στις επτά το πρωί και θα κλεί­σουν στις έξι το από­γευ­μα, με δια­κο­πή μίας ώρας το μεση­μέ­ρι. Θα λει­τουρ­γή­σουν 1.122 δύο εκλο­γι­κά κέντρα. Δικαί­ω­μα ψήφου έχουν πεντα­κό­σιες πενή­ντα χιλιά­δες, οκτα­κό­σιοι ογδό­ντα έξι ψηφο­φό­ροι. Τα τελι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θούν μέχρι τις επτά και τριά­ντα το βρά­δυ και η ανα­κή­ρυ­ξη του νέου προ­έ­δρου στις 22:00 στο στά­διο «Τάσ­σος Παπα­δό­που­λος- Ελευ­θε­ρία». Εκεί θα ληφθούν αυξη­μέ­να μέτρα ασφα­λεί­ας και η Αστυ­νο­μία καλεί τους πολί­τες να συνερ­γα­στούν με τα μέλη της, που θα βρί­σκο­νται επί τόπου και να συμ­μορ­φώ­νο­νται με τις οδη­γί­ες και υπο­δεί­ξεις τους.

«Το απο­τέ­λε­σμα ανα­μέ­νε­ται σε μια περί­ο­δο κατά την οποία δρο­μο­λο­γού­νται εξε­λί­ξεις και γύρω από το Κυπρια­κό, καθώς όλα δεί­χνουν ότι το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα ίσως ξεκι­νή­σουν πάλι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για μια «λύση», ενταγ­μέ­νη σε πολυ­ε­πί­πε­δους και σκλη­ρούς ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, που απλώ­νο­νται σε όλη τη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσόγειο.

Η εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση γίνε­ται ενώ, εδώ και πολ­λούς μήνες, ειδι­κά μετά τον τελευ­ταίο γύρο δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων που έγι­νε το καλο­καί­ρι στην Ελβε­τία, «φού­ντω­σε» κι άλλο ένα κλί­μα εκβια­σμού του κυπρια­κού λαού, έτσι ώστε να συμ­βι­βα­στεί με τη μία ή την άλλη «εναλ­λα­κτι­κή» διχο­τό­μη­σης του νησιού, να ταυ­τι­στεί με τις προ­τε­ραιό­τη­τες του κεφα­λαί­ου, να θεω­ρή­σει …ελπι­δο­φό­ρες δια­κρα­τι­κές συμ­μα­χί­ες που δίνουν νέα ορμή στην επι­θε­τι­κό­τη­τα των μονοπωλίων.

Ενδει­κτι­κή ήταν, άλλω­στε, η τηλε­ο­πτι­κή «ανα­μέ­τρη­ση» που είχαν την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη οι Ανα­στα­σιά­δης — Μαλάς, όπου μετα­ξύ άλλων ξεχώ­ρι­σε η ανη­συ­χία για την ανά­πτυ­ξη της συνερ­γα­σί­ας με δυνά­μεις όπως το Ισρα­ήλ, για τη μετα­τρο­πή της χώρας σε ενερ­γεια­κό κόμ­βο κ.τ.λ. Μετα­ξύ άλλων, ο Ν. Ανα­στα­σιά­δης εξέ­φρα­σε ικα­νο­ποί­η­ση για την παρου­σία μεγά­λων ομί­λων στην κυπρια­κή ΑΟΖ, ενώ ο Στ. Μαλάς συνέ­δε­σε τις εξε­λί­ξεις στα Ενερ­γεια­κά και με το γεω­στρα­τη­γι­κό ρόλο που η χώρα μπο­ρεί να αναλάβει.

Οσον αφο­ρά τις συνο­μι­λί­ες γύρω από το Κυπρια­κό, και οι δύο υπο­ψή­φιοι στά­θη­καν στη σημα­σία που έχει το να γίνει η δια­πραγ­μά­τευ­ση όλων των κεφα­λαί­ων μέσα σε ένα «πλαί­σιο — πακέ­το». Ο Ν. Ανα­στα­σιά­δης εμφά­νι­σε ως κάτι θετι­κό ότι στους πρό­σφα­τους γύρους επα­φών υπήρ­ξε «για πρώ­τη φορά εμπλο­κή της ΕΕ», επι­δο­κί­μα­σε την «πολυ­ε­πί­πε­δη εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή» και πρό­σθε­σε ότι χρειά­ζε­ται επα­νέ­ναρ­ξη συνο­μι­λιών για­τί «πρέ­πει να εξα­ντλή­σου­με κάθε περι­θώ­ριο». Από τη μεριά του, ο Στ. Μαλάς είπε ότι «η μη λύση εγκυ­μο­νεί θανά­σι­μους κιν­δύ­νους» και υπο­στή­ρι­ξε πως δεν αξιο­ποι­ή­θη­κε «η ιστο­ρι­κή ευκαι­ρία που χάθη­κε», καλώ­ντας σε απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και αξιο­ποί­η­ση του «εγγρά­φου Γκου­τέ­ρες», σε ενό­τη­τα και δρά­ση, με συνεί­δη­ση και των «συμ­βι­βα­σμών που ενδε­χο­μέ­νως» πρέ­πει να γίνουν» (Ριζο­σπά­στης).

Κύπρος – επί­ση­μα απο­τε­λέ­σμα­τα: Ανα­στα­σιά­δης- Μαλάς στον β’ γύρο

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο