Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύπρος: Ενταφιάστηκαν τα οστά δύο άγρια δολοφονηθέντων από την ΕΟΚΑ Β’

Τελέ­στη­κε σήμε­ρα στο Φικάρ­δου της Κύπρου η μετα­φο­ρά και ο εντα­φια­σμός των οστών των δύο αδελ­φών Χαρά­λα­μπου και Ανα­στά­σιου Χρι­στο­φή που δολο­φο­νή­θη­καν άγρια από μέλη της ΕΟΚΑ Β’ στον Άγιο Τύχω­να στις 16 Ιου­λί­ου 1974 μαζί με τους Χρι­στά­κη Κόμπο και Παντε­λά­κη Χαραλάμπους.

Οι γονείς των τεσ­σά­ρων δεν ήξε­ραν τι απέ­γι­ναν και τους ανα­ζη­τού­σαν. Ο τάφος τους βρέ­θη­κε είκο­σι µέρες µετά τη δολο­φο­νία τους. Συγ­γε­νής του Κόµπου πήρε µια πλη­ρο­φο­ρία ότι έγι­νε εκτέ­λε­ση στο σκου­πι­δό­το­πο και άρχι­σε να ψάχνει. Έψα­ξε αρκε­τές φορές στην περιο­χή, ώσπου ανα­κά­λυ­ψε ένα ανθρώ­πι­νο χέρι να προ­ε­ξέ­χει µέσα από το χώµα και «από τις εκδο­ρές και το χώµα στα νύχια φαί­νε­ται ότι το θύµα ήταν ζωντα­νό όταν θάφτη­κε»… Το χέρι ήταν του Χρι­στά­κη Κόµπου. Συγκλο­νι­στι­κή είναι και η περι­γρα­φή του Ιωάν­νη Χρι­στο­φή, αδελ­φού των δύο δολο­φο­νη­µέ­νων: «Οι δύο πρώ­τοι ήταν ανά­σκε­λα. Το πρώ­το πτώ­µα ανή­κε στον αδελ­φό µου Χαρά­λα­µπο Χρι­στο­φή, το τελευ­ταίο πτώ­µα που ξεθά­ψα­µε ανα­γνώ­ρι­σα ότι ανή­κε στον αδελ­φό µου Τάσο. Όταν τον καθά­ρι­σε ο για­τρός, βρή­κα­µε στην τσέ­πη του το ρολόι του. Το ανα­γνώ­ρι­σα, για­τί στην πλά­κα ανα­γρά­φε­το το σήµα “ΟΜΟΝΟΙΑ”. Το ρολόι είχε ηµε­ρο­µη­νία 17/7 και ώρα 12 παρά 28 λεπτά. Το έπλυ­να για­τί είχε ανθρώ­πι­νη σάρ­κα πάνω…» Ο αστυ­νο­µι­κός Πανί­κος Χρι­στο­δού­λου κατα­θέ­το­ντας στο δικα­στή­ριο είπε ότι οι δύο αδελ­φοί Χαρά­λα­µπος και Ανα­στά­σης Χρι­στο­φή βρέ­θη­καν αγκα­λια­σµέ­νοι στον οµα­δι­κό τάφο του Αγί­ου Τύχωνα.

Οι τέσ­σε­ρις ήρω­ες τάφη­καν στο κοι­μη­τή­ριο Αγί­ου Νικο­λά­ου στη Λεμε­σό, χωρίς να τους γίνει κηδεία και πρό­σφα­τα, ύστε­ρα από τις ενέρ­γειες των οικο­γε­νειών τους, έγι­ναν οι εκτα­φές και στη συνέ­χεια οι ταυτοποιήσεις.

Μετά τις εκτα­φές και τις ταυ­το­ποι­ή­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την περα­σμέ­νη Κυρια­κή η κηδεία και η ταφή των οστών του Παντε­λά­κη Χαρα­λά­μπους στο χωριό Λαζα­νιά. Ομι­λη­τής στην εκδή­λω­ση ήταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέ­φα­νος Στεφάνου.

Πηγή: dialogos.com.cy

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο