Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύπρος: Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά τον εμβληματικό αγωνιστή Παπαλάζαρο Νεοφύτου

«Εφυ­γε» από τη ζωή σε ηλι­κία 92 ετών ο ιερέ­ας Παπα­λά­ζα­ρος Νεο­φύ­του, που κατα­γό­ταν από φτω­χή αγρο­τι­κή οικο­γέ­νεια και εντά­χθη­κε από νωρίς στον αγώ­να για την ελευ­θε­ρία στην Κύπρο.

Σε ανα­κοί­νω­σή του το ΑΚΕΛ τονίζει:

Το ΑΚΕΛ απο­χαι­ρε­τά τον ιερέα Παπα­λά­ζα­ρο που έφυ­γε χθες από τη ζωή σε ηλι­κία 92 χρό­νων. Ο Παπα­λά­ζα­ρος υπήρ­ξε μορ­φή σύμ­βο­λο για την Ιστο­ρία και το λαό της Κύπρου, για την Αρι­στε­ρά και τη Δημοκρατία.

Άνθρω­πος βγαλ­μέ­νος από τα σπλά­χνα του λαού και της φτω­χο­λο­γιάς, πατέ­ρας εννιά παι­διών, δεμέ­νος με την Κύπρο και τη γενέ­τει­ρά του Χολέ­τρια της Πάφου. Αγω­νι­στής της δημο­κρα­τι­κής αντί­στα­σης και στό­χος του εοκα­βή­τι­κου φασι­σμού στα πέτρι­να χρό­νια της κυπρια­κής Ιστο­ρί­ας. Πατέ­ρας δύο ηρώ­ων της Κύπρου, του Κυριά­κου Παπα­λα­ζά­ρου που δολο­φο­νή­θη­κε τον Ιού­λη του 1973 από μέλος της ΕΟΚΑ Β΄ μέσα στη Μητρό­πο­λη Πάφου και του Σωτή­ρη, ο οποί­ος σκο­τώ­θη­κε μαχό­με­νος ενά­ντια στην τουρ­κι­κή εισβο­λή τον Ιού­λη του 1974.

Ο Παπα­λά­ζα­ρος προ­σω­πο­ποί­η­σε το δρά­μα της κυπρια­κής τρα­γω­δί­ας, τον πόνο του λαού μας από την προ­δο­σία του δίδυ­μου εγκλή­μα­τος. Έγι­νε ζωντα­νή και διαρ­κής υπεν­θύ­μι­ση του αδι­καί­ω­του αιτή­μα­τος να τιμω­ρη­θούν οι ένο­χοι της προ­δο­σί­ας του 1974. Αντι­στά­θη­κε στην παρα­χά­ρα­ξη της κυπρια­κής Ιστο­ρί­ας και στην απο­ε­νο­χο­ποί­η­ση του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, καλώ­ντας τους ένο­χους να μετα­νο­ή­σουν. Τίμη­σε την ιερο­σύ­νη και τα ράσα του, με τη στά­ση ζωής, το ήθος, την πρα­ό­τη­τά του. Ως ιερέ­ας και ως αγω­νι­στής της κυπρια­κής Αρι­στε­ράς, ο Παπα­λά­ζα­ρος ένω­σε στο λόγο, στη ζωή και στη σκέ­ψη του τις αξί­ες της κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης και ισό­τη­τας, της αλλη­λεγ­γύ­ης και της αγά­πης για τον άνθρωπο.

Ο Παπα­λά­ζα­ρος βρί­σκε­ται τώρα μαζί με τα δολο­φο­νη­μέ­να του παι­διά, Κυριά­κο και Σωτή­ρη, και τη σεβα­στή πρε­σβυ­τέ­ρα Αγα­θο­νί­κη που έφυ­γε από τη ζωή πριν δύο χρό­νια. Ταυ­τό­χρο­να, ο Παπα­λά­ζα­ρος βρί­σκε­ται πλέ­ον στο βάθρο των ηρω­ι­κών μορ­φών της κυπρια­κής Ιστο­ρί­ας, στους σεμνούς αγνούς υπη­ρέ­τες του λαού, των αγώ­νων και των δικαί­ων του. Η ιερή μορ­φή του Παπα­λά­ζα­ρου είχε και θα έχει μια ξεχω­ρι­στή θέση, μια θέση απέ­ρα­ντου σεβα­σμού και τιμής, στην Ιστο­ρία του ΑΚΕΛ και στη συνεί­δη­ση των ΑΚΕΛιστών.

Το ΑΚΕΛ εκφρά­ζει θερ­μά συλ­λυ­πη­τή­ρια στα παι­διά και όλους τους συγ­γε­νείς του Παπαλάζαρου.

Σύσ­σω­μη η ηγε­σία του Κόμ­μα­τος θα παρευ­ρε­θεί στην κηδεία του Παπα­λά­ζα­ρου και ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής, Άντρος Κυπρια­νού, θα εκφω­νή­σει επικήδειο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο