Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύπρος: Φασιστοειδή βανδάλισαν το μνημείο του Χοσέ Μαρτί στη Λευκωσία

Τον βαν­δα­λι­σμό από θρα­σύ­δει­λα φασι­στοει­δή του μνη­μεί­ου του εθνι­κού ήρωα της Κού­βας Χοσέ Μαρ­τί στη Λευ­κω­σία κατα­δι­κά­ζει σε ανα­κοί­νω­σή του ο Κυπρο­Κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας, καλώ­ντας την κυπρια­κή αστυ­νο­μία να μερι­μνή­σει για την σύλ­λη­ψη των δραστών.

Στην ανα­κοί­νω­σή του ο Κυπρο­Κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος ανα­φέ­ρει τα εξής:

Ο Κυπρο­Κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας κατα­δι­κά­ζει με απο­τρο­πια­σμό το βαν­δα­λι­σμό του μνη­μεί­ου του Χοσέ Μαρ­τί στη Λευ­κω­σία. Το μνη­μείο του εθνι­κού ήρωα και ποι­η­τή της Κού­βας βαν­δα­λί­στη­κε με την ανα­γρα­φή ναζι­στι­κής σβά­στι­κας και μαύ­ρο σπρέι. Είναι προ­φα­νές ότι οι δρά­στες είναι θρα­σύ­δει­λα φασι­στοει­δή που με την ενέρ­γεια τους προ­σβάλ­λουν τη χώρα και το λαό μας.

Ο Χοσέ Μαρ­τί, εθνι­κός ποι­η­τής και ήρω­ας της Κού­βας, απο­τε­λεί σύμ­βο­λο του αγώ­να της Κού­βας για την ανε­ξαρ­τη­σία από την ισπα­νι­κή αποι­κιο­κρα­τία, στη διάρ­κεια του οποί­ου σκο­τώ­θη­κε σε μάχη. Το μνη­μείο του Χοσέ Μαρ­τί ανε­γέρ­θη­κε το 2007 στη Λευ­κω­σία και απο­τέ­λε­σε μια αντα­πό­κρι­ση εκτί­μη­σης της Κύπρου προς την Κού­βα, η οποία το 2005 εγκαι­νί­α­σε στην Αβά­να τον ανδριά­ντα του Αρχιε­πι­σκό­που Μακα­ρί­ου. Στην πίσω όψη του μνη­μεί­ου του Χοσέ Μαρ­τί μάλι­στα, ανα­γρά­φο­νται λόγια του Αρχιε­πι­σκό­που Μακα­ρί­ου για την οικου­με­νι­κή ακτι­νο­βο­λία του Κου­βα­νού ήρωα. Τα δύο μνη­μεία απο­τε­λούν σύμ­βο­λα φιλί­ας και αλλη­λεγ­γύ­ης ανά­με­σα στον κυπρια­κό και τον κου­βα­νι­κό λαό. Το γεγο­νός ότι οι φασί­στες τρα­μπού­κοι ενο­χλού­νται από την Κού­βα και την κυπρο­κου­βα­νι­κή φιλία επι­βε­βαιώ­νει τον πραγ­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα που έχει η πολε­μι­κή ενά­ντια στο Νησί της Επανάστασης.

Ο Κυπρο­Κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας καλεί το Δήμο Λευ­κω­σί­ας να μερι­μνή­σει το ταχύ­τε­ρο δυνα­τόν για την απο­κα­τά­στα­ση του μνη­μεί­ου και ταυ­τό­χρο­να, καλεί τις αστυ­νο­μι­κές αρχές να ενερ­γή­σουν για τον εντο­πι­σμό των δραστών. 

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο