Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύριλλος Παπασταύρου: «Να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας»

Με τη μεγά­λη πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής με ομι­λη­τή τον Κύριλ­λο Παπα­σταύ­ρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κλι­μα­κώ­θη­καν οι εκδη­λώ­σεις του 47ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, που ολο­κλη­ρώ­νο­νται το Σάβ­βα­το στο πρώ­ην στρα­τό­πε­δο «Καρα­τά­σιου».

Οι χώροι του «βού­λια­ξαν» από τους χιλιά­δες νέους και ανθρώ­πους κάθε ηλι­κί­ας που έδω­σαν το «παρών» στο προ­σκλη­τή­ριο συμπό­ρευ­σης και αγώ­να με το ΚΚΕ, στη μεγά­λη πολι­τι­κή — πολι­τι­στι­κή γιορ­τή της Νεο­λαί­ας του, της ΚΝΕ.

Νωρί­τε­ρα ο χώρος της κεντρι­κής σκη­νής, όπου πραγ­μα­το­ποιού­νταν το αφιέ­ρω­μα στον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, πλημ­μύ­ρι­σε από νέους, καθώς έφτα­σαν με πορεία και κρα­τώ­ντας τις κόκ­κι­νες σημαί­ες του Κόμ­μα­τος τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, για την κεντρι­κή ομι­λία και ενώ το συγκρό­τη­μα της ΟΠ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας της ΚΝΕ, έπαι­ζε το τρα­γού­δι «Η ζωή τρα­βά­ει την ανη­φό­ρα» (Δεί­τε εδώ βίντεο).

«Ο Μίκης θα είναι πάντα μαζί μας, όταν σφίγ­γουμε το χέρι, όταν κοκ­κι­νί­ζουν τα όνει­ρα», ακού­στη­κε από τα μεγά­φω­να της εκδή­λω­σης, ενώ τα συν­θή­μα­τα «Αγώ­νας, γνώ­ση, τόλ­μη και αντο­χή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζι­κή» και «Αγώ­νες ταξι­κοί – αγώ­νες διαρ­κεί­ας στα μέτρα της κυβέρ­νη­σης και της πλουτοκρατίας».

Ο Κ. Παπα­σταύ­ρου, άνοι­ξε την ομι­λία του με ανα­φο­ρές στο βαθύ αγω­νι­στι­κό παρελ­θόν των ταξι­κών αγώ­νων της Θεσ­σα­λο­νί­κης, τονί­ζο­ντας πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βγά­ζει συμπε­ρά­σμα­τα, «γινό­μα­στε πιο ώρι­μοι, πιο δυνα­τοί για τις μάχες του σήμε­ρα και του αύριο».

Ο Κύριλ­λος Παπα­σταύ­ρου, σημεί­ω­σε πως ζούμε σε μια επο­χή που πολύ περισ­σό­τε­ρο σε σχέ­ση με το παρελ­θόν υπάρ­χουν οι επι­στη­μο­νι­κές, τεχνο­λο­γι­κές και παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες για να ζήσου­με όλοι οι εργα­ζό­με­νοι πολύ καλύ­τε­ρα, με βάση τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές και κοι­νω­νι­κές ανά­γκες, δίνο­ντας παρα­δείγ­μα­τα από αυτά που «απο­κα­λύ­πτουν» και οι ίδιοι οι καπι­τα­λι­στές και τα επι­τε­λεία τους. Ανά­με­σα σε αυτά, περιέ­λα­βε τις δυνα­τό­τη­τες να χτι­στούν μέσα σε λίγες ημέ­ρες ολό­κλη­ρα πολε­ο­δο­μι­κά συγκρο­τή­μα­τα όταν και εφό­σον αυτό είναι πολι­τι­κά ή οικο­νο­μι­κά ανα­γκαίο στο κεφά­λαιο, την ανά­πτυ­ξη των εμβο­λί­ων σε ελά­χι­στο χρο­νι­κό διά­στη­μα μόλις υπήρ­ξε άμε­σο ενδια­φέ­ρον για κέρ­δος από τις μεγα­λο­βιο­μη­χα­νί­ες του φαρ­μά­κου, τα κέντρα και­νο­το­μί­ας που στή­νο­νται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, τις λίστες με τους πολυ­ε­κα­τομ­μυ­ριού­χους του κόσμου, που όλα μαζί απο­δει­κνύ­ουν «την τερά­στια παρα­γω­γή πλού­του που συντε­λεί­ται απο­τέ­λε­σμα της δου­λειάς εκα­τομ­μυ­ρί­ων».

sigkentrosi thessaloniki 22

«Δεν ανεχόμαστε οι νέες γενιές να ζουν πίσω από τις δυνατότητες της εποχής»

«Όχι λοι­πόν, δεν μπο­ρούν να μας πεί­σουν ότι είναι ανέ­φι­κτο, ότι είναι ουτο­πία, ότι δεν γίνε­ται» σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, οι εργα­ζό­με­νοι και η νεο­λαία να μπο­ρούν να ζήσουν χωρίς τον εφιάλ­τη της ανερ­γί­ας, να εργά­ζο­νται λιγό­τε­ρες ώρες και να απο­λαμ­βά­νουν δωρε­άν και υψη­λού επι­πέ­δου υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας, μόρ­φω­σης και Πολι­τι­σμού. Και πρό­σθε­σε: «Να μην αγω­νιού­με αν θα πνι­γό­μα­στε στην πρώ­τη βρο­χή, αν θα και­γό­μα­στε στον πρώ­το καύ­σω­να, αν θα σκο­τω­νό­μα­στε στον πρώ­το σει­σμό, αν η ζωή θα παί­ζε­ται κορώ­να γράμ­μα­τα εξαι­τί­ας των ελλεί­ψε­ων σε υπο­δο­μές προ­στα­σί­ας της. Να μην βρι­σκό­μα­στε αντι­μέ­τω­ποι καθη­με­ρι­νά με τον κρα­τι­κό και εργο­δο­τι­κό αυταρ­χι­σμό και κατα­στο­λή. Να μην πλη­ρώ­νου­με για εξο­πλι­σμούς που δεν αφο­ρούν την υπε­ρά­σπι­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των του λαού μας αλλά τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και τον πόλε­μο για τη δια­νο­μή των αγο­ρών».

Στη συνέ­χεια, ανα­φέρ­θη­κε στους λόγους που οι δυνα­τό­τη­τες για μια ζωή που κινεί­ται προς τα μπρος και όχι προς τα πίσω ακυρώνονται.

«Όλο και περισ­σό­τε­ρο γίνε­ται φανε­ρό ότι είμα­στε αντι­μέ­τω­ποι με ένα εχθρι­κό κρά­τος», είπε, «μια οικο­νο­μία και συνο­λι­κά μια κοι­νω­νι­κή οργά­νω­ση που λει­τουρ­γεί με κρι­τή­ριο τα συμ­φέ­ρο­ντα των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, το πώς θα μεγα­λώ­σουν τα κέρ­δη τους, πως θα τα υπε­ρα­σπι­στούν, πώς θα βγαί­νουν νικη­τές στον αντα­γω­νι­σμό με τους αντι­πά­λους τους.

Ο καπι­τα­λι­σμός, το κοι­νω­νι­κό και οικο­νο­μι­κό σύστη­μα στο οποίο γεν­νη­θή­κα­με, μεγα­λώ­σα­με και ζού­με, γίνε­ται φρέ­νο, εμπό­διο στην κοι­νω­νι­κή πρό­ο­δο. Αυτός είναι ο πραγ­μα­τι­κός αντί­πα­λός που έχου­με απέ­να­ντι μας».

Οι ανάγκες του λαού θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέδρους

Και στη συνέ­χεια τόνι­σε: «(…)Κάθε μέτρο που παίρ­νουν, κάθε φάρ­μα­κο που χρη­σι­μο­ποιούν για να για­τρέ­ψουν μια από τις αντι­φά­σεις της οικο­νο­μί­ας τους γίνε­ται φαρ­μά­κι, οξύ­νει άλλες, δεν μπο­ρούν να βάλουν τέλος σ’ αυτό φαύ­λο κύκλο για­τί η αιτία του, ο κινη­τή­ρας του είναι το καπι­τα­λι­στι­κό κέρδος.

(…)Είναι η λογι­κή του κόστους — οφέ­λους που βλέ­πει ως σπα­τά­λη, ως δαπά­νη τη διά­θε­ση χρη­μά­των από το κρά­τος και την Τοπι­κή Διοί­κη­ση για αντι­πλημ­μυ­ρι­κά, αντι­πυ­ρι­κά έργα, για έργα αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας. Είναι η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της γης, του φυσι­κού πλού­του, τα σχέ­δια επεν­δύ­σε­ων που λει­τουρ­γούν ως καύ­σι­μη ύλη.

Είναι η έλλει­ψη ενός κεντρι­κού σχε­δια­σμού με κρι­τή­ριο τις λαϊ­κές ανά­γκες για προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος και ζωή του λαού.

Είναι η επι­λε­κτι­κό­τη­τα ενός κρά­τους που την ίδια στιγ­μή που φαί­νε­ται ανί­κα­νο να προ­στα­τέ­ψει τη ζωή του λαού είναι ικα­νό­τα­το στην κατα­στο­λή του, είναι ικα­νό­τα­το στην προ­ώ­θη­ση επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων».

Μάλι­στα, με βάση και την πεί­ρα του λαού της περιο­χής, σημεί­ω­σε: «Από αυτή τη σκο­πιά εξη­γού­νται οι μεγά­λες καθυ­στε­ρή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζει και η Θεσ­σα­λο­νί­κη και η Κεντρι­κή Μακε­δο­νία για τη δια­μόρ­φω­ση κατάλ­λη­λων και ανα­γκαί­ων υπο­δο­μών. Η τρα­γι­κή καθυ­στέ­ρη­ση και η νέα ανα­βο­λή της ολο­κλή­ρω­σης του κεντρι­κής γραμ­μής του Μετρό, η πολύ άσχη­μη κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκε­ται ο ΟΑΣΘ, η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Εγνα­τί­ας Οδού με τις ανα­με­νό­με­νες μεγά­λες αυξή­σεις στα διόδια.

Είναι η άναρ­χη καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη που οδη­γεί σε μει­κτές περιο­χές βιο­μη­χα­νι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας και κατοι­κί­ας και στην έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων, από τη βιο­μη­χα­νι­κή μόλυν­ση ή τον κίν­δυ­νο μεγά­λων βιο­μη­χα­νι­κών ατυ­χη­μά­των. Αυτά που ζουν δηλα­δή οι κάτοι­κοι της Δυτι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης με τη ρύπαν­ση και δυσοσμία.

Αυτά είναι που δεν επι­τρέ­πουν την ανα­βάθ­μι­ση και την ανά­πτυ­ξη νέων ελεύ­θε­ρων, χώρων πρα­σί­νου, πάρ­κων, χώρων ανα­ψυ­χής, την αξιο­ποί­η­ση του χώρου της ΔΕΘ σε πάρ­κο με δυνα­τό­τη­τα για αθλη­τι­κές — πολι­τι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες και χρή­σεις αλλά αντί­θε­τα οδη­γεί­ται σε επι­χει­ρη­μα­τι­κό κέντρο με ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτά τα κρι­τή­ρια παρα­δί­δε­ται το παρα­λια­κό μέτω­πο στα Ανα­το­λι­κά της πόλης σε μεγά­λα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, σε μαρί­νες για γιοτ και για του­ρι­σμό μεγά­λων εισο­δη­μά­των. Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι στα σχέ­δια τους και στα ορά­μα­τα τους δεν χωρά­νε οι μεγά­λες εργα­τι­κές — λαϊ­κές ανά­γκες του λαού και της νεο­λαί­ας της Θεσ­σα­λο­νί­κης και της Κ. Μακε­δο­νί­ας».

Στα παρα­πά­νω, πρό­σθε­σε και την πεί­ρα από τις αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις της όξυν­σης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών και της εμπλο­κής της Ελλά­δας στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια του ΝΑΤΟ με τη μετα­τρο­πή της σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο από την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη μέχρι την Κρή­τη, με την κυβέρ­νη­ση να έχει ήδη πάρει τη σκυ­τά­λη από τις προη­γού­με­νες να δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται μια νέα 5ετη συμ­φω­νία για τις Βάσεις πολ­λα­πλα­σιά­ζο­ντας τις και σε άλλες περιο­χές της χώρας.

«Για ποιου το λογα­ρια­σμό μπαί­νου­με στο ντορ­βά επι­κίν­δυ­νων σχε­δί­ων και αντα­γω­νι­σμών;» τόνι­σε, και πρό­σθε­σε: «Είναι μύθος ότι όλα αυτά γίνο­νται για την ασφά­λεια, την προ­στα­σία των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των και συνό­ρων από την Τουρ­κι­κή αμφι­σβή­τη­ση και επι­θε­τι­κό­τη­τα. (…) Είναι η αστι­κή τάξη, οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι της χώρας που ζητά­νε ανα­βάθ­μι­ση, που ζητά­νε μεγα­λύ­τε­ρο κομ­μά­τι από την πίτα.

Αυτοί μπλέ­κουν το λαό μας σε επι­κίν­δυ­να πολε­μι­κά σχέ­δια σαν αυτά που συζη­τού­νται σήμε­ρα και το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κo από τα στρα­τιω­τι­κά γερά­κια του ΝΑΤΟ στην Αθή­να και που βρί­σκουν απέ­να­ντι τους τη μαζι­κή αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή κινη­το­ποί­η­ση του εργα­τι­κού λαϊ­κού κινή­μα­τος που λένε “Να φύγουν οι ΝΑΤΟι­κές βάσεις από τη χώρα, καμιά εμπλο­κή στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέδια”.

Αυτοί κάνουν τη χώρα μαγνή­τη κιν­δύ­νων σε συν­θή­κες μάλι­στα που το θερ­μό­με­τρο της έντα­σης ανε­βαί­νει όπως απο­δει­κνύ­ε­ται από τη συμ­φω­νία ΗΠΑ — Βρε­τα­νί­ας — Αυστρα­λί­ας ενά­ντια στην Κίνα.

Αυτοί παζα­ρεύ­ουν σύνο­ρα και κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα. Αυτοί παί­ζουν παι­χνί­δια στις πλά­τες των ξερι­ζω­μέ­νων, των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών των θυμά­των των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων εγκλω­βί­ζο­ντας τους στη χώρα μας, στα νησιά μας».

Τεράστια η πείρα των λαών σε Ελλάδα και Ευρώπη από κάθε είδους αστική κυβέρνηση

Τονί­ζο­ντας πως από κάθε κυβερ­νη­τι­κή θητεία η μεγά­λη λαϊ­κή πλειο­ψη­φία βγαί­νει με λιγό­τε­ρα δικαιώ­μα­τα, χει­ρο­τε­ρεύ­ει η θέση της, βρί­σκε­ται με περισ­σό­τε­ρα βάρη στις πλά­τες της, ο Κύριλ­λος Παπα­σταύ­ρου σημείωσε:

«Κεντρο­δε­ξιές και κεντρο­α­ρι­στε­ρές, δεξιές και “αρι­στε­ρές”. Κυβερ­νή­σεις μονο­κομ­μα­τι­κές και συνερ­γα­σί­ας. Μονο­κομ­μα­τι­κές κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ τους παρά το ότι ήταν “ορκι­σμέ­νοι” αντα­γω­νι­στές της κυβερ­νη­τι­κής εναλ­λα­γής. Κυβερ­νή­σεις με πρω­θυ­πουρ­γούς και υπουρ­γούς τεχνο­κρά­τες και “ειδι­κούς”. Η “πρώ­τη φορά αρι­στε­ρή” κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακρο­δε­ξιούς ΑΝΕΛ.

Με καμιά κυβέρ­νη­ση δεν υπη­ρε­τή­θη­καν τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Με καμιά κυβέρ­νη­ση δεν ανα­κου­φί­στη­κε ο λαός. Με καμία κυβέρ­νη­ση δεν πάρ­θη­καν πίσω αντερ­γα­τι­κά — αντι­λαϊ­κά μέτρα.

Κάθε νέα κυβέρ­νη­ση πήρε και παίρ­νει την αντι­λαϊ­κή σκυ­τά­λη από την προη­γού­με­νη, συνε­χί­ζει η μια εκεί που στα­μά­τη­σε η άλλη το αντι­λαϊ­κό της έργο.

Έχουν όλα δοκι­μα­στεί όλες οι εκδο­χές, όλοι οι συν­δυα­σμοί και στην Ελλά­δα και σε άλλες χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, στην Ισπα­νία, την Ιτα­λία, την Πορ­το­γα­λία και αλλού.

Για­τί οι κυβερ­νή­σεις μπο­ρεί να αλλά­ζουν, δεν αλλά­ζει όμως το βασι­κό, το πιο σημα­ντι­κό το ποιος έχει στα χέρια του την εξου­σία και τον πλού­το που παράγεται.

Για αυτό λέμε ότι δεν έχου­με άλλο χρό­νο, δεν έχου­με άλλο περι­θώ­ριο για ψευ­δαι­σθή­σεις και αυτα­πά­τες που ζήσα­με τα προη­γού­με­να χρόνια.

Πόσες φορές έχου­με ακού­σει το ψέμα ότι από την υλο­ποί­η­ση των σχε­δια­σμών για λογα­ρια­σμό του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, μπο­ρεί να προ­κύ­ψει και λαϊ­κή ευημερία.

Ένα ψέμα που επα­να­λαμ­βά­νε­ται και σήμε­ρα. Μας δεί­χνει η κυβέρ­νη­ση τους ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης του τελευ­ταί­ου τρι­μή­νου και πανη­γυ­ρί­ζει. Αναγ­γέλ­λει από το βήμα της ΔΕΘ πακέ­το για δήθεν φιλο­λαϊ­κά μέτρα».

Συνε­χί­ζο­ντας, ανα­φέρ­θη­κε στις πρό­σφα­τες εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης, σχο­λιά­ζο­ντας πως πάρ­θη­καν κάτω και από την πίε­ση εργα­τι­κών λαϊ­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων και το φόβο μεγα­λύ­τε­ρων το επό­με­νο διά­στη­μα, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τις παράλ­λη­λα και πονηρές:

«Είναι μέτρα όχι για να ανα­κου­φι­στούν οι εργα­ζό­με­νοι αλλά για να εμπε­δώ­σουν την απώ­λεια δικαιω­μά­των τους και κατα­κτή­σε­ων, για να εμπε­δώ­σουν την ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη υπο­βάθ­μι­ση των ανα­γκών τους.

Είναι αυτά που το πολύ — πολύ μπο­ρούν να γίνουν και χωρά­νε στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή ως απα­ραί­τη­το συμπλή­ρω­μα της.

Και απο­δει­κνύ­ε­ται κάτι ακό­μα ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν χρειά­ζε­ται να είσαι και “αρι­στε­ρός τύπου ΣΥΡΙΖΑ” για να τα πάρεις. Μπο­ρεί μια χαρά και η νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρη ΝΔ. Δεν κοστί­ζουν άλλω­στε τίπο­τα για το κεφά­λαιο αφού γίνο­νται άλλο­θι για να υλο­ποιού­νται πολι­τι­κές προς όφε­λος του. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ στέ­κε­ται με αμη­χα­νία και σύγ­χυ­ση αφού η κυβέρ­νη­ση του παίρ­νει τη μπου­κιά από το στό­μα».

Ιδιαί­τε­ρα στά­θη­κε επί­σης και στο ζήτη­μα της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης», καλώ­ντας το λαό να ανα­ρω­τη­θεί: «Θα πιστέ­ψου­με λοι­πόν ξανά στις νέες υπο­σχέ­σεις που ακού­γο­νται στις ΗΠΑ, ΕΕ και Ελλά­δα για έναν πιο δίκαιο και πιο φιλι­κό στους εργα­ζό­με­νους και το περι­βάλ­λον καπι­τα­λι­σμό;».

«Η πρά­σι­νη μετά­βα­ση, το πρά­σι­νο New Deal» είπε, «που εφαρ­μό­ζε­ται στην ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν θα φέρει καλύ­τε­ρες μέρες για το λαό, όπως και αν προ­βάλ­λε­ται από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ όπως και αν καλ­λω­πί­ζε­ται από δυνά­μεις όπως το ΜΕΡΑ25 κ.ά. που μιλά­νε για πρά­σι­νη κοι­νω­νι­κή συμφωνία.

Είναι η νέα “μεγά­λη ιδέα” για τα μονο­πώ­λια και για τους εργα­ζό­με­νους σημαί­νει: Πιο ακρι­βό ρεύ­μα, χει­ρό­τε­ροι όροι εργα­σί­ας, μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή σε ιμπε­ρια­λι­στι­κά ενερ­γεια­κά σχέ­δια, κατα­στρο­φή παρα­γω­γι­κών μονά­δων και ανερ­γία στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία».

sigkentrosi thessaloniki

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό

Ο Κύριλ­λος Παπα­σταύ­ρου, τόνι­σε προς το λαό και τη νεο­λαία πως η επί­θε­ση που εξα­πο­λύ­ε­ται σε βάρος τους δεν πρό­κει­ται να στα­μα­τή­σει «αν δεν τη στα­μα­τή­σου­με εμείς, αν δεν οργα­νώ­σου­με την αντε­πί­θε­σή μας» και πρό­σθε­σε πως «απέ­να­ντι στο εχθρι­κό αστι­κό κρά­τος πρέ­πει και μπο­ρεί να υψω­θεί η μεγά­λη δύνα­μη της λαϊ­κής πρω­το­βου­λί­ας».

Συνε­χί­ζο­ντας, ανέ­φε­ρε: «Ξέρου­με τι μπο­ρεί να πετύ­χει ο λαός όταν σηκώ­σει το ανά­στη­μά του και πιστέ­ψει στη δύνα­μή του σε κρί­σι­μες στιγμές.

Αντί να περι­μέ­νει καρ­τε­ρι­κά ποιος θα συνε­χί­σει να το ληστεύει.

Αντί να δίνει τη συναί­νε­ση του, την ανο­χή του σε νέες αυτα­πά­τες και ψευ­δαι­σθή­σεις κυβερ­νη­τι­κών εναλλαγών.

Αντί να ανα­θέ­τει σε ψεύ­τι­κους σωτή­ρες την επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των του.

Ο ίδιος μπο­ρεί να σηκώ­σει το ανά­στη­μα του να σώσει τον εαυ­τό του… Να δώσει ορι­στι­κή διέ­ξο­δο στα προ­βλή­μα­τα του βαδί­ζο­ντας στο δρό­μο της ανατροπής.

Μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό, βαδί­ζο­ντας στο δρό­μο της ανα­τρο­πής για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμό­νι της εξουσίας.

Για­τί αυτός είναι ο δρό­μος που μπο­ρεί να δώσει απά­ντη­ση στις αγω­νί­ες του, στα θέλω του, να ζήσει όπως πραγ­μα­τι­κά του αξί­ζει όπως απαι­τεί η σύγ­χρο­νη εποχή».

Και κλεί­νο­ντας, ανέ­φε­ρε: «Αυτό το δρό­μο μπο­ρού­με να το βαδί­σου­με, είναι ο δρό­μος που φωτί­ζει το ΚΚΕ με το σύγ­χρο­νο επα­να­στα­τι­κό Πρό­γραμ­μα του, είναι η διέ­ξο­δος της ανα­τρο­πής της δικτα­το­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, ο δρό­μος του σοσια­λι­σμού, της κοι­νω­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, και της κεντρι­κά σχε­δια­σμέ­νης οικο­νο­μί­ας και των υπη­ρε­σιών με επι­στη­μο­νι­κό­τη­τα και κρι­τή­ριο το κοι­νω­νι­κό όφελος.

Ο σοσια­λι­σμός είναι η πραγ­μα­τι­κή πρό­ο­δος, η κοι­νω­νία στην οποία οι εργα­ζό­με­νοι βγαί­νουν απ’ το περι­θώ­ριο της πολι­τι­κής ζωής και συμ­με­τέ­χουν, ισό­τι­μα άνδρες και γυναί­κες, ενερ­γά στη λήψη, στην εφαρ­μο­γή και στον έλεγ­χο των απο­φά­σε­ων, για­τί έχουν πλέ­ον την εξου­σία στα δικά τους χέρια.

Το πραγ­μα­τι­κά νέο είναι η κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία, ώστε να πάψει να λει­τουρ­γεί η οικο­νο­μία με κρι­τή­ριο το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος. Πάνω σ’ αυτό το γόνι­μο έδα­φος ο κεντρι­κός σχε­δια­σμός της παρα­γω­γής μπο­ρεί να θέσει και να πετύ­χει επι­στη­μο­νι­κά καθο­ρι­σμέ­νους κοι­νω­νι­κούς στό­χους στην αγρο­τι­κή και βιο­μη­χα­νι­κή παρα­γω­γή, στις κοι­νω­νι­κές υπηρεσίες.

Για να οργα­νώ­σου­με την αντε­πί­θε­ση του λαού και της νεο­λαί­ας για να βάλου­με τη δικιά μας σφρα­γί­δα στις εξελίξεις.

Για να οργα­νώ­σου­με την πάλη μας για τα προ­βλή­μα­τά μας, να φέρου­με τις ανά­γκες στο προ­σκή­νιο, να ανα­με­τρη­θού­με με τους μεγά­λους ενό­χους για την κατά­στα­ση που βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα, την εξου­σία του κεφα­λαί­ου και τους συμ­μά­χους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Για να ανοί­ξου­με αυτό το δρό­μο μπαί­νουν μπρο­στά οι κομ­μου­νι­στές μπρο­στά, οι Κνί­τες και οι Κνί­τισ­σες παντού και σε όλα τα ζητή­μα­τα με σημαία μας τις σύγ­χρο­νες εργα­τι­κές — λαϊ­κές ανάγκες.

(…) Χτί­ζου­με μέρα τη μέρα, μάχη τη μάχη ένα μεγά­λο κίνη­μα της εργα­τι­κής τάξης και των συμ­μά­χων της με ενιαία αιτή­μα­τα και στό­χους που βάζουν στο στό­χα­στρο το πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο ανοί­γουν το δρό­μο σε αντι­μο­νο­πω­λια­κή — αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή κατεύθυνση.

Σε αυτό τον αγώ­να καλού­με σε συμπό­ρευ­ση σε κοι­νή δρά­ση και πάλη με τους κομ­μου­νι­στές, με το ΚΚΕ.

Από την πίστη μας σε αυτό τον αγώ­να, στη δυνα­τό­τη­τα της τελι­κής νίκης της εργα­τι­κής τάξης, του λαού, στη δυνα­τό­τη­τα ο λαός να δώσει διέ­ξο­δο στην κατεύ­θυν­ση της νέας κοι­νω­νί­ας, αντλού­με τη στα­θε­ρό­τη­τα, τη συνέ­πεια μας που ανα­γνω­ρί­ζε­ται απ’ όλους».

902.gr.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο