Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κώστας Ευαγγελάτος: “ΣΦΟΥΜΑΤΟ ΚΑΙ ΞΙΦΟΣ”

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

“ΣΦΟΥΜΑΤΟ ΚΑΙ ΞΙΦΟΣ”

ΠΟΙΗΣΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ “Συλ­λο­γές”.

Κυκλο­φό­ρη­σε νέο ποι­η­τι­κό βιβλίο του Κώστα Ευαγ­γε­λά­του με τίτλο “Σφου­μά­το Και Ξίφος”. Η συλ­λο­γή περι­λαμ­βά­νει ποι­ή­μα­τα του εμπνευ­σμέ­να απο τη θέα­ση και μελέ­τη έργων των μεγά­λων δημιουρ­γών Leonardo da Vinci και Αρτε­μι­σί­ας Τζε­ντι­λέ­σκι. Ο δρ. ιστο­ρί­ας της λογο­τε­χνί­ας Ηλί­ας Του­μα­σά­τος ανα­φέ­ρει σε ανα­λυ­τι­κό του κεί­με­νο με τίτλο Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ που περι­λαμ­βά­νε­ται στην έκδοση:

euaggel;atos1Το «σφου­μά­το» (sfumato < fumare=καπνίζω) είναι μια ζωγρα­φι­κή τεχνι­κή της Ανα­γέν­νη­σης, στην οποία η επι­δε­ξιό­τη­τα της πινε­λιάς του καλ­λι­τέ­χνη κάνει τον πίνα­κα ζωγρα­φι­κής να μοιά­ζει σαν να καλύ­πτε­ται από ένα γκρι πέπλο, που απα­λύ­νει τα πιο φωτει­νά χρώ­μα­τα και φωτί­ζει τα πιο σκο­τει­νά. Οι απα­λές απο­χρώ­σεις της σκιάς ελατ­τώ­νουν τις χρω­μα­τι­κές αντι­θέ­σεις και δίνουν την αίσθη­ση της αρμο­νί­ας. Ο Leonardo Da Vinci χρη­σι­μο­ποιεί κατά κόρον την τεχνι­κή αυτή, και ως εκ τού­του ο σιω­πη­λός διά­λο­γος του Ευαγ­γε­λά­του με την περί­φη­μη «Αγία Άννα» του, που βρί­σκε­ται στο Μου­σείο του Λού­βρου, στο Παρί­σι, είναι το πρώ­το ποί­η­μα της ενό­τη­τας. («La Sainte Anne”). Αξί­ζει κανείς να δια­βά­ζει τα ποί­η­μα­τα αυτά κοι­τώ­ντας (είναι τόσο απλό σήμε­ρα, στην επο­χή του δια­δι­κτύ­ου) το αρι­στούρ­γη­μα του Da Vinci, αλλά έχο­ντας κατά νου και τον τρό­πον τινα «προ­πο­μπό» του, που βρί­σκε­ται στην National Gallery του Λονδίνου.

Ο Ευαγ­γε­λά­τος συνε­χί­ζει την πορεία του στα μου­σεία του Παρι­σιού και τον ιδιό­τυ­πο «συγκι­νη­μέ­νο διά­λο­γο» με τους καλ­λι­τέ­χνες. Επό­με­νος σταθ­μός μετά τον Λού­βρο το Μου­σείο Μαγιόλ, και αυτή τη φορά, απέ­να­ντί του βρί­σκο­νται τα έργα μιας γυναί­κας, της Artemisia Gentileschi (159 3‑περ.1656), σπου­δαία Ιτα­λί­δα ζωγρά­φο της επο­χής του μπα­ρόκ, της περιό­δου που δια­δέ­χθη­κε την Ανα­γέν­νη­ση χρο­νο­λο­γι­κά αλλά και αισθη­τι­κά, και που «απά­ντη­σε» στην αρμο­νία και την ισορ­ρο­πία της Ανα­γεν­νη­σια­κής τέχνης με την εκζή­τη­ση και την έξαρ­ση του συναι­σθή­μα­τος. Σε μια επο­χή που ήταν εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λο για τις γυναί­κες να ανα­δει­χθούν σε οποιον­δή­πο­τε τομέα της δημό­σιας ζωής, η Gentileschi ήταν η πρώ­τη γυναί­κα που κατόρ­θω­σε να γίνει μέλος της Ακα­δη­μί­ας Τεχνών της Φλω­ρε­ντί­ας. Η ζωή της, ωστό­σο, σημα­δεύ­τη­κε από το βια­σμό της, στην τρυ­φε­ρή ηλι­κία των 18 χρό­νων, από τον επί­σης καλ­λι­τέ­χνη Agostino Tassi (157 8–1644), τον οποίο ο πατέ­ρας της Orazio είχε προ­σλά­βει για να την διδά­ξει ζωγρα­φι­κή. Ο βια­σμός της Artemisia στην αρχή απο­σιω­πή­θη­κε, όταν όμως ο Agostino αρνή­θη­κε να την παντρευ­τεί ξεκί­νη­σε δικα­στι­κή δια­δι­κα­σία ενα­ντί­ον του, στη διάρ­κεια της οποί­ας η νεα­ρή κοπέ­λα έπρε­πε να υπο­στεί επι­πλέ­ον την εξευ­τε­λι­στι­κή δια­δι­κα­σία να απο­δεί­ξει ότι ήταν παρ­θέ­να πριν τον βιασμό.

euaggelatos4

Η έκδο­ση κοσμεί­ται με σχέ­δια του Κώστα Ευαγ­γε­λά­του που ερμη­νεύ­ουν υπαι­νι­κτι­κά τις τρυ­φε­ρές αλλά και τρα­γι­κές εντυ­πώ­σεις του από την επι­κοι­νω­νία του με τους αντι­θε­τι­κούς κόσμους των δύο κορυ­φαί­ων δημιουρ­γών  που τον συγκλό­νι­σαν με το κάλ­λος και την αλή­θεια τους.

 

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ, Η ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ, Η ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΛΟΥΒΡΟ

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ, Η ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ, Η ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΛΟΥΒΡΟ

 

 

 

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ

Γεω­γρα­φία των αισθήσεων.

Γεω­με­τρία της φαντασίας.

Γενε­α­λο­γία ενός δρά­μα­τος γνωστού

που ταξι­δεύ­ου­με όλοι.

 

 

 

 

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΙΣΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΗΛ, ΑΡΤΕΜΙΣΙΑΣ ΤΖΕΝΤΙΛΕΣΚΙ

BAROQUE

Μου­σι­κοί διά­λο­γοι τέχνης και χώρου.

Αμπα­λάζ φωτός νυχτε­ρι­νής συσκευασίας.

Έμπει­ρι­κής πορεί­ας προ­σω­πι­κές ερμηνείες

με ακουα­ρέ­λα σε χαρ­τί, με λάδι σε καμβά

με αίμα στην κοι­λιά σου.

Ελα­στι­κή ζωγρα­φι­κή του μπε­το­νέ­νιου πάθους.

Στη βλά­στη­ση της γης κρα­γιό­νια μίσους.

Σφρα­γί­δα του σπαθιού

που δια­κο­ρεύ­ει

τα μπα­ρόκ μας όνειρα.

Κώστας Ευαγ­γε­λά­τος

Εκδό­σεις “Συλ­λο­γές”, Σολω­μού 29, 2ος, Εξάρ­χεια. τηλ: 210 3840187

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο