Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Μητσοτάκης: Σε ρόλο… «πλασιέ» επιχειρηματικών ομίλων στο Λονδίνο

Οι σημα­ντι­κές επεν­δυ­τι­κές ευκαι­ρί­ες που δια­νοί­γο­νται στη χώρα μας, χάρη στο αντερ­γα­τι­κό νομο­θε­τι­κό πλέγ­μα προς όφε­λος της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, ήταν το κυρί­ως «μενού» της επί­σκε­ψης του Κυρ. Μητσο­τά­κη στο Λονδίνο.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός ήταν χτες το πρωί ο κεντρι­κός ομι­λη­τής στο «Ελλη­νι­κό Επεν­δυ­τι­κό Συνέ­δριο», που διορ­γά­νω­σαν το Χρη­μα­τι­στή­ριο Αθη­νών και η «Morgan Stanley», όπου δια­φή­μι­σε τον επεν­δυ­τι­κό «παρά­δει­σο» που βασι­κά δια­μόρ­φω­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις για χάρη των μονο­πω­λια­κών ομί­λων, και φυσι­κά σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.

Σύμ­φω­να, άλλω­στε, με το Μαξί­μου τόνι­σε «την ανά­δει­ξη της χώρας μας σε επεν­δυ­τι­κό προ­ο­ρι­σμό, τα γεω­πο­λι­τι­κά και ενερ­γεια­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα της Ελλά­δας, τα διλήμ­μα­τα των εκλο­γών και τους κεντρι­κούς πολι­τι­κούς στό­χους για τα επό­με­να χρόνια».

Μπρο­στά και στις εκλο­γές, διεκ­δι­κώ­ντας τον τίτλο του καλύ­τε­ρου δια­χει­ρι­στή για τις υπο­θέ­σεις του κεφα­λαί­ου, είπε ότι «μόλις επι­λυ­θεί αυτό το ζήτη­μα», ανα­μέ­νει «νέα ώθη­ση του ενδια­φέ­ρο­ντος των επεν­δυ­τών στην Ελλά­δα», δια­βε­βαιώ­νο­ντάς τους πως δεν θα υπάρ­ξει πολι­τι­κή «αστά­θεια» και πως «δεν θα πρέ­πει το ενδε­χό­με­νο διπλών εκλο­γών να ανη­συ­χή­σει τους επεν­δυ­τές», με βάση φυσι­κά και το «κοι­νό πρό­γραμ­μα» όλων των αστι­κών κομμάτων.

Ανα­πτύσ­σο­ντας πλευ­ρές του, έθε­σε ως «προ­τε­ραιό­τη­τες» της επό­με­νης 4ετίας τον «ψηφια­κό μετα­σχη­μα­τι­σμό» της εγχώ­ριας καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, την «από­κτη­ση νέων δεξιο­τή­των, εκπαι­δεύ­ο­ντας το εργα­τι­κό δυνα­μι­κό μας», όπως και τον ρόλο της Ελλά­δας για την «απο­μά­κρυν­ση από το ρωσι­κό φυσι­κό αέριο», «σε δύο επί­πε­δα: Πρώ­τον, ως κόμ­βος υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερί­ου» και, «επί­σης, η Ελλά­δα για πρώ­τη φορά εδώ και πολ­λά χρό­νια ερευ­νά αν έχει δικούς της φυσι­κούς πόρους σε ό,τι αφο­ρά κοι­τά­σμα­τα υδρο­γο­ναν­θρά­κων». Παρέ­πεμ­ψε σχε­τι­κά στις έρευ­νες της «ExxonMobil» και της «Hellenic Energy» νοτιο­δυ­τι­κά της Κρή­της και της Πελο­πον­νή­σου. Επι­σή­μα­νε παράλ­λη­λα ότι η Ελλά­δα απο­τε­λεί «πρω­το­πό­ρο» στη διείσ­δυ­ση των ΑΠΕ στο ενερ­γεια­κό μείγ­μα, την οποία έχει πλη­ρώ­σει πανά­κρι­βα ο λαός.

Παρα­πέ­ρα, είχε συνα­ντή­σεις με επεν­δυ­τές και στε­λέ­χη επι­χει­ρή­σε­ων, ενώ χτες το από­γευ­μα συνα­ντή­θη­κε, σε «θερ­μό κλί­μα», όπως λένε από το Μαξί­μου, με τον βασι­λιά Κάρο­λο. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι σε προη­γού­με­νη συνά­ντη­σή τους, πριν από τον θάνα­το της Ελι­σά­βετ, ο πρω­θυ­πουρ­γός είχε ζητή­σει τεχνο­γνω­σία από τον Κάρο­λο σχε­τι­κά με την επι­χει­ρη­μα­τι­κή αξιο­ποί­η­ση των κτη­μά­των του Τατο­ΐ­ου, για τα οποία ο Κάρο­λος φέρε­ται πως είχε εκδη­λώ­σει «προ­σω­πι­κό ενδιαφέρον».

Τέλος, το βρά­δυ, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης μίλη­σε στο London School of Economics με αφορ­μή την 25η επέ­τειο της ίδρυ­σης του Ελλη­νι­κού Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου του LSE.

Σημειω­τέ­ον, το Σάβ­βα­το, περιο­δεύ­ο­ντας στην Καλ­λι­θέα, ο Μητσο­τά­κης «μύρι­σε» εκλο­γές, ενώ επα­νέ­λα­βε το δίλημ­μα που θέτει η ΝΔ ενό­ψει της κάλ­πης, για το αν η χώρα, όπως υπο­στή­ρι­ξε, θα πάει μπρο­στά ή θα γυρί­σει πίσω, υπο­νο­ώ­ντας τη δια­κυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, όταν κυβερ­νά­ει με νόμους της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης, π.χ. πλει­στη­ρια­σμοί, και η σημε­ρι­νή αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση έχει ψηφί­σει το 50% των κυβερ­νη­τι­κών νομοσχεδίων!

Ισχυ­ρί­στη­κε εξάλ­λου ότι «η χώρα βρί­σκε­ται σε ένα σταυ­ρο­δρό­μι και δεν πρέ­πει σε καμία περί­πτω­ση να δια­κιν­δυ­νεύ­σου­με την πολύ μεγά­λη πρό­ο­δο την οποία έχου­με πετύ­χει», για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, ενώ επι­χει­ρώ­ντας να παρου­σιά­σει ότι η «πρό­ο­δος» για το κεφά­λαιο απο­τε­λεί προ­ϋ­πό­θε­ση για τις λαϊ­κές ανά­γκες ισχυ­ρί­στη­κε πως η βελ­τί­ω­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των ομί­λων «σημαί­νει ότι μπο­ρού­με να δημιουρ­γού­με ένα πλε­ό­να­σμα, το οποίο μπο­ρού­με να επι­στρέ­ψου­με στην κοι­νω­νία μέσα από στο­χευ­μέ­να μέτρα στή­ρι­ξης», δηλα­δή στο­χευ­μέ­να ψίχου­λα από τους φτω­χούς στους φτωχότερους.

Ριζο­σπά­στης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο