Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή: Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή ανοίγει το δρόμο για «μπίζνες» πάνω στα καμένα

Στους ιδιώ­τες για να κάνουν μπίζ­νες πάνω στα απο­κα­ΐ­δια, παρα­δί­δει την ανα­δά­σω­ση και ανα­συ­γκρό­τη­ση των πυρό­πλη­κτων περιο­χών, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως προ­έ­κυ­ψε από την ομι­λία του Κυρ. Μητσο­τά­κη σήμε­ρα στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής για τις συνέ­πειες από τις πυρκαγιές.

Όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά είπε, η κυβέρ­νη­ση δίνει «μεγά­λη σημα­σία στις ιδιω­τι­κές δωρε­ές από επι­χει­ρή­σεις, ιδρύ­μα­τα και ομί­λους για την ανα­συ­γκρό­τη­ση των περιο­χών ενώ με το νέο θεσμό του ανα­δό­χου ανα­δά­σω­σης, θα μπο­ρεί ένα ίδρυ­μα, μία επι­χεί­ρη­ση να ανα­λαμ­βά­νει τη μελέ­τη αλλά και τα έργα της αποκατάστασης». 

Έκα­νε ξεκά­θα­ρο έτσι, ότι η κυβέρ­νη­ση, αξιο­ποιώ­ντας τη μεγά­λη κατα­στρο­φή, ανοί­γει διά­πλα­τα στο δρό­μο στο ιδιω­τι­κό κεφά­λαιο και τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες, με πρό­σχη­μα τις δωρε­ές να ανα­πτύ­ξουν τις επι­χει­ρη­μα­τι­κές τους δρα­στη­ριό­τη­τες σε διά­φο­ρους τομείς, βγά­ζο­ντας εκα­τομ­μύ­ρια κέρ­δη, την ώρα που ο λαός στε­νά­ζει κάτω από το βάρος της περι­βαλ­λο­ντι­κής και οικο­νο­μι­κής κατα­στρο­φής που επέ­φε­ρε η πύρι­νη λαίλαπα.

Επι­χεί­ρη­σε να καλύ­ψει τη γύμνια του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού στην πρό­λη­ψη και την κατα­στο­λή των πυρ­κα­γιών, πίσω από την κλι­μα­τι­κή κρί­ση, λέγο­ντας πως αυτή είναι η αιτία της μεγά­λης κατα­στρο­φής καθώς οι φετι­νές πυρ­κα­γιές είχαν πρω­τό­γνω­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά και τελι­κά κατέ­στρε­ψαν πάνω από 1 εκα­τομ­μύ­ριο στρέμ­μα­τα γης.

Επι­κα­λέ­στη­κε, μάλι­στα, τις κατα­στρο­φές και σε άλλες μεσο­γεια­κές χώρες, χωρίς όμως να ανα­φέ­ρει ότι το κοι­νό στοι­χείο σε όλα τα κρά­τη, είναι η πολι­τι­κή που αντι­με­τω­πί­ζει ως κόστος, την κάλυ­ψη των λαϊ­κών ανα­γκών και αυτό απο­τε­λεί την αιτία των κατα­στρο­φών χει­μώ­να — καλοκαίρι.

Σε αυτό το πλαί­σιο, ανα­κοί­νω­σε ότι σύντο­μα η κυβέρ­νη­ση θα φέρει νόμο για το κλί­μα στη Βου­λή, η οποία μας επι­βάλ­λει «να τα αλλά­ξου­με όλα, από την αγρο­τι­κή παρα­γω­γή, την παρα­γω­γή ενέρ­γειας μέχρι το χτί­σι­μο των σπι­τιών», εκφρά­ζο­ντας επί της ουσί­ας τη στή­ρι­ξη της κυβέρ­νη­σης στους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο συγκε­κρι­μέ­νο τομέα. Σε αυτό το πλαί­σιο υπε­ρα­μύν­θη­κε της εγκα­τά­στα­σης των ανε­μο­γεν­νη­τριών μέσα στα δάση, αλλά και της δια­δι­κα­σί­ας της απο­λι­γνι­το­ποί­η­σης, στο πλαί­σιο της ευρω­παϊ­κής στρα­τη­γι­κής για στή­ρι­ξη των ανα­νε­ώ­σι­μων πηγών ενέρ­γειας και πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης, προς όφε­λος των μονο­πω­λια­κών ομίλων.

Όσον αφο­ρά το επι­χει­ρη­σια­κό σκέ­λος, υπε­ρα­μύν­θη­κε των εκκε­νώ­σε­ων των οικι­σμών που εξα­σφά­λι­σαν την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής και των ίδιων των οικι­σμών ‑όπως είπε- χωρίς να ανα­φέ­ρει κου­βέ­ντα για το γεγο­νός ότι τα χωριά σώθη­καν χάρη στη λαϊ­κή πρω­το­βου­λία και αυτο­θυ­σία που επέ­δει­ξαν οι κάτοι­κοι, οι οποί­οι απει­θαρ­χώ­ντας στα μηνύ­μα­τα εκκέ­νω­σης, παρέ­μει­ναν στα χωριά τους και — μαζί με τους πυρο­σβέ­στες — έσω­σαν τα σπί­τια τους.

Για τα ενα­έ­ρια μέσα, δήλω­σε πως γίνε­ται προ­σπά­θεια να ενι­σχυ­θούν ενώ για την παντε­λή έλλει­ψη μέτρων πρό­λη­ψης στα δάση, έρι­ξε τις ευθύ­νες στις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες, λέγο­ντας πως δεν έγι­νε καλή απορ­ρό­φη­ση των κον­δυ­λί­ων που έδω­σε η κυβέρ­νη­ση. Θυμί­ζου­με πως το κον­δύ­λι που έδω­σε φέτος η κυβέρ­νη­ση ήταν 1,7 εκατ. ευρώ, όταν τα δασαρ­χεία όλης της χώρας ζητού­σαν 17,7 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ για τα απα­ραί­τη­τα έργα.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο