Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Μπακογιάννης: Ντρόπιασε το «Ελευθερία ή Θάνατος» ταυτίζοντάς το με τον… Ζελένσκι και τους Αζόφ

Δια­κό­σια και πλέ­ον χρό­νια μετά την Επα­νά­στα­ση του 1821, ο δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων Κώστας Μπα­κο­γιάν­νης φρό­ντι­σε να μαγα­ρί­σει το εμβλη­μα­τι­κό «Ελευ­θε­ρία Ή Θάνα­τος» συγκρί­νο­ντας τους αγώ­νες του Κολο­κο­τρώ­νη, του Καραϊ­σκά­κη, του Παπα­φλέσ­σα, της Μπου­μπου­λί­νας και άλλων ηρώ­ων με τον Ζελέν­σκι και τους Ουκρα­νούς νεο­να­ζί των ταγ­μά­των Αζόφ.

Η προ­σβο­λή αυτή προς τους ήρω­ες του ’21 έλα­βε χώρα χθες, στο πλαί­σιο του λεγό­με­νου «Athens Democracy Forum», όταν ο Κ. Μπα­κο­γιάν­νης βρά­βευ­σε τον Ουκρα­νό πρό­ε­δρο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι με το… βρα­βείο Δημο­κρα­τί­ας της πόλης των Αθηνών.

Κατά την απο­νο­μή του βρα­βεί­ου — η οποία έγι­νε μέσω τηλε­διά­σκε­ψης — ο δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων τα εξής: «Ας μην ξεχνά­με ότι η ιαχή «ελευ­θε­ρία ή θάνα­τος», που ακού­γε­ται σήμε­ρα στην Ουκρα­νία, χτυ­πά σε εμάς τους Έλλη­νες μια ευαί­σθη­τη “χορ­δή”, καθώς μόλις πέρυ­σι γιορ­τά­σα­με τα 200 χρό­νια από την Ελλη­νι­κή Επανάσταση».

«Είχα την ευκαι­ρία να δω από κοντά τη γεν­ναιό­τη­τα, το φρό­νη­μα και το ήθος του ουκρα­νι­κού λαού — με την αρι­στο­τε­λι­κή έννοια — κατά τη διάρ­κεια της επί­σκε­ψής μου στο Κίε­βο, πριν από μερι­κές εβδο­μά­δες», σημεί­ω­σε ενώ εξή­ρε το σθέ­νος του λαού της Ουκρα­νί­ας που αγω­νί­ζε­ται με θάρ­ρος στην πρώ­τη γραμμή.

Ο Κ. Μπα­κο­γιάν­νης απο­τε­λεί­ω­σε την ντρο­πια­στι­κή του ανα­φο­ρά με τα εξής λόγια: «Αγω­νί­ζο­νται και για τις ευρω­παϊ­κές αξί­ες, για την ίδια την ιδέα που γεν­νή­θη­κε σε αυτήν την πόλη πριν από 2.500 χρό­νια: Τη Δημοκρατία».

Το τι σχέ­ση έχουν ο Κολο­κο­τρώ­νης και ο Καραϊ­σκά­κης με τον Ζελέν­σκι και η Δημο­κρα­τία της Αρχαί­ας Ελλά­δας με τους νεο­να­ζί των ταγ­μά­των Αζόφ και τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας, είναι ένα ζήτη­μα που μόνο στο κεφά­λι του δημάρ­χου υπάρχει.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο