Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ.Παπαδάκης; “Αλήθειες και ψέματα για την πράσινη ανάπτυξη και το κλίμα”

Ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Κ.Παπαδάκης μίλη­σε στην εκδή­λω­ση της ΚΟ Δανί­ας του ΚΚΕ στην Κοπεγ­χά­γη  το Σάβ­βα­το 12 Οκτώ­βρη, με θέμα «Αλή­θειες και ψέμα­τα για την πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη και το κλίμα», 

Στην ομι­λία του ο Κ. Παπα­δά­κης μετα­ξύ άλλων τόνισε:

«Επι­χει­ρούν να μας πεί­σουν ότι και για το περι­βάλ­λον υπάρ­χει “κοι­νό καλό” για όλους, συνο­λι­κά για την ανθρω­πό­τη­τα. Βιο­μή­χα­νοι και εργά­τες, μονο­πώ­λια και υπάλ­λη­λοι, πολυ­ε­θνι­κές και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, μικροί αγρό­τες. Όμως και η αντι­με­τώ­πι­ση της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής είναι πολι­τι­κό πρό­βλη­μα, σύγκρου­σης ταξι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Μιλούν για “ανθρω­πο­γε­νή κλι­μα­τι­κή αλλα­γή” και εμφα­νί­ζουν ότι ο κύριος παρά­γο­ντας είναι η ανθρώ­πι­νη δρα­στη­ριό­τη­τα γενι­κά… Σκό­πι­μα καλ­λιερ­γεί­ται η λογι­κή της ατο­μι­κής ευθύ­νης, της ενο­χής για την πρό­κλη­ση ρύπων για­τί ο εργα­το­ϋ­πάλ­λη­λος πήρε αυτο­κί­νη­το ή πτή­ση για τη μετα­κί­νη­σή του, για­τί έφα­γε κρέ­ας 2 ή 3 φορές τη βδο­μά­δα ή ήπιε ένα ποτή­ρι γάλα παρα­πά­νω τη βδο­μά­δα. Όμως ο μονα­δι­κός παρά­γο­ντας που μπο­ρεί πραγ­μα­τι­κά να συμ­βά­λει ή να επι­τα­χύ­νει κάποιες κλι­μα­τι­κές μετα­βο­λές είναι η ίδια η δρά­ση των μονο­πω­λια­κών ομί­λων, ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Προ­κλη­τι­κά π.χ. για τη ρύπαν­ση στη θάλασ­σα σημα­δεύ­ουν τα …πλα­στι­κά καλα­μά­κια του καφέ και επι­χει­ρούν να βγά­λουν λάδι το Νο1 υπεύ­θυ­νο για τη θαλάσ­σια ρύπαν­ση, που δεν είναι άλλος βέβαια από το εφο­πλι­στι­κό κεφά­λαιο, που π.χ. στην Ελλά­δα απο­λαμ­βά­νει 58 συνταγ­μα­τι­κά κατο­χυ­ρω­μέ­νες φορο­α­παλ­λα­γές με τη γνω­στή προ­κλη­τι­κή πρα­κτι­κή της εθε­λο­ντι­κής κατα­βο­λής φόρων ψίχουλα.

Για να επι­τύ­χουν τους στό­χους τους για μέγι­στη κερ­δο­φο­ρία χρη­σι­μο­ποιούν όλα τα μέσα. Παχυ­λές χρη­μα­το­δο­τή­σεις, πολύ­μορ­φες δια­φη­μι­στι­κές εκστρα­τεί­ες, τη λεγό­με­νη εται­ρι­κή κοι­νω­νι­κή ευθύ­νη για να γεμί­ζουν και τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα των εργα­ζο­μέ­νων με δρα­στη­ριό­τη­τες προ­ώ­θη­σης των “στό­χων της εται­ρεί­ας”, που όλοι πρέ­πει να απο­κα­λούν “εται­ρεία μας” πλην της ώρας της μισθο­δο­σί­ας που εκεί δια­χω­ρί­ζο­νται τα υπερ­κέρ­δη του καπι­τα­λι­στή και τα ψίχου­λα του εργα­ζό­με­νου. Με χαμο­γε­λα­στούς καπι­τα­λι­στές και τους μεγα­λο­μά­να­τζέρ τους να χρη­σι­μο­ποιούν το μετρό για να .…πεί­σουν τους εργα­ζό­με­νους τους να κάνουν το ίδιο για να πάρουν points στην αξιο­λό­γη­σή τους, ως και τις γνω­στές για το ρόλο τους βρώ­μι­κες ΜΚΟ που κι αυτές επι­στρα­τεύ­ο­νται για “τη διά­σω­ση του περι­βάλ­λο­ντος” με το αζη­μί­ω­το βέβαια (…)

20191016 170754

“Πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη” σημαί­νει όχι μόνο πεδίο προς εκμε­τάλ­λευ­ση για τα μονο­πώ­λια και τον καπι­τα­λι­σμό, αλλά και για το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μά τους. Επι­χει­ρούν να ανα­βα­πτι­στούν και να δια­σω­θούν από τη φθο­ρά και τη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια για τη δια­χρο­νι­κή αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή τους όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα και η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία. Επι­χει­ρεί­ται να ανα­βαθ­μι­στεί ακό­μα ο ρόλος των Πρα­σί­νων σε αστι­κή δύνα­μη ακό­μα πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κής εφε­δρεί­ας για την αστι­κή δια­χεί­ρι­ση, ενώ ως πρώ­της τάξης ευκαι­ρία την αντι­λαμ­βά­νε­ται και η ίδια η ΕΕ, η δια­κρα­τι­κή αυτή ένω­ση του κεφα­λαί­ου προ­κει­μέ­νου να προ­σεγ­γί­σει και να ενσω­μα­τώ­σει στη στρα­τη­γι­κή της λαϊ­κές δυνά­μεις που δεν της έχουν εμπι­στο­σύ­νη και οι προσ­δο­κί­ες τους για αυτή έχουν επα­νει­λημ­μέ­να διαψευστεί.

(…) Όμως στο πλαί­σιο του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης, όπου ο σχε­δια­σμός της παρα­γω­γής και η λει­τουρ­γία της οικο­νο­μί­ας γίνο­νται με κρι­τή­ριο την κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου, η αξιο­ποί­η­ση κάθε μορ­φής Ενέρ­γειας δεν μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων και του περι­βάλ­λο­ντος. Μόνο στο σοσια­λι­σμό, όπου κρι­τή­ριο της ανά­πτυ­ξης είναι η ικα­νο­ποί­η­ση του συνό­λου των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών, μπο­ρεί να υπάρ­ξει λαϊ­κή ευη­με­ρία και να αξιο­ποι­η­θεί η τεχνο­λο­γι­κή και επι­στη­μο­νι­κή πρό­ο­δος για την ασφά­λεια και την υγεία του πλη­θυ­σμού και την προ­στα­σία του περιβάλλοντος».

Πηγή 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο