Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Παπαδάκης: Σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ απαιτούμε αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες

Στη συζή­τη­ση για την «από­κρι­ση της ΕΕ σε ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να και τις επι­πτώ­σεις τους» παρε­νέ­βη ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου στο Στρα­σβούρ­γο απαι­τώ­ντας άμε­ση απο­ζη­μί­ω­ση όλων των πλη­γέ­ντων από τις πλημ­μύ­ρες, αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, μέτρα απο­κα­τά­στα­σης υπο­δο­μών και πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας. Ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος στην ομι­λία του ανέ­φε­ρε τα εξής:

«Με τη συζή­τη­ση περί ακραί­ων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων και κλι­μα­τι­κής αλλα­γής, επι­χει­ρεί­τε να απο­κρύ­ψε­τε ότι σήμε­ρα η πρό­ο­δος της επι­στή­μης, της τεχνο­λο­γί­ας είναι σε θέση να προ­σφέ­ρει πολύ μεγα­λύ­τε­ρη σε σχέ­ση με το παρελ­θόν προ­στα­σία στον άνθρω­πο από τα φυσι­κά φαι­νό­με­να προ­λαμ­βά­νο­ντας ή περιο­ρί­ζο­ντας σε σημα­ντι­κό βαθ­μό τις συνέ­πειες και με βάση τις όποιες αλλα­γές στο κλί­μα. Φρέ­νο στις δυνα­τό­τη­τες αυτές βάζει σήμε­ρα το κρι­τή­ριο του κέρ­δους, η επι­κίν­δυ­νη αντί­λη­ψη κόστους — οφέ­λους της ΕΕ, τα ελά­χι­στα, απο­σπα­σμα­τι­κά έργα, η διά­κρι­ση σε υψη­λής και χαμη­λής επι­κιν­δυ­νό­τη­τας περιο­χές που κατα­δι­κά­ζουν τις εργα­το­γει­το­νιές να μένουν ανο­χύ­ρω­τες. Όλα τους σχε­δια­σμέ­νο απο­τέ­λε­σμα ευρω­ο­δη­γιών και της δια­χρο­νι­κής αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μας απα­ντή­σα­τε σε ερώ­τη­σή μας για τις πλημ­μύ­ρες στην Εύβοια ότι ούτε το Ταμείο Αλλη­λεγ­γύ­ης ούτε το Ευρω­παϊ­κό Ταμείο Περι­φε­ρεια­κής Ανά­πτυ­ξης δεν απο­ζη­μιώ­νει ιδιώ­τες, δηλα­δή τους ίδιους τους πλη­γέ­ντες. Άρα τα “εργα­λεία” σας είναι μόνο για τους ομί­λους. Στη δε περιο­χή της Κινέ­τας, με τις περ­σι­νές μεγά­λες πυρ­κα­γιές, είναι η τρί­τη φορά που πλημ­μυ­ρί­ζουν τα ίδια σπί­τια, των πυρό­πλη­κτων, οι οποί­οι ακό­μα δεν έχουν καν απο­ζη­μιω­θεί για τις προη­γού­με­νες κατα­στρο­φές. Εκτε­τα­μέ­νες είναι κι οι ζημιές πρό­σφα­τα και χρή­ζουν άμε­σης απο­ζη­μί­ω­σης κι έργων απο­κα­τά­στα­σης σε Κρή­τη, Εύβοια, Χαλ­κι­δι­κή, Θάσο, Ιόνιο, Ρόδο, Πελο­πόν­νη­σο, Δυτι­κή Ελλά­δα κ.α.

Σε σύγκρου­ση με την πολι­τι­κή της ΕΕ απαι­τού­με να απο­ζη­μιω­θούν οι πλη­γέ­ντες, να παρ­θούν άμε­σα μέτρα πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, υπο­δο­μών, προ­σω­πι­κού, με ολο­κλη­ρω­μέ­νο κρα­τι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχεδιασμό».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο