Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Παπαδάκης: Στην υπόθεση του ΚΕΘΕΑ συγκρούονται δύο βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης

Το ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» επι­σκέ­φθη­κε χθες το πρωί ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης. Πρό­κει­ται για ένα δια­φο­ρε­τι­κό, το μονα­δι­κό πρό­γραμ­μα ουσια­στι­κής μεί­ω­σης της βλά­βης, όπου οι ελά­χι­στοι ‑σε σχέ­ση με τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες- εργα­ζό­με­νοι δου­λεύ­ουν πρωί, μεση­μέ­ρι, βρά­δυ, κατά κύριο λόγο στο δρό­μο (street work), με ανθρώ­πους, Έλλη­νες και μετα­νά­στες άστε­γους, εξαρ­τη­μέ­νους από ναρ­κω­τι­κά, ιδιαί­τε­ρα επι­βα­ρυ­μέ­νους στην υγεία τους, απο­κομ­μέ­νοι από τις υπη­ρε­σί­ες και όσους βρί­σκο­νται σε κατά­στα­ση κρί­σης. Μέσω του προ­γράμ­μα­τος έχουν την ευκαι­ρία, χωρίς καμία προ­ϋ­πό­θε­ση και χαρ­τιά, να συν­δε­θούν με υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, ενώ μακρο­πρό­θε­σμος στό­χος του «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» είναι η έντα­ξή τους σε θερα­πεία για την επί­τευ­ξη της απο­χής από τις ουσίες.

Οι υπεύ­θυ­νοι του προ­γράμ­μα­τος και εργα­ζό­με­νοι μίλη­σαν για το «μεγά­λο και δύσκο­λο χτύ­πη­μα που έφε­ρε η Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου», για τη σκιά που επι­χει­ρή­θη­κε ‑χωρίς απο­τέ­λε­σμα- να απλω­θεί γύρω από την οικο­νο­μι­κή δια­χεί­ρι­ση του Κέντρου. «Όμως, το πιο επι­κίν­δυ­νο είναι ότι σε δύο άρθρα δεν ανα­φέ­ρε­ται ποιος είναι ο σκο­πός κι από πού θα προ­έρ­χο­νται οι πόροι του ΚΕΘΕΑ. Η μάχη είναι σε πολ­λά επίπεδα».

Τα σημά­δια, όπως υπο­γράμ­μι­σαν, για το «πού πάει το πράγ­μα» είχαν ξεκι­νή­σει χρό­νια νωρί­τε­ρα: «Σε όλη την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση μειώ­νε­ται τα τελευ­ταία χρό­νια ο αριθ­μός των “στε­γνών” προ­γραμ­μά­των και παίρ­νει πολύ μεγά­λο χώρο η χορή­γη­ση υπο­κα­τα­στά­των. Αυτό κάτι δεί­χνει». «Έκλει­σαν τα Ψυχο­δια­γνω­στι­κά Κέντρα το 2016 και χιλιά­δες άνθρω­ποι γύρι­σαν στο που­θε­νά». «Τα μπλο­κά­κια και οι ελα­στι­κές σχέ­σεις απα­σχό­λη­σης είναι μεγά­λο “αγκά­θι”. Εκπαι­δεύ­εις ανθρώ­πους σ’ αυτή την ιδιαί­τε­ρη δου­λειά και όταν φτά­νουν στο σημείο να απο­δώ­σουν τότε φεύ­γουν. Τα κενά δεν ανα­πλη­ρώ­νο­νται. Αυτή η δου­λειά θέλει αφο­σί­ω­ση, όχι ημε­ρο­μη­νί­ες λήξης». «Εμείς δε λέμε “κόψε τα ναρ­κω­τι­κά”, δου­λεύ­ου­με για να μην τα έχουν ανά­γκη, να έχουν άλλη στά­ση ζωής, με στό­χο και περιε­χό­με­νο. Έτσι κερ­δί­ζουν τη ζωή τους. Κι όταν μιλά­με για ανθρώ­πι­νες ζωές, δεν χωρά­ει η λογι­κή του “κόστους — οφέλους”».

Ο βασι­κός σχε­δια­σμός ξεκι­νά­ει πάντα από τη χρηματοδότηση
Από τη μεριά του ο Κ. Παπα­δά­κης σημεί­ω­σε: «Το ΚΚΕ με το ΚΕΘΕΑ έχουν τρα­βή­ξει εδώ και πολ­λά χρό­νια έναν κοι­νό δρό­μο υπε­ρά­σπι­σης βασι­κών θέσε­ων στην πρό­λη­ψη, στην απε­ξάρ­τη­ση, στην επα­νέ­ντα­ξη. Κάνου­με συστη­μα­τι­κά μια προ­σπά­θεια απο­κά­λυ­ψης της πολι­τι­κής που υπάρ­χει στο ζήτη­μα των ναρ­κω­τι­κών, η οποία έχει σχέ­διο και συνέ­χεια (…) Δεν ασχο­λού­μα­στε περι­στα­σια­κά με το θέμα.

Ο βασι­κός σχε­δια­σμός τους πάντα υπη­ρε­τεί­ται μέσα από τη χρη­μα­το­δό­τη­ση. Τα τελευ­ταία χρό­νια προ­ω­θή­θη­κε η χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΚΕΘΕΑ μέσω ΕΣΠΑ, που περι­λαμ­βά­νει συγκε­κρι­μέ­νους όρους: Ολι­γό­μη­νες συμ­βά­σεις, μερι­κή απα­σχό­λη­ση μπλο­κά­κια, ΟΑΕΔ, χρη­μα­το­δό­τη­ση που δεν ξέρεις πότε και αν θα την πάρεις. Προ­γράμ­μα­τα “Φωτο­βο­λί­δες” στο πρό­βλη­μα χωρίς συνέ­χεια. Μια λογι­κή άνοι­ξε — κλεί­σε. Και η συνέ­χεια στη δική σας δου­λειά είναι πολύ σημα­ντι­κή για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του έργου σας.

Πρέ­πει να ανα­ρω­τη­θού­με για­τί ήρθε τώρα η ΠΝΠ; Είναι απο­τέ­λε­σμα όλης αυτής της πολι­τι­κής που χαρά­χθη­κε εδώ και 15–20 χρό­νια, επί κυβερ­νή­σε­ων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και υπη­ρε­τή­θη­κε. Αυτή τη στιγ­μή έχει γίνει σαφές ότι τα κον­δύ­λια ΕΣΠΑ που σχε­τί­ζο­νται με την λεγό­με­νη “κοι­νω­νι­κή συνο­χή” θα έχουν σοβα­ρή μεί­ω­ση, από όσο συζη­τούν στις Βρυ­ξέλ­λες. Μιλά­με για μια ιδιαί­τε­ρα κρί­σι­μη περί­ο­δο, που συν­δέ­ε­ται με τις χρη­μα­το­δο­τή­σεις για την επό­με­νη 7ετία και γίνε­ται “σφα­γή” από μεγα­λο­συμ­φέ­ρο­ντα. Όλες αυτές οι αντι­θέ­σεις που παρα­κο­λου­θεί­τε για τον πόλε­μο, το Brexit,τους αντα­γω­νι­σμούς κλπ. έχουν να κάνουν και με το μοί­ρα­σμα χρη­μά­των για τα επό­με­να 7 χρό­νια. Είναι αντι­κεί­με­νο δια­πά­λης ποιος θα πάρει περισ­σό­τε­ρα και ποιος λιγό­τε­ρα Αυτό δεί­χνει ότι και σε οργα­νω­τι­κό επί­πε­δο για τη δια­χεί­ρι­ση λιγό­τε­ρων κον­δυ­λί­ων πρέ­πει να γίνει “οικο­νο­μία κλί­μα­κας”, δηλα­δή βάζω ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, Κέντρα Πρό­λη­ψης κάτω από μια ομπρέ­λα. Και δεν θέλουν το αυτο­διοί­κη­το του ΚΕΘΕΑ που βάζει διαρ­κώς θέμα­τα για τους όρους, την κατεύ­θυν­ση των προ­γραμ­μά­των. Πολύ περισ­σό­τε­ρο όταν η κατεύ­θυν­ση είναι η ενί­σχυ­ση της υπο­κα­τά­στα­σης και απο­δυ­νά­μω­ση των στε­γνών προ­γραμ­μά­των. Όποιος κι αν ήταν κυβέρ­νη­ση θα επι­δί­ω­κε τον ίδιο στόχο.

Πριν 15 χρό­νια, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. μαζί ψήφι­σαν ότι η τοξι­κο­ε­ξάρ­τη­ση είναι μια “χρό­νια αυτο­προ­κα­λού­με­νη, υπο­τρο­πιά­ζου­σα νόσος”. Αυτή η πολι­τι­κή εκφρά­ζε­ται σήμε­ρα πιο απο­φα­σι­στι­κά και στη χρη­μα­το­δό­τη­ση και στον προσανατολισμό.

Μπο­ρεί σήμε­ρα αρκε­τά κόμ­μα­τα να φωνά­ζουν για την ΠΝΠ, όμως το δρό­μο που μας έφε­ρε ως εδώ, τον υπη­ρέ­τη­σαν και συνε­χί­ζουν να τον υπη­ρε­τούν. Με το ένα χέρι εμφα­νί­ζο­νται να ρίχνουν νερό και με το άλλο συνε­χί­ζουν να βάζουν φωτιά. Δεν είχαν αμφι­σβη­τή­σει ευθέ­ως τη φιλο­σο­φία και το χαρα­κτή­ρα του ΚΕΘΕΑ, όμως το αμφι­σβη­τού­σαν στην πρά­ξη με την υπό­λοι­πη πολι­τι­κή τους. Ξέρου­με τι ψήφι­ζαν, ξέρου­με τις καμπά­νιες του ΣΥΡΙΖΑ για την κάν­να­βη στην Ευρω­βου­λή, κατη­γο­ρώ­ντας το ΚΚΕ ως συντηρητικό.

Η φιλο­σο­φία και ο χαρα­κτή­ρας της απε­ξάρ­τη­σης, το περιε­χό­με­νο του ΚΕΘΕΑ δου­λεύ­ε­ται χρό­νια κι έχει υπο­νο­μευ­τεί. “Υπήρ­χε το ΚΕΘΕΑ, έφτια­ξαν τον ΟΚΑΝΑ, τώρα τους “Χωρους Ελεγ­χό­με­νης Χρή­σης”. Δε φτά­σα­με σε μια νύχτα, ξαφ­νι­κά στην ΠΝΠ.

Για αυτό κι έχει μεγά­λη σημα­σία αυτός ο αγώ­νας. Συγκρού­ο­νται δύο βασι­κές στρα­τη­γι­κές για την αντι­με­τώ­πι­ση της τοξι­κο­ε­ξάρ­τη­σης. Το ζήτη­μα έχει να κάνει με την αντί­λη­ψη του προ­βλή­μα­τος και των αιτιών του. Το ΚΕΘΕΑ υπη­ρε­τεί μια συγκε­κρι­μέ­νη αντί­λη­ψη ενά­ντια στην τοξι­κο­ε­ξάρ­τη­ση κόντρα σε θεούς και δαί­μο­νες και για αυτό σήμε­ρα θέλουν να το ξηλώ­σουν τελείως.

Έχε­τε μεγά­λη δύνα­μη. Δεν είναι μόνο οι χρή­στες και οι οικο­γέ­νειές τους, είναι συνο­λι­κά το κύρος σας στην κοι­νω­νία. Είναι ευκαι­ρία να ανοί­ξει ευρύ­τε­ρα η συζή­τη­ση για την πάλη ενά­ντια σε όλα τα ναρ­κω­τι­κά, για τα στε­γνά προ­γράμ­μα­τα, για την πρό­λη­ψη, για τις αιτί­ες του προβλήματος.

Σε κάθε περί­πτω­ση το ζητού­με­νο είναι να δια­φυ­λά­ξε­τε τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά του προ­γράμ­μα­τος. Για­τί όλα θα αμφι­σβη­τη­θούν, σε όλη την κλί­μα­κα. Χρειά­ζε­ται στα­θε­ρό τιμό­νι, στή­ρι­ξη πλα­τιά από τα κάτω κι εμείς είμα­στε εδώ.

Για­τί η μάχη θα είναι σκλη­ρή. Είναι αγώ­νας διαρκείας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο