Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Παπαδάκης: Όσο οξύνεται ο οικονομικός πόλεμος, μεγαλώνει και ο κίνδυνος συνέχισής του σε πεδία στρατιωτικών μαχών

Ο κανο­νι­σμός για την «άμυ­να κατά των εισα­γω­γών που απο­τε­λούν αντι­κεί­με­νο ντά­μπινγκ και επι­δο­τή­σε­ων εκ μέρους χωρών μη μελών της ΕΕ» συζη­τή­θη­κε και ψηφί­στη­κε στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, κατα­γρά­φο­ντας τις ανη­συ­χί­ες των αστι­κών τάξε­ων των χωρών της ΕΕ για τον εντει­νό­με­νο αντα­γω­νι­σμό τόσο μετα­ξύ τους όσο κι ανά­με­σα στα άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα (βλ. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία) και την έκβα­ση που θα έχει αυτός στα δικά τους συμφέροντα.

Ως πρα­κτι­κές «ντά­μπινγκ» χαρα­κτη­ρί­ζο­νται οι εξα­γω­γές και πωλή­σεις εμπο­ρευ­μά­των σε τιμές χαμη­λό­τε­ρες από αυτές που επι­κρα­τούν ή ακό­μη και κάτω από το κόστος, με στό­χο την από­σπα­ση καλύ­τε­ρης θέσης στο διε­θνή καπι­τα­λι­στι­κό αντα­γω­νι­σμό. Στη συζή­τη­ση παρε­νέ­βη ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου στο Στρα­σβούρ­γο τονί­ζο­ντας τα παρακάτω:

«Τα μέτρα εμπο­ρι­κού προ­στα­τευ­τι­σμού της ΕΕ είναι εργα­λεία εξα­σφά­λι­σης πλε­ο­νε­κτη­μά­των στους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους που εκπρο­σω­πεί στην αντι­πα­ρά­θε­σή της με τους αντα­γω­νι­στές τους, ιδί­ως των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσί­ας. Απε­λευ­θέ­ρω­ση του εμπο­ρί­ου και προ­στα­τευ­τι­σμός συνυ­πάρ­χουν. Χρη­σι­μο­ποιού­νται εναλ­λάξ, πότε σαν όπλο κατά των αντα­γω­νι­στών, πότε σαν όχη­μα διείσ­δυ­σης στις αγο­ρές, πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές, δρό­μους μετα­φο­ράς τους.

Πρό­σφα­τα επει­σό­δια αυτού του αντα­γω­νι­σμού οι δασμοί από ΗΠΑ σε Κίνα και αντί­στρο­φα, οι νέες κυρώ­σεις κατά της Ρωσί­ας, οι δασμοί στο χάλυ­βα από τις ΗΠΑ, το Brexit, η συμ­φω­νία με το Ιράν και τα αντί­με­τρα της ΕΕ. Όσο οξύ­νε­ται ο οικο­νο­μι­κός πόλε­μος, μεγα­λώ­νει και ο κίν­δυ­νος συνέ­χι­σής του σε πεδία στρα­τιω­τι­κών μαχών.

Μεγά­λοι χαμέ­νοι οι λαοί που πλη­ρώ­νουν με σκλη­ρή εκμε­τάλ­λευ­ση και αιμα­το­κύ­λι­σμα τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς για τα κέρ­δη. Το συμ­φέ­ρον τους δεν είναι να δια­λέ­ξουν ιμπε­ρια­λι­στή, είναι η ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας για να πάρουν την οικο­νο­μία και την εξου­σία στα χέρια τους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο