Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λέκκας: Δεν συνδέεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι — Χουλιάρας: Τα επόμενα 24ωρα θα ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός 

Ο σημε­ρι­νός σει­σμός 6,3 Ρίχτερ ανα­το­λι­κά της Ζάκρου δεν συν­δέ­ε­ται με τον σει­σμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκα­λο­χώ­ρι. Προ­έρ­χο­νται από δύο δια­φο­ρε­τι­κά κέντρα, όπως δήλω­σε στο Αθη­ναϊ­κό-Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο καθη­γη­τής και πρό­ε­δρος του ΟΑΣΠ, Ευθύ­μιος Λέκκας.

Ο καθη­γη­τής εξή­γη­σε ότι πρό­κει­ται για έναν επι­φα­νεια­κό και αβα­θή σει­σμό, που έγι­νε αισθη­τός σε μεγά­λη έκτα­ση στην Κρή­τη, τα Δωδε­κά­νη­σα και την ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Σύμ­φω­να με τον κ. Λέκ­κα, το επί­κε­ντρο του σημε­ρι­νού σει­σμού είναι 80 χιλιό­με­τρα μακριά από αυτόν του Αρκα­λο­χω­ρί­ου και προ­έρ­χε­ται από δια­φο­ρε­τι­κό κέντρο.

Χουλιάρας: Τα επόμενα 24ωρα θα γνωρίζουμε αν είναι ο κύριος σεισμός

Τα επό­με­να 24ωρα θα γνω­ρί­ζου­με αν τα 6,3 Ρίχτερ που ταρα­κού­νη­σαν στις 12:24 την Κρή­τη και άλλα νησιά του Αιγαί­ου είναι ο κύριος σει­σμός, δήλω­σε στο protothema.gr ο γνω­στός σει­σμο­λό­γος Γερά­σι­μος Χουλιάρας.

«Πρό­κει­ται για έναν ισχυ­ρό σει­σμό 6,3 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, 23 χιλιό­με­τρα νότια νοτιο­α­να­το­λι­κά της πόλης της Ζάκρου. Είναι υπο­θα­λάσ­σιος σει­σμός, βρί­σκε­ται στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του επο­νο­μα­ζό­με­νου ελλη­νι­κού τόξου, εκεί όπου είναι η ζώνη κατα­βύ­θι­σης της αφρι­κα­νι­κής πλάκας.

Και πέρυ­σι είχα­με έναν σει­σμό περί­που 6 Ρίχτερ στην περιο­χή. Εξε­τά­ζου­με το φαι­νό­με­νο. Ενδε­χο­μέ­νως πρό­κει­ται για τον κύριο σει­σμό αλλά αυτό θα το ξέρου­με τα επό­με­να 24ωρα» λέει ο διευ­θυ­ντής ερευ­νών του Γεω­δυ­να­μι­κού Ινστι­τού­του σει­σμο­λό­γος Γερά­σι­μος Χουλιάρας.

Β. Καρακώστας: «Υπάρχει μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης»

Τη νέα ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση, μεγέ­θους 6,3 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, που σημειώ­θη­κε στις 12:24 το μεση­μέ­ρι σε θαλάσ­σιο χώρο νοτιο­α­να­το­λι­κά της Κρή­της παρα­κο­λου­θούν οι σει­σμο­λό­γοι του Σει­σμο­λο­γι­κού Σταθ­μού του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΑΠΘ).

Ο καθη­γη­τής Σει­σμο­λο­γί­ας του ΑΠΘ Βασί­λης Καρα­κώ­στας δήλω­σε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων πως ο συγκε­κρι­μέ­νος σει­σμός «βρί­σκε­ται σε από­στα­ση περί­που 100 χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κό­τε­ρα από τους σει­σμούς στο Αρκα­λο­χώ­ρι, εκεί όπου συνε­χί­ζε­ται έως και σήμε­ρα η μετα­σει­σμι­κή ακο­λου­θία. Δεν υπάρ­χει άμε­ση σχέ­ση μετα­ξύ των δύο, είναι δια­φο­ρε­τι­κό ρήγ­μα, αρκε­τά μακριά και δεν μπο­ρού­με να συσχε­τί­σου­με αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις των σει­σμο­λό­γων του ΑΠΘ, ο σει­σμός που έγι­νε στο Αρκα­λο­χώ­ρι πριν από περί­που δύο εβδο­μά­δες, δεν ήταν τόσο μεγά­λος ώστε να μπο­ρέ­σει σε αυτή την από­στα­ση να προ­κα­λέ­σει τη διέ­γερ­ση ενός νέου ισχυ­ρού σει­σμού. Ωστό­σο, όπως είπε ο κ. Καρα­κώ­στας, φαί­νε­ται πως υπάρ­χει «μια διέ­γερ­ση στον ευρύ­τε­ρο χώρο».

Μετά τον ισχυ­ρό σει­σμό των 6,3 Ρίχτερ, με επί­κε­ντρο 23 χιλιό­με­τρα νοτιο­α­να­το­λι­κά από τη Ζάκρο, ακο­λου­θούν αρκε­τοί μετα­σει­σμοί στον ίδιο χώρο, με τον μεγα­λύ­τε­ρο έως αυτή τη στιγ­μή να κατα­γρά­φε­ται στα 4,4 Ρίχτερ.

Επί­σης, σύμ­φω­να με τον κ. Καρα­κώ­στα, στο Αρκα­λο­χώ­ρι συνε­χί­ζο­νται οι μετα­σει­σμι­κές δονή­σεις, ορι­σμέ­νες εκ των οποί­ων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθη­τές στους κατοίκους.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο