Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λέσβος: Βρέθηκε απολίθωμα σεκόιας

Οι εκσκα­φι­κές εργα­σί­ες για την κατα­σκευή του νέου οδι­κού άξο­να της δυτι­κής Λέσβου Καλ­λο­νής-Σιγρί­ου φέρ­νουν στο φως σημα­ντι­κά δείγ­μα­τα της παγκό­σμιας φυσι­κής ιστο­ρί­ας και συγκε­κρι­μέ­να, απο­λι­θώ­μα­τα. Τελευ­ταίο τέτοιο εύρη­μα, τμή­μα γιγα­ντιαί­ου απο­λι­θω­μέ­νου κορ­μού σεκόιας. Συγκε­κρι­μέ­να, βρέ­θη­κε το κατώ­τε­ρο τμή­μα του κορ­μού, κυρί­ως αυτό το οποίο βρί­σκε­ται κοντά στο ριζι­κό σύστημα.

«Η έρευ­να συνε­χί­ζε­ται για τον προσ­διο­ρι­σμό του είδους, όμως το απο­λί­θω­μα που απο­κα­λύ­φθη­κε ανή­κει στην οικο­γέ­νεια της σεκόιας. Απο­τε­λεί μορ­φή δέντρου που έζη­σε στο παρελ­θόν στο Αιγαίο και πλέ­ον έχει εξα­φα­νι­στεί. Τέτοιες σεκόιες σήμε­ρα ζουν στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες της Αμε­ρι­κής και μπο­ρούν να φτά­σουν σε ύψος τα 100 μέτρα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευ­θυ­ντής του μου­σεί­ου Φυσι­κής Ιστο­ρί­ας απο­λι­θω­μέ­νου δάσους Σιγρί­ου Λέσβου, Νίκος Ζούρος.

«Σκο­πεύ­ου­με να ανα­δεί­ξου­με το απο­λί­θω­μα αυτό για­τί θα μεί­νει στη θέση του, όπως και όλα τα άλλα που βρέ­θη­καν σε άλλες απο­λι­θω­μα­το­φό­ρες θέσεις κατά μήκος του άξο­να Καλ­λο­νής-Σιγρί­ου. Έτσι ώστε να είναι επι­σκέ­ψι­μες από το κοι­νό» λέει ο κ. Νίκος Ζούρος.

Όσον αφο­ρά την επι­στη­μο­νι­κή αξία του ευρήματος,ο κ. Ζού­ρος λέει πως «το δέντρο αυτό ανα­πτύ­χθη­κε πάνω σε υλι­κά τα οποία είχαν βγει από προ­γε­νέ­στε­ρες ηφαι­στεια­κές εκρή­ξεις, και πως και το ίδιο κατα­στρά­φη­κε από μία επό­με­νη ηφαι­στεια­κή έκρη­ξη και σκε­πά­στη­κε από ηφαι­στεια­κή στάχτη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο