Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λέσβος — Καρά Τεπέ: Απαράδεκτη βία και χημικά από τα ΜΑΤ κατά γυναικόπαιδων (ΦΩΤΟ)

Με δια­δη­λώ­σεις χιλιά­δων προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στο τμή­μα της εθνι­κής οδού Μυτι­λή­νης — Θερ­μής, όπου έχουν εγκλω­βι­στεί, ξεκί­νη­σε η σημε­ρι­νή τέταρ­τη μέρα μετά τη φωτιά που κατέ­κα­ψε τον καταυ­λι­σμό του ΚΥΤ της Μόριας. Πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες ζητούν να τους επι­τρα­πεί να φύγουν από το νησί.

Στο σημείο προ­κλή­θη­κε έντα­ση με τους άνδρες των ΜΑΤ να εκτο­ξεύ­ουν αδια­κρί­τως δακρυ­γό­να στον χώρο όπου βρί­σκο­νταν χιλιά­δες οικο­γέ­νειες με μικρά παι­διά. Λόγω της ανα­στά­τω­σης η έντα­ση εξα­πλώ­θη­κε σε όλο το μήκος του δρό­μου με απο­τέ­λε­σμα να πέσουν δακρυ­γό­να και από την αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση εγκλω­βί­ζο­ντας έτσι τους πρό­σφυ­γες και τους μετα­νά­στες στη μέση του δρόμου.

Η έντα­ση στο σημείο συνε­χί­στη­κε για αρκε­τή ώρα, ενώ η ρίψη δακρυ­γό­νων ανά­με­σα στις σκη­νές, σε συν­δυα­σμό με την απο­πνι­κτι­κή ζέστη και υγρα­σία προ­κά­λε­σε σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα σε παι­διά και σε ηλι­κιω­μέ­νους στην περιοχή.

Στο σημείο κατέ­φθα­σαν του­λά­χι­στον δύο ασθε­νο­φό­ρα που χρειά­στη­κε να μετα­φέ­ρουν άτο­μα στο νοσο­κο­μείο λόγω ανα­πνευ­στι­κών προ­βλη­μά­των, σε μία περί­πτω­ση οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες έκα­ναν τεχνη­τή ανα­πνοή σε μια γυναί­κα που έχα­σε για λίγο τις αισθή­σεις της.

Οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες κοι­μή­θη­καν για τέταρ­το συνε­χό­με­νο βρά­δυ τους δρό­μους και έξω από το Καρά Τεπέ, μετά τη φωτιά που έκα­νε στά­χτη τη δομή της Μόριας.

Σημειώ­νε­ται, επί­σης, το ανη­συ­χη­τι­κό φαι­νό­με­νο των εμπρη­σμών όπως η σημε­ρι­νή φωτιά, περί­που στις 10.30 το πρωί, σε καλα­μιώ­να δίπλα σχε­δόν στο μπλό­κο της Αστυ­νο­μί­ας που δεν επι­τρέ­πει στους δια­δη­λω­τές να κινη­θούν προς την πόλη. Η φωτιά σβή­στη­κε με ρίψεις νερού από δασο­πυ­ρο­σβε­στι­κά αερο­πλά­να, αφού η πρό­σβα­ση δασο­πυ­ρο­σβε­τι­κών οχη­μά­των δεν ήταν δυνατή.

Στο μετα­ξύ, με εντα­τι­κό ρυθ­μό συνε­χί­ζο­νται οι εργα­σί­ες για την τοπο­θέ­τη­ση των σκη­νών στον χώρο του πεδί­ου βολής του Καρά Τεπέ. Σε αυτές, από αργά χθες το από­γευ­μα, συμ­με­τέ­χουν και οι Ένο­πλες Δυνά­μεις γεγο­νός που έχει προ­κα­λέ­σει αντι­δρά­σεις. Η Πανελ­λα­δι­κή Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Στρα­τιω­τι­κών με επι­στο­λή της στην Πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας και τον υπουρ­γό Εθνι­κής ‘Αμυ­νας ζητά να μην εμπλα­κούν οι Ένο­πλες Δυνά­μεις στο στή­σι­μο του καταυ­λι­σμού. Δια­μαρ­τυ­ρί­ες υπάρ­χουν, επί­σης, και από τους διοι­κη­τι­κούς υπαλ­λή­λους του ΚΥΤ, επει­δή συμ­με­τέ­χουν στη μετα­φο­ρά σκη­νών με ελι­κό­πτε­ρα και στο στή­σι­μο σκηνών.

diadilosi kara depe diadilosi kara tepe diadilosi kara tepe1 diadilosi kara tepe2 diadilosi kara tepe3 diadilosi kara tepe4 diadilosi kara tepe5 diadilosi kara tepe6 diadilosi kara tepe7

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο