Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λέσβος: Συνεχίζεται η εγκατάσταση προσφύγων στο Καρά Τεπέ, ενώ καταφτανουν ΜΑΤ και ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα

Επτά πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, από τους 300 που εξε­τά­σθη­καν χθες κατά την είσο­δο τους στον νέο καταυ­λι­σμό στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ της Μυτι­λή­νης, βρέ­θη­καν θετι­κοί στη νόσο του κορο­νοϊ­ού. Δύο από αυτούς ανή­κουν στους 35 που είχαν βρε­θεί θετι­κοί κατά τον υγειο­νο­μι­κό έλεγ­χο που υπήρ­ξε πριν από το κάψι­μο του ΚΥΤ της Μόριας.

Στο σύνο­λό τους τέθη­καν σε υγειο­νο­μι­κή απο­μό­νω­ση σε ειδι­κό χώρο, ο οποί­ος έχει δημιουρ­γη­θεί στον Καρά Τεπέ. Σύμ­φω­να με πηγές του υπουρ­γεί­ου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, σήμε­ρα προ­βλέ­πε­ται να μπουν στη νέα δομή, αφού προη­γου­μέ­νως ελεγ­χθούν υγειο­νο­μι­κά, περί τους 1000 ακό­μα πρό­σφυ­γες και μετανάστες.

Οι εισερ­χό­με­νοι στη νέα δομή πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, όλοι τους μέλη οικο­γε­νειών και ανή­κο­ντες σε ευά­λω­τες ομά­δες, αρχι­κά κατα­γρά­φο­νται. Στη συνέ­χεια, οδη­γού­νται στο ιατρείο που δημιουρ­γή­θη­κε σε συνερ­γα­σία με την Unicef, όπου και εξε­τά­ζο­νται από κλι­μά­κια του ΕΟΔΥ και του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας αν πάσχουν από τη νόσο του κορο­νοιού. Το απο­τέ­λε­σμα της εξέ­τα­σης βγαί­νει σε 15 περί­που λεπτά, καθώς χρη­σι­μο­ποιού­νται τεστ ταχεί­ας εξέ­τα­σης που ήρθαν στη Μυτι­λή­νη προ­χθές. Τέλος οδη­γού­νται σε σκη­νές, οι οποί­ες έχουν οριο­θε­τη­θεί κατά «γει­το­νιές εθνικοτήτων».

Και μια βάρκα στην Εφταλού

varka

Κι ενώ συμ­βαί­νουν τα όσα συμ­βαί­νουν στη Λέσβο, με επί­κε­ντρο το μετα­να­στευ­τι­κό – προ­σφυ­γι­κό πρό­βλη­μα, μια βάρ­κα με 21 επι­βαί­νο­ντες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, άνδρες, γυναί­κες και παι­διά, διά­φο­ρων εθνι­κο­τή­των και κάθε ηλι­κί­ας, έφτα­σε χθες Σαβ­βά­το, στην παρα­λία της Εφτα­λούς. Πρό­κει­ται για τη δεύ­τε­ρη βάρ­κα του φετι­νού Σεπτεμ­βρί­ου. Στο σύνο­λο τους οι αφι­χθέ­ντες, στα πλαί­σια των μέτρων προ­στα­σί­ας από τον κορο­νο­ϊό μετα­φέρ­θη­καν στη δομή καρα­ντί­νας στα Μεγά­λα Θέρ­μα της βόρειας Λέσβου. (Πηγή: stonisi.gr)

Και ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα στη Μυτιλήνη

Πέντε ακό­μα διμοι­ρί­ες ΜΑΤ με ισά­ριθ­μες κλού­βες και ειδι­κά τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα σαν αυτά τα οποία έδρα­σαν στον Έβρο τον περα­σμέ­νο Μάρ­τιο, και τα οποία η Μυτι­λή­νη δεν έχει γνω­ρί­σει ποτέ, έφθα­σαν σήμε­ρα τα χαρά­μα­τα στο λιμά­νι της πόλης με το πλοίο της γραμ­μής από Καβάλα.

aures

Προ­στέ­θη­καν στις εννέα κλού­βες ΜΑΤ, στα θωρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα ρίψης νερού «Αίας» και στα περι­πο­λι­κά της ΟΠΚΕ τα οποία απο­βι­βά­στη­καν στο λιμά­νι της Μυτι­λή­νης την περα­σμέ­νη Πέμπτη.

Όπως όλα δεί­χνουν μέσα στη μέρα θα υπάρ­ξουν εξε­λί­ξεις σχε­τι­κές με τους χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που ζουν αυτή τη στιγ­μή στο δρό­μο του Καρά Τεπέ, μετα­ξύ των μπλό­κων της Αστυ­νο­μί­ας στην εθνι­κή οδό στο ύψος του σού­περ μάρ­κετ «Βασι­λό­που­λος» και της δια­σταύ­ρω­σης της εθνι­κής οδού με τον παλιό δρό­μο προς Μόρια.(Πηγή: stonisi.gr)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο