Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λέσβος: Συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης μετά τη φωτιά στη Μόρια (ΦΩΤΟ)

Μια νέα «βόμ­βα», ανθρω­πι­στι­κή και υγειο­νο­μι­κή, δημιουρ­γεί­ται στη Λέσβο μετά την πυρ­κα­γιά στη Μόρια, αφού χιλιά­δες άνθρω­ποι είναι «πετα­μέ­νοι» κυριο­λε­κτι­κά στο δρόμο.

Μωρά, μικρά παι­διά, οι γονείς τους και πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες όλων των ηλι­κιών ήδη επί δύο νύχτες κοι­μού­νται όπου βρουν, σε χωρά­φια και πάνω στην άσφαλ­το. Μετά τις δυο φωτιές, στο ΚΥΤ είναι ανύ­παρ­κτες οι όποιες συν­θή­κες υγιει­νής υπήρ­χαν πριν. Σοβα­ρό ζήτη­μα, επί­σης, είναι η σίτι­ση των χιλιά­δων ανθρώ­πων, όπως και η υγειο­νο­μι­κή τους περί­θαλ­ψη που δεν μπο­ρεί να γίνε­ται στους δρόμους.

Τίθε­ται επι­τα­κτι­κά η ανά­γκη να μετα­φερ­θούν στην ενδο­χώ­ρα, να λάβουν τα απα­ραί­τη­τα έγγρα­φα και να ταξι­δέ­ψουν στις χώρες τελι­κού προ­ο­ρι­σμού, για να λάβει τέλος το δρά­μα που ζουν επί χρόνια.

Η δεύ­τε­ρη φωτιά που έκαι­γε μέχρι τα ξημε­ρώ­μα­τα δεν άφη­σε τίπο­τα «όρθιο» στη Μόρια. Περισ­σό­τε­ροι από 12.000 άνθρω­ποι, πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, επί δύο μέρες δεν έχουν κατά­λυ­μα και βρί­σκο­νται γύρω από τα απο­κα­ΐ­δια του ΚΥΤ.

Στη Λέσβο ανα­μέ­νο­νται δύο οχη­μα­τα­γω­γά και ένα επι­βα­τη­γό πλοίο για τη φιλο­ξε­νία των πιο ευά­λω­των ομά­δων, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από την κυβέρ­νη­ση. Ωστό­σο δεν είχε γίνει ακό­μα γνω­στό τι θα απο­γί­νουν οι υπό­λοι­ποι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες καθώς οι συν­θή­κες υγιει­νής είναι ανύπαρκτες.

Επί­σης, δεν έχει γίνει γνω­στό αν έχουν εντο­πι­σθεί όσοι είναι θετι­κοί στο κορο­νο­ϊό που υπο­λο­γί­ζο­νταν στους 35, αν έχουν τεθεί σε καρα­ντί­να και τις γίνε­ται με τις επα­φές τους.

Συνε­χί­ζο­νται οι έρευ­νες για τα αίτια των πυρ­κα­γιών που κατέ­κα­ψαν την Μόρια.

moria21 moria22 moria23 moria24 moria25 moria26 moria27 moria28 moria29 moria30 moria31 moria32 moria33 moria34

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο