Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λήγει η προθεσμία για 220.000 επιταγές θεάτρου

Λήγει σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα 17 Οκτω­βρί­ου 2022, στις 23:59, η προ­θε­σμία για την υπο­βο­λή ηλε­κτρο­νι­κών αιτή­σε­ων δικαιού­χων και παρό­χων για το πρό­γραμ­μα χορή­γη­σης επι­τα­γών θεά­μα­τος της Δημό­σιας Υπη­ρε­σί­ας Απα­σχό­λη­σης (ΔΥΠΑ) για τη χει­με­ρι­νή περί­ο­δο 2022–2023.

Συνο­λι­κά, θα εκδο­θούν έως 220.000 επι­τα­γές με βάση τον προ­σφε­ρό­με­νο αριθ­μό θέσε­ων από τους παρό­χους. Η αξία των επι­τα­γών ανέρ­χε­ται κατά μέγι­στο όριο στα 15 ευρώ για τις κεντρι­κές σκη­νές και στα 12 ευρώ για τις παι­δι­κές σκη­νές. Ο συνο­λι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός ανέρ­χε­ται σε 3 εκατ. ευρώ.

Με την επι­τα­γή, οι δικαιού­χοι και ωφε­λού­με­νοι μπο­ρούν να παρα­κο­λου­θή­σουν τη θεα­τρι­κή παρά­στα­ση της επι­λο­γής τους από το Μητρώο Παρό­χων της ΔΥΠΑ, χωρίς να κατα­βά­λουν κανέ­να επι­πλέ­ον ποσό.

Οι αιτή­σεις υπο­βάλ­λο­νται απο­κλει­στι­κά ηλε­κτρο­νι­κά, μέσω της Ενιαί­ας Ψηφια­κής Πύλης του Ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου gov.gr, στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epitages-theamatos.

Συγκε­κρι­μέ­να, η δια­δρο­μή είναι: Αρχική/Εργασία και Ασφάλιση/Αποζημιώσεις και Παροχές/Επιταγές θεάματος.

Στις περι­πτώ­σεις που απαι­τού­νται δικαιο­λο­γη­τι­κά, αυτά επι­συ­νά­πτο­νται στις ηλε­κτρο­νι­κές αιτήσεις.

Δικαιού­χοι είναι εργα­ζό­με­νοι και άνερ­γοι, οι οποί­οι το έτος 2021 συγκέ­ντρω­σαν 50 ημέρες:

- Εργα­σί­ας στην ασφά­λι­ση του e‑ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ή

- ειδι­κής παρο­χής προ­στα­σί­ας μητρό­τη­τας ή

- επι­δό­τη­σης ανερ­γί­ας ή μακρο­χρό­νιας ανερ­γί­ας ή

- συν­δυα­σμό των παραπάνω.

Δικαιού­χοι είναι, επί­σης, άνερ­γοι εγγε­γραμ­μέ­νοι στο Μητρώο Ανέρ­γων της ΔΥΠΑ που έχουν συνε­χό­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα ανερ­γί­ας κατά την ημε­ρο­μη­νία λήξης της προ­θε­σμί­ας υπο­βο­λής αιτή­σε­ων του­λά­χι­στον τεσ­σά­ρων μηνών.

Ωφε­λού­με­νοι του προ­γράμ­μα­τος είναι οι σύζυ­γοι των δικαιού­χων, όταν είναι έμμε­σα ασφα­λι­σμέ­να μέλη τους, καθώς και τα παι­διά των δικαιού­χων, ηλι­κί­ας άνω των τριών ετών, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι είναι έμμε­σα ασφα­λι­σμέ­να μέλη των ιδί­ων ή του άλλου γονέα.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση της ΔΥΠΑ, το σύστη­μα επι­λο­γής βασί­ζε­ται στη μοριο­δό­τη­ση των δικαιού­χων με βάση το εισό­δη­μά τους και τη σει­ρά προ­τε­ραιό­τη­τας υπο­βο­λής της αίτη­σής τους.

Πάρο­χοι του προ­γράμ­μα­τος είναι οι θεα­τρι­κές επι­χει­ρή­σεις οποιασ­δή­πο­τε νομι­κής μορ­φής, που λει­τουρ­γούν σύμ­φω­να με την κεί­με­νη νομοθεσία.

Οι αιτή­σεις των παρό­χων υπο­βάλ­λο­νται απο­κλει­στι­κά ηλε­κτρο­νι­κά, μέσω της Ενιαί­ας Ψηφια­κής Πύλης του Ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου gov.gr, στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-epitagon-theamatos.

Συγκε­κρι­μέ­να, η δια­δρο­μή είναι: Αρχική/Εργασία και Ασφάλιση/Αποζημιώσεις και Παροχές/Πάροχοι επι­τα­γών θεάματος.

Οι πάρο­χοι συμ­με­τέ­χουν στο πρό­γραμ­μα, προ­σφέ­ρο­ντας συγκε­κρι­μέ­νο αριθ­μό θέσε­ων πλα­τεί­ας για την παρα­κο­λού­θη­ση των παρα­στά­σε­ων που θα ανέ­βουν στα θέα­τρά τους κατά τη χει­με­ρι­νή περί­ο­δο 2022–2023.

Σημειώ­νε­ται, ότι οι πάρο­χοι που θέλουν να κάνουν αίτη­ση για πολ­λά θέα­τρα πρέ­πει να έχουν κωδι­κούς ΔΥΠΑ. Τα δικαιο­λο­γη­τι­κά συμ­με­το­χής επι­συ­νά­πτο­νται στις ηλε­κτρο­νι­κές αιτήσεις.

Για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι ενδια­φε­ρό­με­νοι μπο­ρούν να επι­σκε­φθούν την ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση: https://www.dypa.gov.gr/deltia-theamatos.

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο