Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λίγη ντροπή δεν βλάπτει κύριε Μητσοτάκη

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Με αυταρ­χι­κό και προ­κλη­τι­κό τρό­πο, στη λογι­κή των απα­γο­ρεύ­σε­ων και της στο­χο­ποί­η­σης των λαϊ­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κ. Μητσο­τά­κης δήλω­σε σήμε­ρα από τη Βου­λή πως η κυβέρ­νη­ση δεν θα επι­τρέ­ψει να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η πορεία του Πολυτεχνείου.

Μάλι­στα, απευ­θυ­νό­με­νος προς τον Γεν. Γραμ­μα­τέα της ΚΕ του ΚΚΕ, ο κ. Μητσο­τά­κης έκα­νε λόγο για «εγκλη­μα­τι­κή στά­ση» όσων τολ­μούν και μιλούν για την πορεία του Πολυ­τε­χνεί­ου εν μέσω πανδημίας.

Το θρά­σος του πρω­θυ­πουρ­γού απύθ­με­νο, η δε ντρο­πή του μηδενική.

Διό­τι πάει πολύ να μιλά­ει για «εγκλη­μα­τι­κή στά­ση» ο πρω­θυ­πουρ­γός μιας κυβέρ­νη­σης που μετα­ξύ άλλων:

Μοί­ρα­σε αφει­δώς 20 και πλέ­ον εκα­τομ­μυ­ρία ευρώ σε υπαρ­κτά και ανύ­παρ­κτα ΜΜΕ (λίστες Πέτσα) για «καμπά­νια ενη­μέ­ρω­σης» ενώ, με αυτά τα χρή­μα­τα, θα μπο­ρού­σαν να γίνουν προ­σλή­ψεις για­τρών ‑νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού και να ενι­σχυ­θεί το ΕΣΥ με περισ­σό­τε­ρες ΜΕΘ.

Άνοι­ξε πανη­γυ­ρι­κά τις του­ρι­στι­κές πύλες της χώρας το καλο­καί­ρι, κάνο­ντας «λάστι­χο» τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα, προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τή­σει μεγα­λο­ξε­νο­δό­χους, εφο­πλι­στές, αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες και άλλους μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες του κλάδου.

Άφη­σε κυριο­λε­κτι­κά στο έλε­ος της παν­δη­μί­ας χώρους δου­λειάς και μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς (όπου εκα­τομ­μύ­ρια εργα­ζό­με­νοι μετα­κι­νού­νταν επί μήνες στοι­βαγ­μέ­νοι σαν σαρ­δέ­λες), δημιουρ­γώ­ντας υγειο­νο­μι­κές βόμβες.

Άφη­σε άοπλους, χωρίς προ­στα­σία και τον ανα­γκαίο εξο­πλι­σμό, τους υγειο­νο­μι­κούς που παλεύ­ουν καθη­με­ρι­νά σε νοσο­κο­μεία και Κέντρα Υγείας.

Επέ­δει­ξε εγκλη­μα­τι­κή ανευ­θυ­νό­τη­τα στο άνοιγ­μα και τη λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων, βάζο­ντας σε κίν­δυ­νο την υγεία των παι­διών, των εκπαι­δευ­τι­κών, των γονιών. Σχο­λεία ακό­μη και με τμή­μα­τα 25–30 μαθη­τών, χωρίς επαρ­κείς αίθου­σες, με ελλεί­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών και καθα­ρι­στριών, ανύ­παρ­κτη πρό­νοια για μαζι­κά τεστ, κλπ. Εκεί όπου ακό­μη και στα πιο απλά – στην χορή­γη­ση μάσκας στους μαθη­τές – γελοιο­ποι­ή­θη­καν πετώ­ντας 6 εκα­τομ. ευρώ για μάσκες… σεντόνια.

Αντί να κάνει μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, αντί να ενι­σχύ­σει το υπο­χρη­μα­το­δο­τη­μέ­νο και υπο­στε­λε­χω­μέ­νο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, αντί να προ­χω­ρή­σει σε επί­τα­ξη όλων των δομών και υπη­ρε­σιών υγεί­ας του ιδιω­τι­κού τομέα, πρι­μο­δό­τη­σε τον Σεπτέμ­βρη με έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση 30 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ τους κλι­νι­κάρ­χες και τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους που κερ­δο­σκο­πούν στον τομέα της Υγεί­ας και της Πρόνοιας.

Σε όλα τα παρα­πά­νω πρέ­πει να προ­στε­θεί η προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να εκμε­ταλ­λευ­τεί την έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας ώστε να περά­σει μια σει­ρά αντι­δρα­στι­κές, βαθιά αντι­λαϊ­κές «μεταρ­ρυθ­μί­σεις»: Από το νομο­σχέ­διο-έκτρω­μα για τα εργα­σια­κά και την κατα­στο­λή του δικαιώ­μα­τος στην απερ­γία μέχρι τον περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων και το νέο Πτω­χευ­τι­κό Κώδικα.

Κι’ όμως, μετά απ’ όλα αυτά τα εγκλή­μα­τα της κυβέρ­νη­σης του απέ­να­ντι στους εργα­ζό­με­νους, τη νεο­λαία και συνο­λι­κά το λαό, ο κ. πρω­θυ­πουρ­γός έχει το θρά­σος να μιλά περί «ευθύ­νης» για το κοι­νω­νι­κό σύνο­λο και την… πορεία του Πολυτεχνείου.

Αλή­θεια, λίγη ντρο­πή δεν βλά­πτει κ. Μητσοτάκη. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο