Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λίγο πριν το «πράσινο» επίπεδο το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη

Αισθη­τή βελ­τί­ω­ση της επι­δη­μιο­λο­γι­κής εικό­νας στη Θεσ­σα­λο­νί­κη δεί­χνουν οι πιο πρό­σφα­τες μετρή­σεις ανί­χνευ­σης της συγκέ­ντρω­σης του SARS-CoV‑2 στα αστι­κά από­βλη­τα, για την έρευ­να που διε­ξά­γει η Ομά­δα Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Λυμά­των του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνερ­γα­σία με την Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και στο πλαί­σιο του Εθνι­κού Δικτύ­ου του ΕΟΔΥ.

diagramma diagramma2

Όπως φαί­νε­ται στα δια­γράμ­μα­τα έπει­τα από τη στα­θε­ρο­ποί­η­ση και στα­δια­κή αργή απο­κλι­μά­κω­ση του ιικού φορ­τί­ου, πλέ­ον αυτό ανι­χνεύ­ε­ται σε επί­πε­δα λίγο πριν τις «πρά­σι­νες» τιμές, που αντι­στοι­χούν σε αριθ­μό μικρό­τε­ρο των 100 κρου­σμά­των ημε­ρη­σί­ως. Ο αριθ­μός αυτός προ­κύ­πτει από την αντι­πα­ρα­βο­λή των αντί­στοι­χων τιμών του ιικού φορ­τί­ου σε προη­γού­με­νες περιό­δους της παν­δη­μί­ας, με τις επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις κρου­σμά­των από τον ΕΟΔΥ τις αντί­στοι­χες μέρες. Η τελευ­ταία φορά που το ιικό φορ­τίο των λυμά­των μετρή­θη­κε σε πρά­σι­νο επί­πε­δο ήταν την 3η Φεβρουα­ρί­ου 2021, ημέ­ρα κατά την οποία ο ΕΟΔΥ είχε ανα­κοι­νώ­σει 83 επι­βε­βαιω­μέ­να νέα κρούσματα.

Συγκε­κρι­μέ­να, στα δείγ­μα­τα που λαμ­βά­νο­νται καθη­με­ρι­νά στην είσο­δο της Εγκα­τά­στα­σης Επε­ξερ­γα­σί­ας Λυμά­των Θεσ­σα­λο­νί­κης, ανα­φο­ρι­κά με τις εξορ­θο­λο­γι­σμέ­νες τιμές σχε­τι­κής έκκρι­σης ιικού φορ­τί­ου, η μέση τιμή των δύο πιο πρό­σφα­των μετρή­σε­ων, δηλα­δή της Δευ­τέ­ρας 31/05 και της Τρί­της 01/06 είναι:

-Μειω­μέ­νη κατά 38% σε σχέ­ση με τη μέση τιμή των δύο αμέ­σως προη­γού­με­νων μετρή­σε­ων της Παρα­σκευ­ής 28/05 και της Κυρια­κής 30/05.

-Μειω­μέ­νη κατά 51% σε σχέ­ση μεε την μέση τιμή της προη­γού­με­νης Δευ­τέ­ρας 24/05 και Τρί­της 25/05

«Καθώς επι­τέ­λους πλη­σιά­ζου­με σε μία αρκε­τά καλή επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικό­να, μπο­ρού­με να παρα­τη­ρή­σου­με στα δια­γράμ­μα­τα πως αυτό το κύμα της παν­δη­μί­ας διήρ­κη­σε τέσ­σε­ρις μήνες, ένα­ντι τριών εκεί­νου του φθι­νο­πώ­ρου. Ευτυ­χώς δε φτά­σα­με ξανά στα ανώ­τε­ρα επί­πε­δα ιικού φορ­τί­ου του Νοεμ­βρί­ου, που αντι­στοι­χού­σε σε μία τερά­στια δια­σπο­ρά του ιού στην κοι­νό­τη­τα, η οποία είχε ως απο­τέ­λε­σμα εκα­το­ντά­δες ανθρώ­πι­νες απώ­λειες. Σε αυτό το παν­δη­μι­κό κλί­μα η τάση απο­κλι­μά­κω­σης που ξεκί­νη­σε πριν περί­που έναν μήνα, ήταν σχε­τι­κά αργή, με δια­κυ­μάν­σεις, οι οποί­ες κατα­δεί­κνυαν την εύθραυ­στη δυνα­μι­κή της κατά­στα­σης και τη σημα­σία της συμ­μόρ­φω­σης των πολι­τών με τα μέτρα προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας», δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ και επι­στη­μο­νι­κά υπεύ­θυ­νος του ερευ­νη­τι­κού έργου, καθη­γη­τής Νίκος Παπαϊ­ω­άν­νου, κλη­θείς να σχο­λιά­σει συνο­λι­κά την περί­ο­δο που φαί­νε­ται να κλείνει.

Ερω­τη­θείς εάν η περαι­τέ­ρω βελ­τί­ω­ση των δει­κτών θα εξα­λεί­ψει και τον κίν­δυ­νο επι­δη­μιο­λο­γι­κών εξάρ­σε­ων ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ απά­ντη­σε: «Σαφέ­στα­τα όχι. Όσο ο ιός υπάρ­χει στην κοι­νό­τη­τα και καθώς πλέ­ον οικο­νο­μι­κές, κοι­νω­νι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες και μετα­κι­νή­σεις έχουν απε­λευ­θε­ρω­θεί πάντο­τε θα υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος για πισω­γυ­ρί­σμα­τα. Όμως, καθώς οι συν­θή­κες ‑τόσο οι και­ρι­κές και της προ­ό­δου των εμβο­λια­σμών- γίνο­νται όλο και πιο ευνοϊ­κές είναι πραγ­μα­τι­κά απλό το να περι­φρου­ρή­σου­με τις ελευ­θε­ρί­ες μας και την καλή επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικό­να της πόλης, να προ­στα­τεύ­σου­με την υγεία μας και των οικεί­ων μας, τηρώ­ντας τα βασι­κά μέτρα που είναι η μάσκα και η απο­φυ­γή συγχρωτισμού».

Η μεθο­δο­λο­γία απο­τί­μη­σης του κορο­νοϊ­ού στα αστι­κά από­βλη­τα, που ανέ­πτυ­ξε η ομά­δα του ΑΠΘ, εξορ­θο­λο­γί­ζει τις μετρή­σεις συγκέ­ντρω­σης του γονι­διώ­μα­τος του ιού με βάση 24 περι­βαλ­λο­ντι­κούς παρά­γο­ντες, που δύνα­νται να αλλοιώ­σουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των μετρήσεων.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο