Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαβρόφ: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις αλλά «υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού»

Η Ρωσία δεν βλέ­πει κάποια ένδει­ξη ότι οι ΗΠΑ ενδια­φέ­ρο­νται να λύσουν τη συνε­χι­ζό­με­νη ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία, δήλω­σε σήμε­ρα ο ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ, επι­ση­μαί­νο­ντας ωστό­σο ταυ­τό­χρο­να ότι «υπάρ­χει κάποια ελπί­δα επί­τευ­ξης συμβιβασμού».

Οι ΗΠΑ έχουν έναν απο­φα­σι­στι­κό ρόλο στον καθο­ρι­σμό της θέσης των ουκρα­νι­κών αρχών, αλλά «σήμε­ρα δεν βλέ­που­με να υπάρ­χει κάποιο ενδια­φέ­ρον από τις ΗΠΑ για γρή­γο­ρη επί­λυ­ση της σύγκρου­σης», δήλω­σε ο Λαβρόφ στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο RBC.

Οι ειρη­νευ­τι­κές συνο­μι­λί­ες με την Ουκρα­νία δεν είναι εύκο­λες, αλλά υπάρ­χει κάποια ελπί­δα επί­τευ­ξης συμ­βι­βα­σμού και η ουδε­τε­ρό­τη­τα για την Ουκρα­νία εξε­τά­ζε­ται σοβα­ρά, δήλω­σε επί­σης ο Λαβρόφ.

«Οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις δεν είναι εύκο­λες για προ­φα­νείς λόγους», είπε ο ίδιος. «Ωστό­σο υπάρ­χει κάποια ελπί­δα επί­τευ­ξης συμ­βι­βα­σμού. Το ουδέ­τε­ρο καθε­στώς συζη­τεί­αι σοβα­ρά τώρα μαζί, φυσι­κά, με εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας», είπε ο Λαβρόφ.

Η Ουκρα­νία έχει επί­σης προ­βεί με επι­φυ­λα­κτι­κό τρό­πο σε θετι­κές ανα­κοι­νώ­σεις σχε­τι­κά με τις ειρη­νευ­τι­κές συνο­μι­λί­ες. Λέει ότι προ­τί­θε­ται να δια­πραγ­μα­τευ­τεί μέχρι τέλους τον πόλε­μο, αλλά δεν θα παρα­δο­θεί ούτε θα δεχτεί ρωσι­κά τελεσίγραφα.

Όπως είπε ο Λαβρόφ, στα βασι­κά ζητή­μα­τα περι­λαμ­βά­νο­νται η ασφά­λεια των πολι­τών στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, η απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της Ουκρα­νί­ας και τα δικαιώ­μα­τα των ρωσό­φω­νων της Ουκρανίας.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο