Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαβρόφ: Η Ουκρανία άλλαξε το προσχέδιο συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης

Ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ δήλω­σε σήμε­ρα πως το Κίε­βο παρου­σί­α­σε στη Μόσχα ένα προ­σχέ­διο ειρη­νευ­τι­κής συμ­φω­νί­ας που περιεί­χε “απα­ρά­δε­κτα” στοι­χεία, αλλά πως η Ρωσία παρ΄όλ’ αυτά θα συνε­χί­σει τις συνο­μι­λί­ες και θα προ­σπα­θή­σει να εξα­σφα­λί­σει τις δικές της απαιτήσεις.

Το Κρεμ­λί­νο έχει πει πως οι ειρη­νευ­τι­κές συνο­μι­λί­ες ανά­με­σα στη Μόσχα και το Κίε­βο δεν προ­χω­ρούν όσο γρή­γο­ρα θα ήθε­λε και κατη­γό­ρη­σε τη Δύση ότι προ­σπα­θεί να εκτρο­χιά­σει τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις εστιά­ζο­ντας σε ισχυ­ρι­σμούς για εγκλή­μα­τα πολέ­μου, τους οποί­ους αρνεί­ται η Μόσχα.

Ο Λαβρόφ είπε σήμε­ρα πως η Ουκρα­νία παρου­σί­α­σε ένα προ­σχέ­διο ειρη­νευ­τι­κής συμ­φω­νί­ας στη Ρωσία χθες, Τετάρ­τη, όμως αυτό δεν περιεί­χε προ­τά­σεις στις οποί­ες είχαν συμ­φω­νή­σει προη­γου­μέ­νως οι δύο πλευρές.

“Αυτή η ανι­κα­νό­τη­τα γι΄ άλλη μια φορά να εξευ­ρε­θεί συμ­φω­νία μέσω δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων υπο­γραμ­μί­ζει τις πραγ­μα­τι­κές προ­θέ­σεις του Κιέ­βου, τη θέση του για παρά­τα­ση ακό­μη και υπο­νό­μευ­ση των συνο­μι­λιών απο­μα­κρυ­νό­με­νο από την κατα­νό­η­ση η οποία επι­τεύ­χθη­κε”, είπε ο Λαβρόφ, ο οποί­ος πρό­σθε­σε πως οι προ­τά­σεις του Κιέ­βου είναι “απα­ρά­δε­κτες”.

Όπως είπε, στο κεί­με­νο των προ­τά­σε­ων που είχαν γίνει κατά τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις στις 29 Μαρ­τί­ου στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, η ουκρα­νι­κή αντι­προ­σω­πεία είχε απο­κλεί­σει τη χερ­σό­νη­σο της Κρι­μαί­ας, την οποία προ­σάρ­τη­σε η Ρωσία το 2014, από τις εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας και εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας που ζητά­ει το Κίε­βο — στο νέο έγγρα­φο που παρου­σί­α­σε χθες, αυτό το σημείο απουσιάζει.

Επί­σης, το Κίε­βο ζητού­σε, σύμ­φω­να με τον Λαβρόφ, οι πρό­ε­δροι της Ρωσί­ας και της Ουκρα­νί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν και Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι να δια­πραγ­μα­τευ­θούν απευ­θεί­ας για την Κρι­μαία και το ουκρα­νι­κό Ντον­μπάς, την περι­φέ­ρεια της ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας όπου η Μόσχα ανα­γνώ­ρι­σε τις αρχές των αυτο­νο­μι­στών αμέ­σως πριν ξεκι­νή­σει την επί­θε­σή της.

Τέλος, σύμ­φω­να πάντα με τον Ρώσο υπουρ­γό, το Κίε­βο υπα­να­χώ­ρη­σε από έναν όρο που προ­έ­βλε­πε ότι η Μόσχα θα μπο­ρού­σε να ενα­ντιω­θεί σε οιεσ­δή­πο­τε μελ­λο­ντι­κές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις με τη συμ­με­το­χή ξένων δυνά­με­ων στο ουκρα­νι­κό έδαφος.

“Βλέ­που­με με αυτό πως το καθε­στώς του Κιέ­βου ελέγ­χε­ται από την Ουά­σινγ­κτον και τους συμ­μά­χους της, που ωθούν τον πρό­ε­δρο Ζελέν­σκι να συνε­χί­σει τις μάχες”, είπε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ είπε πως παρ’ όλ’ αυτά η Ρωσία θέλει τώρα να συνε­χί­σει με τις συνο­μι­λί­ες και να εξα­σφα­λί­σει τις δικές της απαιτήσεις.

“Παρ’ όλες τις προ­κλή­σεις, η ρωσι­κή αντι­προ­σω­πεία θα συνε­χί­σει με τη δια­δι­κα­σία των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, ωθώ­ντας για το δικό μας προ­σχέ­διο συμ­φω­νί­ας που περι­γρά­φει σαφώς και πλή­ρως τις αρχι­κές και βασι­κές θέσεις και απαι­τή­σεις μας”, είπε.

Σε γρα­πτή δήλω­σή του προς το πρα­κτο­ρείο Reuters, ο Ουκρα­νός δια­πραγ­μα­τευ­τής Μιχα­ΐ­λο Ποντό­λιακ απέρ­ρι­ψε τα σχό­λια του Ρώσου υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, λέγο­ντας πως ο Λαβρόφ δεν συμ­με­τέ­χει απευ­θεί­ας στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και πως οι δηλώ­σεις του έχουν “καθα­ρά προ­πα­γαν­δι­στι­κή σημασία”.

Ο Ποντό­λιακ είπε πως η Μόσχα θέλει να εκτρέ­ψει την προ­σο­χή από τα γεγο­νό­τα στην πόλη Μπού­τσα, όπου η Ουκρα­νία κατη­γο­ρεί τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα ότι σκό­τω­σαν αμά­χους, και πρό­σθε­σε: “Έτσι πρέ­πει να δού­με οιεσ­δή­πο­τε παρό­μοιες δηλώ­σεις”, είπε.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο