Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαβρόφ: Το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» — Υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Οι παρα­δό­σεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρα­νία σημαί­νουν ότι το NATO «στην ουσία ενε­πλά­κη σε πόλε­μο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεω­ρεί τα όπλα αυτά θεμι­τούς στρα­τιω­τι­κούς στό­χους, τόνι­σε ο ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξής του που μετα­δό­θη­κε χθες Δευτέρα.

«Αυτά τα όπλα είναι θεμι­τός στό­χος για τις ένο­πλες δυνά­μεις της Ρωσί­ας στο πλαί­σιο της ειδι­κής στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης» στην Ουκρα­νία, είπε ο κ. Λαβρόφ στην κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση. «Εγκα­τα­στά­σεις απο­θή­κευ­σης στη δυτι­κή Ουκρα­νία έχουν ήδη γίνει στό­χος πάνω από μια φορά» από τις ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις και δεν «θα μπο­ρού­σε να γίνει αλλιώς», συνέ­χι­σε. «Το NATO, στην ουσία, ενε­πλά­κη σε πόλε­μο με τη Ρωσία δι’ ενδια­μέ­σου και εξο­πλί­ζει αυτόν τον ενδιά­με­σο. Πόλε­μος σημαί­νει πόλε­μος», πρό­σθε­σε.

Υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Η Μόσχα θα συνε­χί­σει τις ειρη­νευ­τι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με το Κίε­βο, δια­βε­βαί­ω­σε χτες βρά­δυ ο επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής διπλω­μα­τί­ας Σερ­γκέι Λαβρόφ, κατη­γο­ρώ­ντας ωστό­σο την Ουκρα­νία ότι «παρι­στά­νει» πως συζη­τά και προει­δο­ποιώ­ντας ταυ­τό­χρο­να ότι υπάρ­χει «πραγ­μα­τι­κός» κίν­δυ­νος να ξεσπά­σει τρί­τος παγκό­σμιος πόλεμος.

«Ο κίν­δυ­νος είναι σοβα­ρός, είναι πραγ­μα­τι­κός, δεν πρέ­πει να τον υπο­τι­μού­με», τόνι­σε.

Ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών κατη­γό­ρη­σε τον Ουκρα­νό πρό­ε­δρο, έναν πρώ­ην ηθο­ποιό που εξε­λέ­γη το 2019, ότι «υπο­δύ­ε­ται» ότι δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται. «Είναι καλός ηθο­ποιός (…) αν κοι­τά­ξου­με προ­σε­κτι­κά και δια­βά­σου­με προ­σε­κτι­κά αυτά που λέει, θα βρού­με χιλιά­δες αντι­φά­σεις», είπε.

«Η καλή θέλη­ση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοι­βαία, δεν συμ­βάλ­λει στη δια­δι­κα­σία της δια­πραγ­μά­τευ­σης», είπε ο Λαβρόφ, σύμ­φω­να με τα ρωσι­κά ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά πρακτορεία.

«Αλλά συνε­χί­ζου­με να διε­ξά­γου­με δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την ομά­δα (που επέ­λε­ξε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι) και οι επα­φές αυτές θα συνε­χι­στούν», πρό­σθε­σε.

Η «κατά­στα­ση» στην Ουκρα­νία θα λήξει με μια συν­θή­κη, όμως το περιε­χό­με­νό της θα εξαρ­τη­θεί από την κατά­στα­ση στο στρα­τιω­τι­κό πεδίο, τόνι­σε ο Λαβρόφ.

«Η Μόσχα θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικής σύγκρουσης»

Η Ρωσία θέλει να απο­κλεί­σει την απει­λή πυρη­νι­κών συγκρού­σε­ων, παρά τους υψη­λούς κιν­δύ­νους που υπάρ­χουν επί του παρό­ντος και επι­θυ­μεί να περιο­ρί­σει όλες τις πιθα­νό­τη­τες «τεχνη­τής» αύξη­σης αυτών των κιν­δύ­νων, τόνι­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ, σε συνέ­ντευ­ξη που μετα­δό­θη­κε από­ψε από τη ρωσι­κή τηλεόραση.

«Αυτή είναι η βασι­κή θέση μας, στην οποία βασί­ζου­με τα πάντα. Οι κίν­δυ­νοι τώρα είναι σημα­ντι­κοί», είπε ο επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής διπλω­μα­τί­ας, σύμ­φω­να με τον ιστό­το­πο του υπουργείου.

«Δεν θα ήθε­λα να αυξή­σω τεχνη­τά αυτούς τους κιν­δύ­νους. Πολ­λοί θα το ήθε­λαν. Ο κίν­δυ­νος είναι σοβα­ρός, πραγ­μα­τι­κός. Και δεν πρέ­πει να τον υπο­τι­μού­με», πρό­σθε­σε.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο