Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛαΙκή Συσπείρωση Καισαριανής: Ενημερωτικό Δελτίο για την 1η συνεδρίαση ΔΣ

Την Κυρια­κή 1 Σεπτεμ­βρί­ου 2019 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η πρώ­τη συνε­δρί­α­ση του νέου δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου του Δήμου Και­σα­ρια­νής. Σε αυτήν εκλέ­χτη­κε το Προ­ε­δρείο του καθώς και τα μέλη της Οικο­νο­μι­κής Επι­τρο­πής και της Επι­τρο­πής Ποιό­τη­τας Ζωής, σύμ­φω­να με τις νέες δια­δι­κα­σί­ες που καθό­ρι­σαν οι νομο­θε­τι­κές αλλα­γές της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ για την λεγό­με­νη «Κυβερ­νη­σι­μό­τη­τα» των ΟΤΑ. Αλλα­γές που απο­τε­λούν ακό­μα ένα αντι­δρα­στι­κό βήμα στο πλαί­σιο λει­τουρ­γί­ας των Δήμων και Περι­φε­ρειών, πιά­νο­ντας το νήμα από εκεί που το άφη­σαν οι δια­δο­χι­κές διοι­κη­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις των τελευ­ταί­ων χρό­νων (Καπο­δί­στριας, Καλ­λι­κρά­της, Κλεί­σθε­νης Ι).

Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής

Ειδι­κό­τε­ρα και ανά­με­σα σε άλλα, με τις νέες δια­τά­ξεις θεσμο­θε­τεί­ται η από­λυ­τη πλειο­ψη­φία της παρά­τα­ξης του Δημάρ­χου στα όργα­να διοί­κη­σης του Δήμου (δηλα­δή στην Οικο­νο­μι­κή Επι­τρο­πή, την Επι­τρο­πή Ποιό­τη­τας Ζωής και τα νομι­κά πρό­σω­πα) άσχε­τα με το ποσο­στό που αυτή συγκέ­ντρω­σε στις εκλο­γές και τους δημο­τι­κούς συμ­βού­λους που εξέ­λε­ξε, ενώ ταυ­τό­χρο­να μετα­φέ­ρο­νται σε αυτά τα όργα­να μια σει­ρά αρμο­διό­τη­τες που βρί­σκο­νταν στην ευθύ­νη του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου.

🔻 Στην διάρ­κεια της συνε­δρί­α­σης ο επι­κε­φα­λής της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης Ηλί­ας Στα­μέ­λος έκα­νε την ακό­λου­θη δήλωση 🔻

«Η δια­δι­κα­σία που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη γίνε­ται με βάση τις ρυθ­μί­σεις του νέου νόμου. Συνο­λι­κά ο σχε­δια­σμός της νέας κυβέρ­νη­σης με τις τρο­πο­ποι­ή­σεις που έγι­ναν με τον και­νού­ριο νόμο τον Αύγου­στο, πατά­ει στις ρυθ­μί­σεις που έκα­νε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κλει­σθέ­νη και η οποία έχει καθο­ρι­σμέ­να χαρα­κτη­ρί­στη­κα και στό­χους.

Στόχος είναι η καλύτερη προσαρμογή στη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετούν και οι αλλαγές που έγιναν στο όνομα της «Κυβερνησιμότητας» που στην ουσία καταργούν την κουτσουρεμένη απλή αναλογική που έφερε ο Κλεισθένης. Και την ονομάζουμε έτσι, καθώς αυτή θεσπίστηκε μόνο για την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου.

🔻  Δίνονται πλέον ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή παρακάμπτοντας το δημοτικό συμβούλιο 🔻

  • Το απο­τέ­λε­σμα είναι να δίνο­νται πλειο­ψη­φί­ες όχι με βάση τη θέλη­ση του λαού και φυσι­κά να δίνο­νται αρμο­διό­τη­τες, οι οποί­ες δεν μπο­ρούν ούτε πρέ­πει να παίρ­νο­νται από όργα­να που δεν απη­χούν την πλειο­ψη­φία της πόλης μας. 
  • Θεω­ρού­με ότι όλες αυτές οι αλλα­γές είναι σε πιο αντι­δρα­στι­κή κατεύ­θυν­ση. Τις πολε­μή­σα­με και θα τις πολε­μή­σου­με με μονα­δι­κό μας κρι­τή­ριο το συμ­φέ­ρον του λαού, με το οποίο απευ­θυν­θή­κα­με και στις εκλο­γές και μας ανέ­δει­ξε σε 1η παρά­τα­ξη στον πρώ­το γύρο των δημο­τι­κών εκλογών.
  • Τέλος, θεω­ρού­με ότι η θέση του αντι­πρό­ε­δρου, τόσο από την πεί­ρα μας όσο και από τα όσα ορί­ζο­νται στο νόμο, είναι δια­κο­σμη­τι­κού χαρα­κτή­ρα, καθώς απο­φα­σι­στι­κό ρόλο δίνε­ται μόνο στον Πρό­ε­δρο, που απο­φα­σί­ζει για όλα.  Ως εκ τού­του δεν θα δεχθού­με την πρό­τα­ση αυτή, όπως έχου­με δικαί­ω­μα, και δεν θα θέσου­με υποψηφιότητα».

🔹 Για την ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­ση του δημο­τι­κού συμ­βού­λου κ Χατζη­σάβ­βα, ο οποί­ος εκλέ­χθη­κε με την παρά­τα­ξη «Συνερ­γα­σία Πολι­τών Και­σα­ρια­νής» (παρά­τα­ξη του ΣΥΡΙΖΑ), και απο­χώ­ρη­σε από αυτήν πριν ακό­μα συγκλη­θεί το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο, για να κατα­λά­βει θέση αντι­δη­μάρ­χου με την παρά­τα­ξη της διοί­κη­σης, ο Ηλί­ας Στα­μέ­λος προ­χώ­ρη­σε στο εξής σχόλιο:
«Δεν μας προ­κα­λεί εντύ­πω­ση η δήλω­ση ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­σης στην πρώ­τη κιό­λας συνε­δρί­α­ση. Άλλω­στε αυτό συμ­βαί­νει σε όλα τα αστι­κά κόμ­μα. Το είδα­με και το προη­γού­με­νο διά­στη­μα με τις αλλα­γές από σχή­μα σε σχή­μα. Κι αυτό ακρι­βώς συμ­βαί­νει για­τί η βάση είναι κοι­νή, οι θέσεις και η πολι­τι­κή είναι κοι­νή, με σκο­πό το πώς θα εξυ­πη­ρε­τη­θούν στό­χοι που δεν εκφρά­ζουν τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα».

Τελι­κά, με την ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας, στην Οικο­νο­μι­κή Επι­τρο­πή του Δήμου Και­σα­ρια­νής εκλέ­χτη­κε από τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» ως τακτι­κό μέλος ο Σίμος Πολυ­χρο­νά­κης και ως ανα­πλη­ρω­μα­τι­κό ο Ηλί­ας Στα­μέ­λος. Αντί­στοι­χα στην Επι­τρο­πή Ποιό­τη­τας Ζωής, ως τακτι­κό μέλος ο Ηλί­ας Στα­μέ­λος και ως ανα­πλη­ρω­μα­τι­κό ο Νικό­δη­μος Κατσαρέλης.
Και από τις θέσεις αυτές, οι εκλεγ­μέ­νοι δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης θα συνε­χί­σουν ατα­λά­ντευ­τα με μονα­δι­κό γνώ­μο­να το συμ­φέ­ρον του λαού και την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των ανα­γκών και δικαιω­μά­των του.


[πηγή]
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο