Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαοθάλασσα Οργής και Αγώνα σε όλη τη χώρα: Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας…

Με ένα 16σέλιδο αφιέ­ρω­μα ο σημε­ρι­νός Ριζο­σπά­στης καλύ­πτει _όπως τους πρέ­πει τις μεγα­λειώ­δεις χτε­σι­νές λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις όπου πήραν μέρος ηλι­κί­ες 3–4 ως 95+ ετών απο­τί­ο­ντας ελά­χι­στο φόρο τιμής στα 56 νεκρά παι­διά μας (σσ. παρα­μέ­νει αγνο­ού­με­νη η Εριέτ­τα, που “ίσως έγι­νε σκό­νη”) αλλά στέλ­νο­ντας και ηχη­ρή προει­δο­ποί­η­ση σε κάθε κατεύ­θυν­ση πως “το έγκλη­μα αυτό δεν θα συγκα­λυ­φθεί, όλων των νεκρών θα γίνου­με φωνή”, “τα κέρ­δη τους είναι οι ζωές μας” “εκδί­κη­ση θα πάρου­με για σένα­νε μικρέ!”.

ΠΑΜΕ: Οργή λαού – Συνε­χί­ζου­με με νέο συλ­λα­λη­τή­ριο την Κυρια­κή στο Σύνταγμα

Θα κάνουμε τα πάντα για να σπάσει
η σιωπή και η προπαγάνδα της ψευτιάς

Από­σπα­σμα από την ομι­λία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή

Δ. Κου­τσού­μπας: Μονα­δι­κή εγγύ­η­ση για να μη συγκα­λυ­φθεί το έγκλη­μα είναι οι μεγά­λες κινητοποιήσεις

Συγκά­λυ­ψη, μεί­ω­ση δρο­μο­λο­γί­ων και «πακέ­τα» στους ομίλους

“Παπα­γα­λά­κια”:
Κατά­πτυ­στη από­φα­ση άρνη­σης για απερ­γία από την ΕΣΗΕΑ
Απέρ­ρι­ψαν την πρό­τα­ση της «Δημο­σιο­γρα­φι­κής Συνεργασίας»

ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Χιλιά­δες λαού και νεο­λαί­ας φώνα­ξαν δυνα­τά: «Οι ζωές μας δεν κοστο­λο­γού­νται!»

Χιλιά­δες, αμέ­τρη­τες χιλιά­δες κατέ­κλυ­σαν τους δρό­μους των πόλε­ων, από τον Έβρο μέχρι την Κρή­τη, και από τα Γιάν­νε­να μέχρι τα ακρι­τι­κά νησιά.
Χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι, χιλιά­δες ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες, χιλιά­δες, πολ­λές χιλιά­δες νεο­λαί­οι, φοι­τη­τές, μαθη­τές, άντρες και γυναί­κες έδω­σαν φωνή στους 57 νεκρούς μας, στα αδέρ­φια, στους φίλους, στα παι­διά μας.

Από χτες το μπόι του λαού είναι ψηλό­τε­ρο. Έδει­ξε ξανά την πελώ­ρια δύνα­μή του, το τι σημαί­νει «βγαί­νου­με όλοι στους δρό­μους». Και με τα απέ­ρα­ντα απερ­για­κά ποτά­μια σε όλη τη χώρα αφή­νει πολύ­τι­μη παρα­κα­τα­θή­κη για κλι­μά­κω­ση της πάλης του.

Η Αθή­να, η Θεσ­σα­λο­νί­κη, η Πάτρα, η Λάρι­σα, τα Γιάν­νε­να, η Κρή­τη γνώ­ρι­σαν δια­δη­λώ­σεις που είτε είχαν χρό­νια να δουν είτε βλέ­πουν για πρώ­τη φορά. Πόλεις όπου «νέκρω­σαν» τα πάντα και «ζωντά­νε­ψαν» οι δρό­μοι. Χιλιά­δες είναι οι άνθρω­ποι του μερο­κά­μα­του, οι φτω­χοί εργα­ζό­με­νοι που από χτες μπο­ρούν να δουν στην πρά­ξη ότι έχουν ανε­ξά­ντλη­τες δυνά­μεις και ότι αυτές βρί­σκο­νται στον οργα­νω­μέ­νο συλ­λο­γι­κό αγώ­να, στη διεκ­δί­κη­ση και όχι στην παθη­τι­κή αναμονή.

Απέραντο ποτάμι οργής και αγώνα
Οι ομιλίες στα Προπύλαια

Η στε­ντό­ρεια φωνή του λαού έστει­λε μήνυ­μα, τρό­μα­ξε τους εγκλη­μα­τί­ες των Τεμπών, το κρά­τος τους, τις κυβερ­νή­σεις τους. Φώνα­ξε δυνα­τά «Δεν φταί­ει η κακιά στιγ­μή ούτε ένα ανθρώ­πι­νο λάθος. Φταί­νε τα κέρ­δη σας που είναι βου­τηγ­μέ­να στο αίμα». Τα κέρ­δη που ευθύ­νο­νται για όλα εκεί­να που μαυ­ρί­ζουν τις ζωές μας: Από τους χώρους δου­λειάς — κρε­μα­τό­ρια και τα νοσο­κο­μεία — ρημα­διό, μέχρι το εισό­δη­μα που δεν φτά­νει ούτε για τα στοι­χειώ­δη. Από τα βαγό­νια — φέρε­τρα και τα βαπό­ρια — καρυ­δό­τσου­φλα μέχρι το πνί­ξι­μο στα χρέη για το ρεύ­μα, για το σπί­τι, για τους φόρους και τις απει­λές των κατασχέσεων.

Από άκρη σε άκρη της Ελλά­δας: «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημο­κρα­τία, το έγκλη­μα αυτό έχει ιστο­ρία» – Μια εικό­να των συλλαλητηρίων

Κατέ­δει­ξαν τους ενό­χους γι’ αυτήν την κατά­στα­ση: Το σάπιο κρά­τος, τις κυβερ­νή­σεις του, τη μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία, την ΕΕ, αφού δεν υπάρ­χει τρα­γω­δία που να βιώ­νει ο λαός που να μην βρί­σκο­νται όλοι αυτοί πίσω της.

Και πώς απά­ντη­σαν όλοι εκεί­νοι που ευθύ­νο­νται όχι μόνο για το έγκλη­μα στα Τέμπη αλλά και για όλα όσα βασα­νί­ζουν σήμε­ρα την εργα­τιά, τον λαό και τα παι­διά τους; Έκα­ναν ό,τι μπο­ρού­σαν για να τρο­μά­ξουν τους απερ­γούς, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, όλους εκεί­νους που το πήραν από­φα­ση, προ­σπέ­ρα­σαν φόβους και δισταγ­μούς και βγή­καν μαζι­κά στους δρόμους.

Εκτό­ξευ­σαν απει­λές. Εργο­δό­τες έστη­ναν απερ­γο­σπα­στι­κούς μηχα­νι­σμούς, έλε­γαν στους εργα­ζό­με­νους ότι δεν είχαν δικαί­ω­μα να απερ­γή­σουν. Τους απει­λού­σαν ότι αν απερ­γή­σουν θα έχουν συνέ­πειες. Από κοντά και η ηγε­σία της ΓΣΕΕ που ενη­μέ­ρω­νε ότι δεν «κηρύσ­σει απερ­γία», τηρώ­ντας τον όρκο πίστης που έχει δώσει στην εργο­δο­σία και το κρά­τος της. Ο υπουρ­γός Δημό­σιας Τάξης καλού­σε σε συσκέ­ψεις μια μέρα πριν από την απερ­γία για τα …επει­σό­δια που τάχα …μπο­ρεί να γίνουν. Δημο­σιο­γρα­φι­κά παπα­γα­λά­κια μιλού­σαν για «νέα Μαρ­φίν»! Στην Αθή­να, η μεν διοί­κη­ση της ΣΤΑΣΥ περιό­ρι­σε κατά δύο ώρες τη λει­τουρ­γία του μετρό, η αστυ­νο­μία έκλει­σε όλους τους σταθ­μούς του κέντρου.

Όμως, απέ­τυ­χαν πατα­γω­δώς. Εφα­γαν τα μού­τρα τους, αφού τα απερ­για­κά ποτά­μια που ξεχύ­θη­καν στις πόλεις έκα­ναν πατσα­βού­ρα κάθε άρθρο των απερ­γο­κτό­νων νόμων, όπως και του εκτρω­μα­τι­κού νόμου Χατζη­δά­κη. Οι απερ­γοί δεν τήρη­σαν ούτε μια λέξη από αυτό το έκτρω­μα.

Η νεο­λαία, μαθη­τές και μαθή­τριες, φοι­τη­τές και φοι­τή­τριες, νέες εργα­ζό­με­νες και εργα­ζό­με­νοι έστει­λαν ένα μεγά­λο μήνυ­μα ελπί­δας και έδω­σαν μια μεγά­λη υπό­σχε­ση. Είπαν: «Κρα­τά­με μαζί σας τη σκυ­τά­λη του αγώ­να. Το έγκλη­μα αυτό δεν θα ξεχα­στεί. Τη σπί­θα που κρα­τή­σα­τε αναμ­μέ­νη θα τη κάνου­με φωτιά!».

Και μετέ­τρε­ψαν τη θλί­ψη σε οργή, την οργή σε αγώνα.

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Μια λαοθάλασσα αγώνα, δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας στους δρόμους

Εισι­τή­ριο χωρίς επι­στρο­φή… Σφρα­γί­δα έκδο­σης: ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ.

Αιτία: Τα κέρδη

Κόστος: Οι ζωές μας

Τα «εισι­τή­ρια θανά­του» που κρα­τού­σαν στα χέρια μαθη­τές και φοι­τη­τές στην Αθή­να ήταν ένα ακό­μα από τα ανα­τρι­χια­στι­κά στιγ­μιό­τυ­πα των μεγά­λων συγκεντρώσεων.

Η νέα γενιά που δεν το βάζει κάτω στέλ­νει το δικό της μήνυ­μα, της ορμη­τι­κής «επι­στρο­φής» στο προ­σκή­νιο του αγώνα!

Η οργή γίνε­ται αγώ­νας, για­τί η ζωή των εργα­ζο­μέ­νων δεν είναι «κόστος»

Απο­σπά­σμα­τα από τις ομι­λί­ες στη μεγά­λη απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση στα Προπύλαια

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

Το έγκλη­μα δεν ξεχνιέ­ται, νέοι και εργα­ζό­με­νοι δεν συγ­χω­ρούν τους ενόχους!

Ο «Ριζο­σπά­στης» δίνει τον λόγο σε νέους και εργα­ζό­με­νους που χτες κατέ­κλυ­σαν το κέντρο της Αθήνας

Η Χρύ­σα, από το 15ο Γενι­κό Λύκειο Αθή­νας, ο Αργύ­ρης, από το 4ο Γενι­κό Λύκειο Ιλί­ου, η Φένια, από το 3ο Γενι­κό Λύκειο Αχαρ­νών, η Φωτει­νή φοι­τή­τρια _στο ΔΣ του Συλ­λό­γου της Φιλο­σο­φι­κής, ο Πανα­γιώ­της _μηχανοδηγός στη «Hellenic Train», ο Κυριά­κος _εργαζόμενος στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες και μέλος του ΔΣ του Εργα­τι­κού Κέντρου Αθή­νας, ο Βασί­λης -μέλος του ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ, αγω­νι­στές λιμε­νερ­γά­τες στις προ­βλή­τες της κινε­ζι­κής COSCO στον Πει­ραιά, η Δέσποι­να, δασκά­λα κλπ

Μηνύ­μα­τα αλλη­λεγ­γύ­ης από συν­δι­κά­τα του εξωτερικού
Κινη­το­ποί­η­ση και στην Τουρ­κία από εργα­ζό­με­νους, με σύν­θη­μα «Σε Ελλά­δα και Τουρ­κία δικά τους τα κέρ­δη — δικοί μας οι νεκροί, στον αγώ­να είμα­στε μαζί!»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε όλη την πόλη απλώ­θη­κε το ποτά­μι των διαδηλωτών
Σε περί­που 40.000 με 45.000 υπο­λο­γί­ζο­νται οι άνθρω­ποι όλων των ηλι­κιών που γέμι­σαν ασφυ­κτι­κά το κέντρο της πόλης

Η από­πει­ρα προ­βο­κά­τσιας έπε­σε ξανά στο κενό

«Σκα­σμέ­νος»…
Πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι ο υπουρ­γός των Εργο­δο­τών, Κ. Χατζη­δά­κης, πήρε σκα­σμέ­νος τον πρω­θυ­πουρ­γό για να του ανα­φέ­ρει ότι αυτές τις μέρες, κανέ­να από τα συν­δι­κά­τα που προ­κή­ρυ­ξαν απερ­γία δεν τήρη­σε καν ένα γράμ­μα από τον νόμο — έκτρω­μα. Μάλι­στα, λέγε­ται ότι με θλί­ψη σημεί­ω­σε: «Τού­τες τις μέρες “νόμος είναι το δίκιο του εργά­τη”»…

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Η μεγα­λύ­τε­ρη δια­δή­λω­ση των τελευ­ταί­ων δεκαετιών

ΤΡΙΚΑΛΑ
«Βού­λια­ξαν» η πλα­τεία Ρήγα Φεραί­ου και οι δρό­μοι της πόλης

ΒΟΛΟΣ
«Μας σκό­τω­σαν την Δήμη­τρα… »

Γιγα­ντο­πα­νό του ΚΚΕ στη Λάρισα

Σε Βέροια, Νάου­σα, Κατε­ρί­νη και Κιλκίς

ΛΑΡΙΣΑ
Οργή λαού σε μια πρω­τό­γνω­ρη λαοθάλασσα
Η πόλη βρέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο της τρα­γω­δί­ας και χτες ο λαός της τίμη­σε με τον πιο συγκλο­νι­στι­κό τρό­πο τα θύμα­τά της | Σε νέα κινη­το­ποί­η­ση καλεί το Εργα­τι­κό Κέντρο, την Κυρια­κή, 12 μ. στην Κεντρι­κή Πλατεία

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ξεχεί­λι­σε η οργή απ’ άκρη σ’ άκρη
Οι μεγα­λύ­τε­ρες απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις των τελευ­ταί­ων χρόνων
Ζάκυνθος_Αγρίνιο_Ηλεία_Κεφαλονιά_Ιθάκη_Αίγιο_Ναύπακτος_Τρίπολη_Καλαμάτα_Σπάρτη

ΠΑΤΡΑ
Η μεγα­λειώ­δης συγκέ­ντρω­ση έγι­νε «όλων των νεκρών η φωνή»!
Πρω­το­φα­νής συμ­με­το­χή, σε κλι­μά­κω­ση καλεί το Εργα­τι­κό Κέντρο με νέο παμπα­τραϊ­κό συλ­λα­λη­τή­ριο αύριο Παρα­σκευή …Η πορεία μεγά­λω­νε διαρκώς

Συγκλο­νι­στι­κές απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις στην Κρή­τη
«Οργά­νω­ση κι αγώ­νας να γίνει η οργή, καμία μάνα μην κλά­ψει άλλο παι­δί»

Στε­ρεά — Εύβοια: Κύμα οργής για να μη συγκα­λυ­φθεί το έγκλημα

Όλες οι πόλεις στον δρό­μο στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία Κοζάνη_Πτολεμαΐδα_Γρεβενά_Καστοριά_Φλώρινα_Αμύνταιο_Σιάτιστα

Ήπει­ρος ‑Κέρ­κυ­ρα – Λευ­κά­δα –Γιάν­νε­να –Άρτα –Ηγου­με­νί­τσα –Πρέ­βε­ζα

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

«Κέρ­δη βου­τηγ­μέ­να στου λαού το αίμα»

Αλε­ξαν­δρού­πο­λη _Καβάλα _Δράμα _Κομοτηνή

Πλημ­μύ­ρι­σαν από οργή οι δρό­μοι σε Ρόδο και Χίο

26 Δεκέμ­βρη, του Πανα­γιώ­τη ράπτη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο