Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛΑΡΚΟ: Στη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα

  • Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια το συλλαλητήριο που οργανώνουν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων

  • Στις 10.30 π.μ. οι προσυγκεντρώσεις των Συνδικάτων της Αττικής, σε διάφορα σημεία της διαδρομής που θα διανύσει η πορεία μέχρι το Σύνταγμα

  • Δεκά­δες συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις ετοι­μά­ζο­νται αύριο να υπο­δε­χτούν αγω­νι­στι­κά τους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ, που δια­δη­λώ­νουν στην Αθή­να για τη δια­σφά­λι­ση της λει­τουρ­γί­ας της επι­χεί­ρη­σης και των θέσε­ων εργα­σί­ας, για την προ­στα­σία της ζωής και της υγεί­ας τους, για Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας με μόνι­μη και στα­θε­ρή δουλειά.
  • Απευ­θύ­νουν κάλε­σμα στους εργα­ζό­με­νους της Αττι­κής να συμ­με­τά­σχουν μαζι­κά και δυνα­μι­κά στο συλ­λα­λη­τή­ριο, να εκφρά­σουν την αλλη­λεγ­γύη και τη στή­ρι­ξή τους στον δίκαιο και δύσκο­λο αγώ­να τους, που αφο­ρά όλη την εργα­τι­κή τάξη.
  • Επι­σκέ­ψεις αλλη­λεγ­γύ­ης στη ΛΑΡΚΟ και πρω­το­βου­λί­ες για την προ­ε­τοι­μα­σία του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου μέχρι την τελευ­ταία ώρα.

«Εσύ δήλωσες; Θα είμαι εκεί !»

«Εσύ δήλω­σες;», είναι η ερώ­τη­ση που κυριαρ­χεί στην πύλη του εργο­στα­σί­ου κάθε μεση­μέ­ρι, στην αλλα­γή της βάρ­διας, όπου συνε­χί­ζο­νται οι εξορ­μή­σεις και η έκφρα­ση συμπα­ρά­στα­σης από συν­δι­κα­λι­στι­κές οργανώσεις.

«Θα είμαι εκεί», «Το έχω κανο­νί­σει», «Θα έρθω με τον γιο μου και τον ανι­ψιό μου», απα­ντούν οι εργα­ζό­με­νοι ο ένας στον άλλον, προ­τρέ­πο­ντας όσους δεν έχουν ακό­μα φρο­ντί­σει να προ­σθέ­σουν το όνο­μά τους στις λίστες αυτών που θα ανα­χω­ρή­σουν με τα λεωφορεία.

Το «παρών» στην κινη­το­ποί­η­ση ετοι­μά­ζο­νται να δώσουν και οι εργο­λα­βι­κοί εργα­ζό­με­νοι. Οπως εξη­γεί ο Βαγ­γέ­λης, που δου­λεύ­ει και ο ίδιος ως εργο­λα­βι­κός, η πλειο­ψη­φία των συνα­δέλ­φων του θα πάρουν μέρος στην κινη­το­ποί­η­ση. Οι δηλώ­σεις συμ­με­το­χής στο συλ­λα­λη­τή­ριο ήρθαν ως συνέ­χεια των κινη­το­ποι­ή­σε­ων που οργά­νω­σαν όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα ενά­ντια στην απλη­ρω­σιά, προ­τάσ­σο­ντας το αίτη­μα να στα­μα­τή­σει το «σκλα­βο­πά­ζα­ρο» των εργο­λα­βιών. Σήμε­ρα, για τους εργα­ζό­με­νους αυτούς ο αγώ­νας ενά­ντια στα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης και τις επι­πτώ­σεις τους στις θέσεις εργα­σί­ας και τα δικαιώ­μα­τα είναι δική τους υπόθεση.

Κλει­στά θα κρα­τή­σουν τα κατα­στή­μα­τά τους το Σάβ­βα­το οι επαγ­γελ­μα­τί­ες, τόσο στον οικι­σμό της ΛΑΡΚΟ όσο και στη Λάρυ­μνα, παίρ­νο­ντας θέση στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων, ενώ αντί­στοι­χα καλέ­σμα­τα έχουν γίνει και στις γει­το­νι­κές πόλεις.

Λάρυ­μνα, Μαρ­τί­νο, Μαλε­σί­να έχουν ντυ­θεί με τα πανό και τις αφί­σες που καλούν στην κινη­το­ποί­η­ση. Δίπλα στα καλέ­σμα­τα των σωμα­τεί­ων, τη συμπα­ρά­στα­σή της στους εργα­ζό­με­νους εκφρά­ζει η Κοι­νό­τη­τα Λάρυ­μνας, με πανό που έχει αναρ­τη­θεί σε κεντρι­κό σημείο.

Μετέ­φε­ραν την αλλη­λεγ­γύη των εργα­ζο­μέ­νων των κλά­δων τους

Την αλλη­λεγ­γύη των εργα­ζο­μέ­νων στους κλά­δους τους και την από­φα­ση να δια­δη­λώ­σουν μαζί τους αύριο, Σάβ­βα­το, μετέ­φε­ραν πρό­ε­δροι Ομο­σπον­διών Εργα­ζο­μέ­νων που μίλη­σαν χτες το μεση­μέ­ρι στους εργα­ζό­με­νους στο εργο­στά­σιο της Λάρυ­μνας, καθώς συνε­χί­στη­καν οι καθη­με­ρι­νές συγκε­ντρώ­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης από συν­δι­κά­τα και φορείς στην πύλη του εργο­στα­σί­ου.

«Θα σας περι­μέ­νουν χιλιά­δες», τόνι­σε ο Γιάν­νης Τασιού­λας, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Οικο­δό­μων, μιλώ­ντας στους εργα­ζό­με­νους στην πύλη του εργο­στα­σί­ου στη Λάρυ­μνα. Επι­σή­μα­νε ότι ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων και η πλα­τιά συμπα­ρά­στα­ση που εκδη­λώ­νε­ται έχουν ζορί­σει την κυβέρ­νη­ση, που σχε­διά­ζει την εκκα­θά­ρι­ση της εται­ρεί­ας. «Να τους ζορί­σου­με περισ­σό­τε­ρο», κατέ­λη­ξε, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας πως ο αγώ­νας αφο­ρά την ίδια τη δου­λειά και τη ζωή των εργαζομένων.

«Να στεί­λου­με μήνυ­μα στην κυβέρ­νη­ση και σε όλους αυτούς που ρημά­ζουν τη ζωή μας», προ­έ­τρε­ψε ο Μανώ­λης Καρα­ντού­σας, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Εργα­ζο­μέ­νων Γάλα­κτος — Τρο­φί­μων — Ποτών, ενώ η Γιώ­τα Ταβου­λά­ρη, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Εργα­ζο­μέ­νων στο Φάρ­μα­κο, υπεν­θύ­μι­σε την πεί­ρα που έχουν οι εργά­τες της ΛΑΡΚΟ από κινη­το­ποι­ή­σεις και αγώ­νες, καλώ­ντας όλους τους εργα­ζό­με­νους να βαδί­σουν πάνω στα χνά­ρια της.

Απά­ντη­ση και στις απει­λές για δια­κο­πή της ηλεκτροδότησης

Στο μετα­ξύ, το επι­χει­ρη­σια­κό Σωμα­τείο και το Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου Φθιώ­τι­δας ενη­μέ­ρω­σαν τους εργα­ζό­με­νους για το εξώ­δι­κο με το οποίο η ΔΕΗ απει­λεί να κατε­βά­σει το δια­κό­πτη την 1η Φλε­βά­ρη και να αφή­σει τη ΛΑΡΚΟ χωρίς ρεύ­μα, σε μία εξέ­λι­ξη που «κου­μπώ­νει» με τους εκβια­σμούς που μετα­χει­ρί­ζε­ται η κυβέρ­νη­ση για να προ­ω­θή­σει τα αντερ­γα­τι­κά σχέ­δια για την επιχείρηση.

«Οσο θα πιέ­ζου­με εμείς θα μας πιέ­ζουν κι αυτοί», υπο­γράμ­μι­σε ο πρό­ε­δρος του επι­χει­ρη­σια­κού Σωμα­τεί­ου, Αν. Κορέ­τζε­λος, και πρό­σθε­σε πως το Σάβ­βα­το «δεν πρέ­πει να λεί­ψει κανείς».

«Δεν μας τρο­μο­κρα­τούν. Είμα­στε εδώ να τους αντι­με­τω­πί­σου­με», ξεκα­θά­ρι­σε ο Πανα­γιώ­της Πολί­της, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου και χαι­ρέ­τι­σε τη μεγά­λη αντα­πό­κρι­ση των εργα­ζο­μέ­νων, των επαγ­γελ­μα­τιών και των κατοί­κων της περιοχής.

Το συλ­λα­λη­τή­ριο θα ξεκι­νή­σει στις 11 π.μ. από την Ομό­νοια και θα συνε­χι­στεί με πορεία στο Σύνταγ­μα, ενώ για αύριο τα επι­χει­ρη­σια­κά σωμα­τεία της ΛΑΡΚΟ έχουν προ­κη­ρύ­ξει 24ωρη απερ­γία.

  • Οι εργα­ζό­με­νοι θα ανα­χω­ρή­σουν με λεω­φο­ρεία στις 7.30 π.μ., από τους τόπους δια­μο­νής τους και θα φτά­σουν οργα­νω­μέ­να στην Αθήνα.
  • Εκεί, σωμα­τεία και φορείς της Αττι­κής θα τους υπο­δε­χθούν με τέσ­σε­ρις δια­φο­ρε­τι­κές προ­συ­γκε­ντρώ­σεις, από την Ομό­νοια από όπου θα ξεκι­νή­σει η κινη­το­ποί­η­ση και σε όλη τη δια­δρο­μή μέχρι το Σύνταγ­μα, απ’ όπου θα περά­σει η πορεία.
  • Η Οργα­νω­τι­κή Επι­τρο­πή του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου έχει καλέ­σει τον πρω­θυ­πουρ­γό, τους αρμό­διους υπουρ­γούς, τους αρχη­γούς των κομ­μά­των και τις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές ομά­δες να είναι παρό­ντες αύριο στη Βου­λή με σκο­πό να συνα­ντή­σουν αντι­προ­σω­πεία τους.

Αγώνας που χρειάζεται να ποτιστεί με την αλληλεγγύη των συνδικάτων

«Η πολι­τι­κή που βάζει λου­κέ­το στη ΛΑΡΚΟ και στέλ­νει χιλιά­δες οικο­γέ­νειες στην ανερ­γία είναι η ίδια που έβα­λε λου­κέ­το στις χαλυ­βουρ­γί­ες, που συρ­ρι­κνώ­νει τα ναυ­πη­γεία, που απο­λύ­ει χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στις τρά­πε­ζες, που επέ­βα­λε πολύ χαμη­λούς μισθούς και συν­θή­κες δου­λειάς εξά­ντλη­σης στα λιμά­νια και στα αερο­δρό­μια, που επέ­βα­λε μισθούς πεί­νας, ωρά­ρια — λάστι­χο και τερά­στια ανα­σφά­λεια στο Εμπό­ριο και στον Επι­σι­τι­σμό. Είναι αυτή η πολι­τι­κή που καταρ­γεί τη δημό­σια Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση», σημειώ­νουν μετα­ξύ άλλων.

«Ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ είναι αγώ­νας που χρειά­ζε­ται να ποτι­στεί με την αλλη­λεγ­γύη των συν­δι­κά­των. Να δώσει παρα­πά­νω ώθη­ση σε μια μάχη απέ­να­ντι σε κυβέρ­νη­ση και εργο­δο­σία, που επι­διώ­κουν να βάλουν λου­κέ­το σε άλλη μια επι­χεί­ρη­ση με τερά­στιες παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες, οι οποί­ες δεν εξυ­πη­ρε­τούν σήμε­ρα τις λαϊ­κές ανά­γκες αλλά τα κέρ­δη των καπι­τα­λι­στών. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που οι εργά­τες θρη­νούν δεκά­δες νεκρούς στο βωμό της εκμε­τάλ­λευ­σης, με ανύ­παρ­κτα μέτρα για την υγεία και ασφά­λεια στο χώρο δου­λειάς», τονί­ζουν και καλούν στο αυρια­νό συλλαλητήριο.

Τη στή­ρι­ξή τους στην κινη­το­ποί­η­ση εκφρά­ζουν με ανα­κοι­νώ­σεις — καλέ­σμα­τα επί­σης η Ομο­σπον­δία Βιο­τε­χνι­κών Σωμα­τεί­ων Αθή­νας (ΟΒΣΑ) και η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας (ΟΓΕ).

Εδώ |> περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες και οι προ­συ­γκε­ντρώ­σεις στην Αττική

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο