Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης: Για τις δημαιρεσίες στο Δήμο Θεσ/νίκης και τις μετακινήσεις δημοτικών συμβούλων μεταξύ των παρατάξεων

Η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Θεσ­σα­λο­νί­κης εξέ­δω­σε την εξής ανα­κοί­νω­ση για τις δημαι­ρε­σί­ες στο Δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης και τις μετα­κι­νή­σεις δημο­τι­κών συμ­βού­λων μετα­ξύ των παρατάξεων: 

«Η δια­δι­κα­σία ανά­δει­ξης του Προ­ε­δρεί­ου και των Επι­τρο­πών (Οικο­νο­μι­κή και Ποιό­τη­τας Ζωής) του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης στά­θη­κε πολ­λα­πλά απο­κα­λυ­πτι­κή: Απο­δεί­χτη­κε το πόσο ανού­σιες και κυρί­ως ψεύ­τι­κες ήταν οι προ­ε­κλο­γι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις δια­φό­ρων παρατάξεων.

Δεν έχου­με καμιά διά­θε­ση να κρί­νου­με ηθι­κά, καμιά από τις πλευ­ρές που συμ­με­τεί­χαν στο πάρ­τι μετα­πη­δή­σε­ων μετα­ξύ παρα­τά­ξε­ων στο δημο­τι­κό συμ­βού­λιο Θεσ­σα­λο­νί­κης. Το αφή­νου­με στους ψηφο­φό­ρους που (όπως και στη Βου­λή) άλλο ψηφί­ζουν και άλλο βγά­ζει η κάλπη.

Το έδα­φος για μετα­το­πί­σεις, συγκολ­λή­σεις, σαλα­μο­ποί­η­ση παρα­τά­ξε­ων (ουδείς γνω­ρί­ζει την πολι­τι­κή τους βάση) δεν είναι μόνο ο πρό­σφα­τος νόμος της ΝΔ περί ”κυβερ­νη­σι­μό­τη­τας”. Είναι, κυρί­ως, η ταύ­τι­σή τους στην ίδια αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που θεω­ρεί τους δήμους — αντι­προ­σώ­πους του αντι­λαϊ­κού κεντρι­κού κρά­τους, τοπι­κό τρο­χο­νό­μο μεγά­λων συμ­φε­ρό­ντων, ”μοχλό ανά­πτυ­ξης” για το κεφάλαιο.

Η ταύ­τι­ση τους ξεθώ­ρια­σε το ανέκ­δο­το των προ­ε­κλο­γι­κών ”δια­φο­ρών”. Δεν εξαι­ρεί­ται βεβαί­ως, ο ΣΥΡΙΖΑ που ανα­λαμ­βά­νει πάλι τον ειδι­κό ρόλο της ”αντι­πο­λί­τευ­σης” — εναλ­λα­κτι­κή της ίδιας πολι­τι­κής, στον οποίο διέ­πρε­ψε για 4 χρόνια.

Με τον ”Κλει­σθέ­νη” παρέ­δω­σε παρα­πέ­ρα τους δήμους στις μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις, σε επι­χει­ρή­σεις, εργο­λά­βους. Η ΝΔ με το ”επι­τε­λι­κό” κρά­τος της και την ”κυβερ­νη­σι­μό­τη­τα”, ανα­τρέ­πο­ντας και την όποια ανα­λο­γι­κό­τη­τα και σεβα­σμό της λαϊ­κής ψήφου, θωρα­κί­ζει, υλο­ποιεί τον Κλει­σθέ­νη, συγκε­ντρώ­νο­ντας όλη την εξου­σία σε δημο­τι­κές παρα­τά­ξεις που εκφρά­ζουν λιγό­τε­ρο από το 15% των ψηφο­φό­ρων. (Έχει όμως το θρά­σος να ζητά από τους εργα­ζό­με­νους πλειο­ψη­φί­ες άνω του 50% για να κηρύ­ξουν μια απερ­γία με μια δια­δι­κα­σία ”φακε­λώ­μα­τος” τους).

Έτσι το Προ­ε­δρείο του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου συγκρο­τή­θη­κε ”εξ οφί­τσιο” — χωρίς να προη­γη­θεί η παρα­μι­κρή δια­δι­κα­σία ψηφο­φο­ρί­ας! Για δε τις Επι­τρο­πές, όπου ήταν εξαρ­χής δεδο­μέ­νη, ελέω νόμου, η πλειο­ψη­φία για την παρά­τα­ξη του Δημάρ­χου, η σύμπρα­ξη πολ­λών αιρε­τών που… ”είδαν το φως το αλη­θι­νό” τις προη­γού­με­νες μέρες και ”ανε­ξαρ­τη­το­ποι­ή­θη­καν” από τις παρα­τά­ξεις με τις οποί­ες εκλέ­χτη­καν, κατέ­στη­σε τις πλειο­ψη­φί­ες θηριώ­δεις. ”Θηριώ­δεις” με δεδο­μέ­νο ότι, όπως μπο­ρεί να θυμη­θεί ο καθέ­νας, η παρά­τα­ξη του Δημάρ­χου συγκέ­ντρω­σε λιγό­τε­ρο από το 15% στον πρώ­το γύρο…

Και γι’ αυτό, μετε­κλο­γι­κά δεν μπή­κε κανέ­νας από τη Διοί­κη­ση και τους συμπράτ­το­ντες στον κόπο να εξη­γή­σει στο λαό της Θεσ­σα­λο­νί­κης, στη βάση ποιάς πολι­τι­κής κατεύ­θυν­σης και ποιών στό­χων έγι­ναν οι διά­φο­ρες μετα­πη­δή­σεις από τη μια παρά­τα­ξη στην άλλη… Για τον ίδιο λόγο τέλος και οι αντι­δρά­σεις των παρα­τά­ξε­ων που είδαν τα μέλη τους να τις εγκα­τα­λεί­πουν είναι υπο­το­νι­κές, και δε θίγουν ούτε καν το νόμο της ΝΔ που άνα­ψε το ”πρά­σι­νο φως”.

Θέλο­ντας να ανα­δεί­ξου­με τα πραγ­μα­τι­κά λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα (υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση δήμων, φορο­μπη­ξία δημο­τών, ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού, σχο­λεί­ων, βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών, νηπια­γω­γεί­ων, αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας, παρά­δο­ση των δημο­τι­κών λει­τουρ­γιών σε εργο­λά­βους, μεθό­δευ­ση ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης και της καθα­ριό­τη­τας καθώς και του απα­ρά­δε­κτου ΟΑΣΘ, της ΔΕΘ, της παρα­λί­ας κ.λ.π.) προειδοποιούμε :

Μια ακό­μα δημο­τι­κή πλειο­ψη­φία, ”εκ των ενό­ντων”, σε συνερ­γα­σία με το κεντρι­κό κρά­τος, θα στα­θεί εμπό­διο στη λύση τους. Γι’ αυτό η ”Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση” δεν νομι­μο­ποί­η­σε με τη ψήφο της τη δια­δι­κα­σία αυτή.

Τη λύση θα δώσει μόνο η λαϊ­κή οργά­νω­ση και κινη­το­ποί­η­ση στην οποία θα πρω­το­στα­τή­σει η “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση”, μέσα στο δημο­τι­κό συμ­βού­λιο και έξω στις γειτονιές».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο