Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης: Κατέθεσε ψήφισμα ενάντια στην εξαίρεση της πόλης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Πρό­τα­ση ψηφί­σμα­τος για την εξαί­ρε­ση της Θεσ­σα­λο­νί­κης (μαζί με την Κοζά­νη και την Αχα­ΐα) από το άνοιγ­μα του λια­νε­μπο­ρί­ου, κατέ­θε­σε η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Θεσ­σα­λο­νί­κης ενό­ψει της έκτα­κτης συνε­δρί­α­σης του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου που είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για σήμερα.

Μετα­ξύ άλλων, χαρα­κτη­ρί­ζει απα­ρά­δε­κτη την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης, η οποία ήταν και αιφ­νι­δια­στι­κή και προ­τεί­νει το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο να ζητή­σει «να ληφθούν όλα τα ανα­γκαία μέτρα από το κρά­τος ώστε άμε­σα να ανοί­ξουν με ασφά­λεια τα μαγα­ζιά, να μη επι­βα­ρυν­θούν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο καθώς είχαν προ­ε­τοι­μα­στεί για τις γιορ­τές του Πάσχα».

Ανα­λυ­τι­κά η πρό­τα­ση ψηφίσματος:

«Το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο Θεσ­σα­λο­νί­κης θεω­ρεί απα­ρά­δε­κτη την αιφ­νι­δια­στι­κή από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης να εξαι­ρέ­σει τρεις περιο­χές της χώρας (Θεσ­σα­λο­νί­κη, Κοζά­νη και Αχαία) από το μέτρο ανοίγ­μα­τος του λιανεμπορίου.

Τα επα­να­λαμ­βα­νό­με­να λοκντά­ουν που δεν απο­τρέ­πουν την εξά­πλω­ση του ιού, δεν είναι μια λάθος ή παλι­νω­δία της κυβέρ­νη­σης. Η ίδια τα επι­βάλ­λει, ομο­λο­γώ­ντας την αδυ­να­μία του συστή­μα­τος Υγεί­ας να αντα­πο­κρι­θεί στις ανά­γκες χιλιά­δων κρου­σμά­των και θυμά­των της παν­δη­μί­ας αλλά και αρνού­με­νη επί­μο­να να ενι­σχύ­σει απο­φα­σι­στι­κά, σχε­δια­σμέ­να και γενι­κευ­μέ­να τα υγειο­νο­μι­κά μέτρα: Μαζι­κές προ­σλή­ψεις στη δημό­σια υγεία, άμε­ση επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών και του προ­σω­πι­κού τους, χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση για τους κλι­νι­κάρ­χες, συστη­μα­τι­κά — γενι­κευ­μέ­να τεστ σε όλο το πλη­θυ­σμό, με προ­τε­ραιό­τη­τα στις κύριες πηγές υπερ-μετά­δο­σης του ιού, τους χώρους δου­λειάς (εργο­στά­σια, υπη­ρε­σί­ες, σού­περ μάρ­κετ κ.λπ.), τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς (ΟΑΣΘ) κ.λπ. Η έλλει­ψη μέτρων οδη­γεί σε διαρ­κές κλεί­σι­μο τα σχο­λεία και τα πανε­πι­στή­μια που θα μπο­ρού­σαν να ανοί­ξουν με ασφά­λεια αν αυτά είχαν εφαρμοστεί.

Το λια­νε­μπό­ριο, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι και “μικροί” των κλά­δων εμπο­ρί­ου και εστί­α­σης, μετά τα συνε­χή λοκντά­ουν οδη­γού­νται ‑σε μεγά­λο ποσο­στό- σε συρ­ρί­κνω­ση και πολ­λά λου­κέ­τα ακό­μα και στη περί­πτω­ση λήξης των περιο­ρι­στι­κών μέτρων καθώς στις συνέ­πειες της προη­γού­με­νης δεκα­ε­τί­ας κρί­σης καλού­νται να υπο­στούν τις συνέ­πειες και της τρέ­χου­σας οικο­νο­μι­κής κρί­σης που απλά επι­τα­χύν­θη­κε από τον κορονοϊό.

Το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο Θεσ­σα­λο­νί­κης ζητά να ληφθούν όλα τα ανα­γκαία μέτρα από το κρά­τος ώστε ΑΜΕΣΑ να ανοί­ξουν με ασφά­λεια τα μαγα­ζιά, να μη επι­βα­ρυν­θούν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο καθώς είχαν προ­ε­τοι­μα­στεί για τις γιορ­τές του Πάσχα.

Η σύστα­ση για “ψυχραι­μία” και η οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση που εξαγ­γέλ­θη­κε από τη κυβέρ­νη­ση είναι ανε­παρ­κέ­στα­τη για την αντι­με­τώ­πι­ση του συνό­λου των επι­πτώ­σε­ων στο εμπό­ριο, δεν αφο­ρά στην εστί­α­ση, με θύμα­τα κυρί­ως τους “μικρούς” των κλά­δων αυτών και βεβαί­ως τους χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους σ’ αυτούς που βιώ­νουν ή απει­λού­νται με ανερ­γία, γενί­κευ­ση της ελα­στι­κής εργα­σί­ας, απώ­λεια και των τελευ­ταί­ων δικαιω­μά­των που τους απέμειναν.

Το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο Θεσ­σα­λο­νί­κης, πέρα από τα ήδη εξαγ­γελ­θέ­ντα μέτρα πρό­σκαι­ρης ελά­φρυν­σης του εμπο­ρί­ου, ζητά:

Την άμε­ση αντι­με­τώ­πι­ση της “πηγής του κακού”, με απο­φα­σι­στι­κή ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας (προ­σλή­ψεις, επι­τά­ξεις, ενί­σχυ­ση της πρω­το­βάθ­μιας υγεί­ας, μαζι­κά τεστ με ευθύ­νη του κρά­τους και όχι ατο­μι­κή ευθύ­νη των πολι­τών κ.λπ.).

Την επί­τα­ξη Μέσων Μαζι­κής Μετα­φο­ράς στις αστι­κές συγκοινωνίες.

Το άνοιγ­μα των μαγα­ζιών με την ταυ­τό­χρο­νη λήψη όλων των παρα­πά­νω υγειο­νο­μι­κών μέτρων (μαζι­κά τεστ, clickaway, clickinside).

Πέραν της εξαγ­γελ­θεί­σης από τη κυβέρ­νη­ση εφά­παξ ενί­σχυ­σης (που πρέ­πει να κατα­βλη­θεί άμε­σα, μέσα στο Απρί­λιο) το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο ζητά να νομο­θε­τη­θεί από την ίδια η οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, όπως:

Η χορή­γη­ση από το κρά­τος απο­ζη­μί­ω­σης ειδι­κού σκο­πού ύψους 1.000 ευρώ στους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους με συνο­λι­κό ετή­σιο εισό­δη­μα έως 12.000 ευρώ για το 2019, προ­σαυ­ξα­νό­με­νο κατά 3.000 για κάθε προ­στα­τευό­με­νο μέλος, για κάθε μήνα από τον Οκτώ­βριο 2020 και για όσο διαρ­κέ­σουν τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα.

Η απο­ζη­μί­ω­ση αυτή να απαλ­λάσ­σε­ται από κάθε φόρο, τέλος, εισφο­ρά ή κρά­τη­ση υπέρ του Δημο­σί­ου, να είναι ακα­τά­σχε­τη, να μη συμ­ψη­φί­ζε­ται με βεβαιω­μέ­να χρέη στο Δημό­σιο, νομι­κά πρό­σω­πα του Δημο­σί­ου, οργα­νι­σμούς τοπι­κής διοί­κη­σης, να είναι ακα­τά­σχε­το και να μη συμ­ψη­φί­ζε­ται με οφει­λές σε πιστω­τι­κά ιδρύματα.

Ζητά τη παύ­ση πρά­ξε­ων ανα­γκα­στι­κής εκτέ­λε­σης εκ μέρους των πιστω­τι­κών ιδρυ­μά­των, του Δημο­σί­ου, των ΟΤΑ, των ασφα­λι­στι­κών ταμείων.

Πάγω­μα και μεί­ω­ση των οφει­λών στα πιστω­τι­κά ιδρύ­μα­τα, δημό­σιο και ασφα­λι­στι­κά ταμεία.

Τα ποσά που χορη­γή­θη­καν και θα χορη­γη­θούν μέσω του προ­σω­ρι­νού μέτρου κρα­τι­κής ενί­σχυ­σης με τη μορ­φή “επι­στρε­πτέ­ας προ­κα­τα­βο­λής” να μην επιστρέφονται.

Απαλ­λα­γές από δημο­τι­κά τέλη και μισθώ­μα­τα δημο­τι­κών εγκαταστάσεων.

Να επι­τρέ­πε­ται το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο, να απαλ­λάσ­σει από δημο­τι­κά τέλη (τέλος κατά­λη­ψης κοι­νο­χρή­στου χώρου, τέλη καθα­ριό­τη­τας και ηλε­κτρο­φω­τι­σμού, τέλος παρε­πι­δη­μού­ντων, τέλος 0,5% επί των ακα­θα­ρί­στων εσό­δων των κατα­στη­μά­των, φόρος ηλε­κτρο­δο­τού­με­νων χώρων, ενοί­κια για εγκα­τα­στά­σεις των ΟΤΑ) για τις πλητ­τό­με­νες επι­χει­ρή­σεις που βρί­σκο­νται σε ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας με κρα­τι­κή εντολή.

Να απο­συρ­θεί το νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης για τις λαϊ­κές αγο­ρές καθώς ουσια­στι­κά εξο­βε­λί­ζει από αυτές τους παρα­γω­γούς και μικρούς εμπό­ρους και ενι­σχύ­ει τη παρου­σία σ’ αυτές οργα­νω­μέ­νων επιχειρήσεων.

Για τους εργα­ζό­με­νους, που έχουν να επι­λέ­ξουν ανά­με­σα στη ανερ­γία και τα ψίχου­λα των 534 ευρώ ή να θέτουν τη ζωή τους σε κίν­δυ­νο λόγω έλλει­ψης μέτρων και μετρά­νε θύμα­τα, να ελεγ­χθούν επι­τέ­λους οι χώρο δου­λειάς (και με τη συν­δρο­μή της δημο­τι­κής αστυ­νο­μί­ας). Να απαλ­λα­γούν από δημο­τι­κά τέλη, πρό­στι­μα κ.λπ. που εισπράτ­το­νται απευ­θεί­ας από το δήμο ή μέσω των λογα­ρια­σμών ενέρ­γειας οι άνερ­γοι, οι ημι-απα­σχο­λού­με­νοι σε κάθε μορ­φή ελα­στι­κής εργα­σί­ας, όσοι εργα­ζό­με­νοι βρί­σκο­νται σε “ανα­στο­λή σύμ­βα­σης” από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας και μετά και για όσο διαρ­κέ­σουν τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα. Να παρ­θούν μέτρα προ­στα­σί­ας της εργα­σί­ας, των δικαιω­μά­των τους και της ενί­σχυ­σης του εισο­δή­μα­τος των εργαζόμενων».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο