Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Ανακοίνωση για τη σύσκεψη Περιφερειάρχη και δημάρχων Β. Αιγαίου για το προσφυγικό

Ανα­κοί­νω­ση για τη σύσκε­ψη του Περι­φε­ρειάρ­χη Βορεί­ου Αιγαί­ου Κ. Μου­τζού­ρη με τους δημάρ­χους Λήμνου, Δυτι­κής Λέσβου, Μυτι­λή­νης, Χίου, Οινουσ­σών, Δυτι­κής Σάμου, Ανα­το­λι­κής Σάμου και Ικα­ρί­ας σχε­τι­κά με το προ­σφυ­γι­κό και την ομο­φω­νία στις «θέσεις» τους για την αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος, εξέ­δω­σε η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Δήμου Μυτιλήνης.

Σε αυτή τονί­ζε­ται πως «δε θα περι­μέ­να­με τίπο­τα άλλο από τη συνά­ντη­ση του Περι­φε­ρειάρ­χη Βορεί­ου Αιγαί­ου με τους δημάρ­χους, μετα­ξύ αυτών και του δημάρ­χου Μυτι­λή­νης» παρά μόνο την ομο­φω­νία τους χωρίς όμως να γίνε­ται λόγος «για τις αιτί­ες του προ­βλή­μα­τος, για τις επεμ­βά­σεις, την οικο­νο­μι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, την ανά­γκη για ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, το κλεί­σι­μο των “hotspots”». Υπο­γραμ­μί­ζει η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» παρα­μέ­νει στις θέσεις της, «που πραγ­μα­τι­κά μπο­ρούν να δώσουν λύση στη δια­χεί­ρι­ση του Προ­σφυ­γι­κού — Μετα­να­στευ­τι­κού, παλεύ­ο­ντας παράλ­λη­λα μαζί με τους φορείς του λαϊ­κού — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού κινή­μα­τος και με όλους όσοι συμ­φω­νούν με τις θέσεις αυτές, ενά­ντια στους αίτιους και τις αιτί­ες της προ­σφυ­γιάς και της μετα­νά­στευ­σης, ενά­ντια στο αιμα­το­κύ­λι­σμα και την οικο­νο­μι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση των λαών».

Το πλή­ρες κεί­με­νο της ανακοίνωσης:

«Μα φυσι­κά ομοφωνία!

Δε θα περι­μέ­να­με τίπο­τα άλλο από τη συνά­ντη­ση του Περι­φε­ρειάρ­χη Βορεί­ου Αιγαί­ου με τους δημάρ­χους, μετα­ξύ αυτών και του δημάρ­χου Μυτι­λή­νης. Κου­βέ­ντα για τις αιτί­ες του προ­βλή­μα­τος, για τις επεμ­βά­σεις, την οικο­νο­μι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, την ανά­γκη για ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, το κλεί­σι­μο των “hotspots”… Αυτά και τόσα άλλα είναι προ­φα­νές ότι δε βρή­καν ούτε μία θέση στις “εφτά θέσεις” για το προ­σφυ­γι­κό! Ψιλά γράμ­μα­τα! Είπα­με, δεν περι­μέ­να­με και το αντί­θε­το. Η Δημο­τι­κή Αρχή Μυτι­λή­νης άλλω­στε έχει δώσει δείγ­μα­τα γρα­φής για το συγκε­κρι­μέ­νο θέμα ως πιστός ακό­λου­θος της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ που με ευκο­λία πάτη­σε στο δρό­μο που έστρω­σε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από κοντά και όλοι όσοι κυριο­λε­κτι­κά έτρε­ξαν να δώσουν στή­ρι­ξη στις “προ­τά­σεις” αυτές, εμφα­νί­ζο­ντάς τες ως “αγω­νι­στι­κές”.

“Ομο­φω­νία” και συμ­φω­νία λοι­πόν! Με την απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης — Τουρ­κί­ας που συνε­χί­ζει τον εγκλω­βι­σμό και την αθλιό­τη­τα. Για­τί όσα “τσι­τά­τα” τάχα μέτρα κι αν προ­τεί­νουν ως δήθεν αγω­νι­στι­κά και δρα­στι­κά, η ουσία είναι ότι κοροϊ­δεύ­ουν το λαό της Λέσβου, απο­δέ­χο­νται, συντη­ρούν και ενι­σχύ­ουν αυτή την απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση, διό­τι απο­δέ­χο­νται τον εγκλω­βι­σμό και τα “hotspots” όταν ξεκά­θα­ρα μιλά­νε για μετα­φο­ρά αυτών και όχι για κλεί­σι­μο των “hotspots”, απο­δέ­χο­νται τη δρά­ση ΜΚΟ όταν μιλά­νε για κατα­γρα­φή και έλεγ­χο των ΜΚΟ και όχι για καμία ανά­μει­ξη αυτών κ.ά.

Ως “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση”, σπά­ζο­ντάς την ομο­φω­νία τους, από την αρχή της όξυν­σης του προ­βλή­μα­τος παρα­μέ­νου­με στις θέσεις μας, που πραγ­μα­τι­κά μπο­ρούν να δώσουν λύση στη δια­χεί­ρι­ση του Προ­σφυ­γι­κού — Μετα­να­στευ­τι­κού, παλεύ­ο­ντας παράλ­λη­λα μαζί με τους φορείς του λαϊ­κού — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού κινή­μα­τος και με όλους όσοι συμ­φω­νούν με τις θέσεις αυτές, ενά­ντια στους αίτιους και τις αιτί­ες της προ­σφυ­γιάς και της μετα­νά­στευ­σης, ενά­ντια στο αιμα­το­κύ­λι­σμα και την οικο­νο­μι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση των λαών.

Διεκ­δι­κού­με:

  • Να κλεί­σει τώρα το “hot spot”. Να μην κατα­σκευα­στεί άλλο που­θε­νά στο νησί.

Να μετα­φερ­θούν οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες σε αξιο­πρε­πή κέντρα φιλο­ξε­νί­ας της ηπει­ρω­τι­κής Ελλά­δας, όπου θα εξε­τά­ζο­νται τα αιτή­μα­τά τους και θα πηγαί­νουν στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους.

  • Να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα όλες οι οικο­γε­νεια­κές επανενώσεις.
  • Κανέ­νας ανή­λι­κος να μη ζει σε ακα­τάλ­λη­λες συν­θή­κες, απρο­στά­τευ­τος, άστε­γος ή φυλακισμένος.
  • Αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες δια­βί­ω­σης για όσο λίγο διά­στη­μα θα βρί­σκο­νται στο νησί μας οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους, χωρίς καμία ανά­μει­ξη των ΜΚΟ.
  • Να απο­ζη­μιω­θούν στο 100% όσοι κάτοι­κοι του νησιού, ιδιαί­τε­ρα της Μόριας, έχουν υπο­στεί ζημιές από την εξέ­λι­ξη του φαι­νο­μέ­νου, από το διπλό εγκλω­βι­σμό που επέ­βα­λε η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  • Να εξα­σφα­λι­στεί η εργα­σία των σημε­ρι­νών εργα­ζο­μέ­νων στις προ­σφυ­γι­κές δομές, στους δήμους ή τις περι­φέ­ρειες του τόπου κατοι­κί­ας τους.
  • Να δυνα­μώ­σει η κοι­νή πάλη Ελλή­νων, προ­σφύ­γων και μετα­να­στών για έναν κόσμο χωρίς φτώ­χεια, εκμε­τάλ­λευ­ση, πολέ­μους και προσφυγιά».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο