Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛΕΣΒΟΣ-ΣΑΜΟΣ-ΧΙΟΣ: Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών

Συγκεντρώσεις με κύρια αιτήματα τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα μας, το κλείσιμο των hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο κλειστό ή ανοιχτό πουθενά στα νησιά και να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ — Τουρκίας — Ελλάδας έγιναν σήμερα σε Λέσβο, Σάμο και Χίο.

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών 7

Στη Μυτιλήνη

Το Παλ­λε­σβια­κό Εργα­τι­κό Κέντρο που είχε κηρύ­ξει απερ­γία διορ­γά­νω­σε συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Σαπ­φούς όπου μαζεύ­τη­κε πλή­θος κόσμου, από όλο το νησί, που συντά­χτη­κε με το πλαί­σιο αιτη­μά­των του Εργα­τι­κού Κέντρου που είναι:

  • Να κλεί­σουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουρ­γη­θεί κανέ­να νέο κέντρο-φυλα­κή στο νησί, ούτε ανοι­χτό ούτε κλειστό.
  • Απε­γκλω­βι­σμός προ­σφύ­γων και μετα­να­στών από το νησί και τη χώρα.
  • Να μετα­φέ­ρο­νται οι αιτού­ντες άσυ­λο στην ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα, σε δημό­σιους, ανοι­χτούς και αξιο­πρε­πείς χώρους φιλο­ξε­νί­ας και, στη συνέ­χεια, με γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες, στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους. Όλη η δια­δι­κα­σία, καθώς και η πρό­σβα­ση στην υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη και εκπαί­δευ­ση να είναι στην απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους, χωρίς την εμπλο­κή ΜΚΟ. Εμπλο­κή για την οποία τόσα χρό­νια κανείς δεν βγά­ζει άχνα.
  • Να καταρ­γη­θεί η συμ­φω­νία Ελλά­δας — Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης ‑Τουρ­κί­ας και όποια άλλη συν­θή­κη τους εγκλω­βί­ζει στα νησιά και τη χώρα.
  • Να απο­ζη­μιω­θούν στο 100% οι κάτοι­κοι που έχουν υπο­στεί ζημιές από τις συνέ­πειες του μαζι­κού εγκλωβισμού.
  • Να απορ­ρο­φη­θούν όλοι οι εργα­ζό­με­νοι των hot spots ως μόνι­μο προ­σω­πι­κό σε κρα­τι­κές δομές, δήμους και Περι­φέ­ρειες, με βάση και τον τόπο κατοι­κί­ας τους.

 

Στη συγκέ­ντρω­ση χαι­ρέ­τι­σαν αντι­πρό­σω­ποι από τη ΔΗΠΑΚ Ιατρών Λέσβου και το μέλος της διοί­κη­σης του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Νάσος Γαλής, ο πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Πανα­γιώ­της Παπα­ρί­σβας, ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας των ΕΒΕ Νίκος Μπουλ­μπού­λης και ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Λέσβου Δημή­τρης Καρα­γιάν­νης.

Την κεντρι­κή ομι­λία έκα­νε ο πρό­ε­δρος του Παλ­λε­σβια­κού Εργα­το­ϋ­παλ­λη­λι­κού Κέντρου Θοδω­ρής Ασλα­νί­δης.

Η συγκέ­ντρω­ση πορεύ­τη­κε μέσω της προ­κυ­μαί­ας της πόλης μέχρι τη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία του υπουρ­γεί­ου Αιγαί­ου και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής όπου και θυρο­κόλ­λη­σαν τα αιτή­μα­τα για­τί δεν υπήρ­χε κανέ­νας αρμό­διος να του επιδοθούν!

Κατά τη διάρ­κεια της συγκέ­ντρω­σης, αλλά και της πορεί­ας αργό­τε­ρα μέχρι τη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία ακού­γο­νταν συν­θή­μα­τα όπως «Η απο­συμ­φό­ρη­ση είναι εμπαιγ­μός εδώ και τώρα απε­γκλω­βι­σμός», «Κλει­στές ή ανοι­χτές όλες οι δομές είναι Γκουα­ντά­να­μο, είναι φυλα­κές», «Μετα­νά­στες — πρό­σφυ­γες — κάτοι­κοι νησιών είμα­στε όλοι θύμα­τα των ιμπε­ρια­λι­στών», «Αλλη­λεγ­γύη το όπλο των λαών όχι στο μίσος των εθνι­κι­στών», «Ούτε κλει­στά — ούτε ανοι­χτά στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης δε θέλουν τα νησιά», «Οι ιμπε­ρια­λι­στές τη Γη ξανα­μοι­ρά­ζουν, με των λαών το αίμα τα σύνο­ρα χαράζουν».

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών 6

Ο Θοδω­ρής Ασλα­νί­δης στην ομι­λία του μετα­ξύ άλλων επι­σή­μα­νε: «Σήμε­ρα εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας σε πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, στα θύμα­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και των συνε­πειών τους, αλλά και του οικο­νο­μι­κού στραγ­γα­λι­σμού των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών των χωρών τους. Και τα δύο αυτά έχουν ως συνέ­πεια τον ξερι­ζω­μό των λαών από τις πατρί­δες τους, τις αιτί­ες που γεν­νούν μετα­νά­στευ­ση και προσφυγιά.

Σήμε­ρα όμως, για άλλη μια φορά, εκφρά­ζου­με και την ενα­ντί­ω­σή μας, τη δια­φω­νία μας στα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης που παίρ­νο­ντας τη σκυ­τά­λη από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει την πολι­τι­κή εγκλω­βι­σμού προ­σφύ­γων και μετα­να­στών κάτω από άθλιες συν­θή­κες ενώ την ίδια στιγ­μή παρα­μέ­νει αδιά­φο­ρη για τα προ­βλή­μα­τα που βιώ­νουν οι κάτοι­κοι των νησιών από τις συνέ­πειες του μαζι­κού εγκλωβισμού.

Εμπλέ­κει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, συμ­με­τέ­χει ενερ­γά στους μηχα­νι­σμούς των ιμπε­ρια­λι­στών, έχει βάλει ουσια­στι­κά τη δική της σφρα­γί­δα στο δρά­μα που βιώ­νουν οι ξερι­ζω­μέ­νοι, στον εγκλω­βι­σμό τους, αφού και υπο­στη­ρί­ζει αλλά και εφαρ­μό­ζει την απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρκίας.

Σε αυτήν την πολι­τι­κή βέβαια συναι­νεί ο περι­φε­ρειάρ­χης Β. Αιγαί­ου Κ. Μου­τζού­ρης, αφού με τις θέσεις που εκφρά­ζει για το Προ­σφυ­γι­κό — Μετα­να­στευ­τι­κό και με την από­λυ­τη συμ­φω­νία του με τις θέσεις της κυβέρ­νη­σης και της ΕΕ απο­δει­κνύ­ει περί­τρα­να ότι είναι υπέρ της λει­τουρ­γί­ας των hot spots αλλά και τη δημιουρ­γία νέων κλει­στών κέντρων κράτησης.

Προ­σπα­θεί να εγκλω­βί­σει να ελέγ­ξει και να παγι­δεύ­σει τις λαϊ­κές δια­μαρ­τυ­ρί­ες εντός των αντι­δρα­στι­κών επι­λο­γών, που κατα­δι­κά­ζουν τα νησιά να έχουν μόνι­μα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης χιλιά­δων εγκλω­βι­σμέ­νων προ­σφύ­γων και μετα­να­στών. Αυτό εξάλ­λου απο­δει­κνύ­ει και ο απο­κλει­σμός των φορέ­ων από τις ομι­λί­ες αλλά και οι αυτα­πά­τες που πλα­σά­ρει με τις θέσεις που προασπίζει. (…)

Ανα­φέ­ρει το αντι­δρα­στι­κό και απα­ρά­δε­κτο σύν­θη­μα της αφί­σας τους ότι θέλου­με πίσω τα νησιά μας! Εκτός του ότι ρίχνουν νερό στο μύλο ακρο­δε­ξιών, φασι­στι­κών και ρατσι­στι­κών φωνών, απο­κρύ­πτουν ότι με τα μέτρα που προ­τεί­νουν τα νησιά μας θα μετα­τρα­πούν σε απο­θή­κες ανθρώ­πι­νων ψυχών, σε απέ­ρα­ντα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης κατατρεγμένων. (…)

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών 3

Και συνε­χί­ζει το σύν­θη­μα «θέλου­με πίσω τη ζωή μας»! Λες και μας έκλε­ψαν τη ζωή μας ή λες και οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες ευθύ­νο­νται για τον μακρο­χρό­νιο τους εγκλω­βι­σμό στα νησιά μας και στην Ελλά­δα γενι­κό­τε­ρα. Εξι­σώ­νουν δηλα­δή τα θύμα­τα με τους θύτες που είναι υπαί­τιοι για τα μετα­να­στευ­τι­κά — προ­σφυ­γι­κά ρεύ­μα­τα, για τον εγκλω­βι­σμό, για τις άθλιες συν­θή­κες διαμονής.

Να τους θυμί­σου­με μόνο ότι οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες είναι οι πρώ­τοι που θέλουν να φύγουν προς τις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους, να ζήσουν ανθρώ­πι­να και όχι στοι­βαγ­μέ­νοι κάτω από άθλιες συνθήκες».

Κατα­λή­γο­ντας ο Θ.Ασλανίδης επι­σή­μα­νε «ζητά­με από τον κόσμο να δεί­ξει έμπρα­κτα την αλλη­λεγ­γύη, να ανα­δεί­ξει ότι η αλλη­λεγ­γύη είναι το όπλο των λαών ενά­ντια στις ρατσι­στι­κές φωνές μίσους, αλλά και ενά­ντια στις πολι­τι­κές που εκκο­λά­πτουν το αυγό του φιδιού!

Ο αγώ­νας ενά­ντια στα αντι­δρα­στι­κά μέτρα είναι αγώ­νας με διάρ­κεια, συν­δε­δε­μέ­νος με τα προ­βλή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, των φτω­χών λαϊ­κών στρωμάτων.

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών 2

Γι’ αυτό και η αντί­δρα­ση του λεσβια­κού λαού στα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης για νέα hot spots είτε κλει­στά είτε ανοι­χτά πρέ­πει να είναι αντί­δρα­ση που να χτυ­πά­ει στη ρίζα του προ­βλή­μα­τος και να προ­βάλ­λει τη μόνη ρεα­λι­στι­κή λύση που δεν είναι άλλη από το κλεί­σι­μο των hot spots και τον απε­γκλω­βι­σμό προ­σφύ­γων και μετα­να­στών». (δια­βά­στε ΕΔΩ ανα­λυ­τι­κά την ομι­λία του).

Την ίδια ώρα συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας έγι­νε και στο Δημο­τι­κό Θέα­τρο Μυτι­λή­νης. Βασι­κό σύν­θη­μα της Περι­φέ­ρειας Βορεί­ου Αιγαί­ου που διορ­γά­νω­σε τη δια­μαρ­τυ­ρία με άλλους αυτο­διοι­κη­τι­κούς φορείς ήταν «θέλου­με πίσω τα νησιά μας, θέλου­με πίσω τη ζωή μας». Κατά τη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του ο Περι­φε­ρειάρ­χης Βορεί­ου Αιγαί­ου Κ. Μου­τζού­ρης, μίλη­σε για απο­μό­νω­ση των νησιών από την υπό­λοι­πη Ελλά­δα και αδια­φο­ρία των αρμο­δί­ων να λύσουν το πρό­βλη­μα. «Δεν θέλου­με καμία άλλη και καμία υπάρ­χου­σα απο­θή­κη ψυχών στα νησιά μας. Μας ενο­χλεί που ο τόπος μας έχει γίνει τόπος συγκε­ντρώ­σε­ως και κρα­τή­σε­ως ταλαι­πω­ρη­μέ­νων ανθρώ­πων από 80 χώρες του κόσμου. Σήμε­ρα αυτός ο αριθ­μός φτά­νει τις 40.000–50.000 και ολο­έ­να αυξά­νε­ται. Η κατά­στα­ση αυτή δημιουρ­γεί­ται με συνω­μο­σία σιω­πής από την ΕΕ και την Κυβέρ­νη­ση. Ολοι έχτι­ζαν και χτί­ζουν τεί­χη απο­μο­νώ­σε­ως και σιω­πής, εδώ είμα­στε λοι­πόν να τα σπά­σου­με. Δεν θέλου­με δια­κο­σμη­τι­κή Frontex, θέλου­με μέτρα στή­ρι­ξης των νησιών μας θέλου­με τους υπουρ­γούς καθη­με­ρι­νά εδώ σε συσκέ­ψεις να λύσουν το πρό­βλη­μα και όχι μόνο να έρχο­νται για να βγά­ζουν φωτο­γρα­φί­ες. Ζητά­με επι­τέ­λους αλλα­γή της συμ­φω­νί­ας Δου­βλί­νο 2 που είναι η κατα­στρο­φή μας, κανείς μέχρι σήμε­ρα δεν το έκανε».

«Άμε­σο κλεί­σι­μο του αίσχους της Μόριας» ζήτη­σε στο χαι­ρε­τι­σμό του ο δήμαρ­χος Μυτι­λή­νης, Στρα­τής Κύτε­λης. Επί­σης, τη συγκέ­ντρω­ση χαι­ρέ­τι­σε ο δήμαρ­χος Δ. Λέσβου, Ταξιάρ­χης Βέρ­ρος. «Κλει­στό ελεγ­χό­με­νο Κέντρο Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης, μακράν κατοι­κη­μέ­νων περιο­χών, είναι το πλαί­σιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά» ζήτη­σε, τέλος, στον δικό του χαι­ρε­τι­σμό, ο πρό­ε­δρος της Μόριας, Γιάν­νης Μαστρο­γιάν­νης, ζητώ­ντας ταυ­τό­χρο­να «κλεί­σι­μο της υπάρ­χου­σας δομής της Μόριας». Ακο­λού­θη­σε πορεία στην κλει­στή, λόγω της απερ­γί­ας των εργα­ζο­μέ­νων, Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Αιγαί­ου και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής, όπου ο περι­φε­ρειάρ­χης Βορεί­ου Αιγαί­ου, Κώστας Μου­τζού­ρης θυρο­κόλ­λη­σε το ψήφι­σμα της συγκέντρωσης.

Η συγκέντρωση στη Σάμο

Κλει­στές παρέ­μει­ναν οι υπη­ρε­σί­ες της τοπι­κής διοί­κη­σης, τα εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα και τα κατα­στή­μα­τα στον χώρο της εστί­α­σης στη Σάμο. Επί­σης, κλει­στά παρέ­μει­ναν τα σού­περ μάρ­κετ ενώ χιλιά­δες κάτοι­κοι του νησιού μαζεύ­τη­καν το μεση­μέ­ρι στην πλα­τεία Πυθα­γό­ρα στο Βαθύ.

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών 1

Οι διοι­κή­σεις του Εργα­τι­κού Κέντρου Σάμου και του Νομαρ­χια­κού Τμή­μα­τος της ΑΔΕΔΥ χαι­ρε­τί­ζουν τους Σαμιώ­τες και όλο το λαό των νησιών που σήμε­ρα δια­δή­λω­σαν αντι­δρώ­ντας στην κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή εγκλω­βι­σμού στα νησιά.

Το πλή­θος κόσμου που συμ­με­τεί­χε στη συγκέ­ντρω­ση για το Προ­σφυ­γι­κό — Μετα­να­στευ­τι­κό που έγι­νε στην πλα­τεία Πυθα­γό­ρα  με το πλαί­σιο και τις θέσεις του Εργα­τι­κού Κέντρου, έστει­λε μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης στα θύμα­τα του πολέ­μου και της φτώ­χειας και κατήγ­γει­λε τις πολι­τι­κές που κατα­δι­κά­ζουν νησιώ­τες και πρό­σφυ­γες να βιώ­νουν καθη­με­ρι­νά τις άσχη­μες επι­πτώ­σεις του εγκλωβισμού.

Στη συγκέ­ντρω­ση μετα­ξύ άλλων, μίλη­σαν ο Στα­μά­της Φιλιπ­πής, πρό­ε­δρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ (δια­βά­στε ΕΔΩ ανα­λυ­τι­κά την ομι­λία) και η Βασι­λι­κή Βρυ­νιώ­τη, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Σάμου (δια­βά­στε ΕΔΩ ανα­λυ­τι­κά την ομιλία)

Η συγκέντρωση στη Χίο

Συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Βου­να­κί­ου, έγι­νε στη Χίο, όπου εκ μέρους Ε Χίου (περί­πτε­ρο ΕΦΚΑ), πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα από της ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, μίλη­σε ο Μάρ­κος Σκού­φα­λος, επι­ση­μαί­νο­ντας μετα­ξύ άλλων ότι «το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ με συνέ­πεια αγω­νί­ζε­ται ενά­ντια στη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας — ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, πρώ­τα του ΣΥΡΙΖΑ, σήμε­ρα της ΝΔ που το τερ­μα­τί­ζει δημιουρ­γώ­ντας φυλα­κές και στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης, μετα­τρέ­πει τους κατοί­κους των νησιών μας σε δεσμοφύλακες. 

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών 2

(…) Για το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ το πρό­βλη­μα έχει βαθιές ρίζες, μυρί­ζει πετρέ­λαιο, πρώ­τες ύλες, μοί­ρα­σμα χωρών και λαών στη Μέση Ανα­το­λή, στην Αφρι­κή, στο Αιγαίο, στη Μεσό­γειο. Αυτή η μυρω­διά φέρ­νει κοντά τους “καρ­χα­ρί­ες” του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσί­ας και όλων αυτών που οι βόμ­βες τους δημιούρ­γη­σαν την προ­σφυ­γιά και τη μετανάστευση.

Κι εδώ οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις και παλιές και η σημε­ρι­νή έχουν βαριές ευθύ­νες για­τί συμ­με­τέ­χουν στο έγκλη­μα, δίνουν βάσεις, πλοία και είναι πρό­θυ­μες να στεί­λουν και στρα­τό στη Λιβύη, δηλα­δή κάνουν ό,τι μπο­ρούν για να μεγα­λώ­σουν τα καρα­βά­νια των ρημαγ­μέ­νων ανθρώ­πων, αλλά να μπλέ­ξου­με κι εμείς σ’ αυτήν την κατη­φό­ρα, να θρη­νή­σου­με Έλλη­νες στρα­τιώ­τες για ξένα συμ­φέ­ρο­ντα». (Δια­βά­στε εδώ ανα­λυ­τι­κά την ομιλία).

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών

Atexnos Logo ^^

To ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο “Χίος: Συγκέ­ντρω­ση με σύν­θη­μα «όχι άλλες φυλα­κές ψυχών στα νησιά μας»” ανα­φέ­ρει επι­γραμ­μα­τι­κά (και παρελ­κυ­στι­κά) πως (με αυτό το σύν­θη­μα), “πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε δια­δή­λω­ση σήμε­ρα στη Χίο, με αίτη­μα τη δημιουρ­γία μιας μικρής δομής, μόνο για κατα­γρα­φή και ταυ­το­ποί­η­ση προ­σφύ­γων και μετα­να­στών και την άμε­ση μετα­κί­νη­σή τους στην ενδο­χώ­ρα”.
«Το μεγά­λο πρό­βλη­μα του προ­σφυ­γι­κού-μετα­να­στευ­τι­κού είναι ένα μεγά­λο βάρος που σηκώ­νουν τα νησιά μας, εδώ και χρό­νια. Είναι ένα πρό­βλη­μα που ξεπερ­νά τις αρμο­διό­τη­τες και τη δύνα­μη των τοπι­κών μας κοι­νω­νιών. Είναι ένα πρό­βλη­μα εθνι­κό και πανευ­ρω­παϊ­κό», είπε, μιλώ­ντας στους συγκε­ντρω­μέ­νους, ο δήμαρ­χος Χίου, Στα­μά­της Κάρμαντζης.
Ακο­λού­θη­σαν ομι­λί­ες του αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Παντε­λή Μπου­γδά­νου και εκπρο­σώ­πων φορέ­ων, αλλά και της συζύ­γου του περι­φε­ρειάρ­χη, Δήμη­τρας Μουτζούρη.

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών

Με το σύν­θη­μα λοι­πόν, «Θέλου­με πίσω τα νησιά μας, θέλου­με πίσω τις ζωές μας» καλεί και η περι­φέ­ρεια Βορεί­ου Αιγαί­ου (και μάλι­στα σε «μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις και συλ­λα­λη­τή­ρια δια­μαρ­τυ­ρί­ας» -sic!) κάλε­σε πολι­τι­στι­κούς και κοι­νω­νι­κούς φορείς του νησιού να πάρουν μέρος σε μια κινη­το­ποί­η­ση που δεν βλέ­πει κόμ­μα­τα και ιδε­ο­λο­γί­ες — για το “καλό του τόπου”.
Μια αφί­σα με φωτο­γρα­φί­ες από της γης κολα­σμέ­νους μετα­νά­στες, στοι­βαγ­μέ­νους σε τρύ­πια φου­σκω­τά που προ­σπα­θούν να ξεφύ­γουν από την φτώ­χεια, την εξα­θλί­ω­ση και τον πόλε­μο, όπου παρου­σιά­ζο­νται σαν “εισβο­λείς”, ή σαν πρό­βλη­μα που δεν θέλου­με να το βλέ­που­με, να φύγει, να πάει στον γείτονα.
Οι συνέ­νο­χοι στο έγκλη­μα ‑για­τί η τοπι­κή διοί­κη­ση κομ­μά­τι του αστι­κού κρά­τους είναι, δεν μιλά­νε για σχοι­νί στο σπί­τι του κρεμασμένου
Όμως ‑όπως γρά­φει και μια ανα­κοί­νω­ση ομά­δας κατοί­κων «Εμείς, οι εργά­τες και οι εργα­ζό­με­νοι, ντό­πιοι, φοι­τη­τές, μαθη­τές, άνερ­γοι, δεν τσι­μπά­με! Δεν θα κάτσου­με να φωνά­ξου­με για “καλύ­τε­ρη φύλα­ξη των συνό­ρων” για­τί κατα­λα­βαί­νου­με πως αυτό σημαί­νει περισ­σό­τε­ρα λεφτά σε στρα­τιω­τι­κούς εξο­πλι­σμούς, φρά­χτες, θερ­μι­κές κάμε­ρες παρα­κο­λού­θη­σης και ιδιώ­τες παντός είδους. Σημαί­νει περισ­σό­τε­ρα ναυά­για, θάνα­τοι με τη βοή­θεια της Frontex και του Λιμε­νι­κού. Αρνού­μα­στε να θέσου­με τα αιτή­μα­τα που θέλουν αυτοί που μας δημιούρ­γη­σαν το πρό­βλη­μα, για­τί, δεν έχου­με μνή­μη χρυ­σό­ψα­ρου και καταλαβαίνουμε» …
Ποια ακρι­βώς ζωή μας ζητά­ει η περι­φέ­ρεια να πάρου­με πίσω; Ποια ζωή ακρι­βώς που είχα­με μας έκλε­ψαν οι μετανάστες;
Ευχα­ρι­στού­με την Περι­φέ­ρεια για το ενδια­φέ­ρον της, δεν θα πάρου­με όμως! Για εμάς, όποιος από τον “προ­ο­δευ­τι­κό χώρο” συμ­με­τέ­χει σε τέτοιου είδους συγκε­ντρώ­σεις ‑ακό­μα και με δια­φο­ρε­τι­κά πλαί­σια- γίνε­ται η βεν­ζί­νη για την φασι­στι­κή μηχανή. 

Σε κάθε συγκέντρωση μίσους, εμείς θα απαντάμε με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης.
Σε
κάθε επίκληση για καλύτερη φύλαξη των συνόρων εμείς θα κατεβαίνουμε στους δρόμους για να σταματήσουν οι θάνατοι στο Αιγαίο.

Στη Σάμο

ΣΑΜΟΣ Συγκεντρώσεις αφίσα φασιμός

Πολι­τι­κή ταυ­τό­τη­τα: Έρπων φασισμός

ΣΧΕΤΙΚΟ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Δήλω­ση του Γ. Ντου­νια­δά­κη για την αντι­πα­ρά­θε­ση περι­φε­ρειάρ­χη — δημάρ­χου Λέρου για το Προσφυγικό


Σε δήλω­σή του ο Γιάν­νης Ντου­νια­δά­κης, επι­κε­φα­λής της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» Ν. Αιγαί­ου για την αντι­πα­ρά­θε­ση περι­φε­ρειάρ­χη και δημάρ­χου Λέρου, σχε­τι­κά με το Προ­σφυ­γι­κό, αναφέρει:

«Η αντι­πα­ρά­θε­ση περι­φε­ρειάρ­χη και δημάρ­χου Λέρου μπο­ρεί να χαρα­κτη­ρι­στεί υπο­κρι­τι­κή για­τί και οι δύο πλευ­ρές έχουν απο­δε­χτεί τη λει­τουρ­γία των hot spots στα νησιά. Ειδι­κά η Περι­φε­ρεια­κή Αρχή ακό­μα και τώρα δηλώ­νει ότι γι’ αυτήν “…προ­έ­χει η επι­τυ­χία του κυβερ­νη­τι­κού σχε­δί­ου για την απο­συμ­φό­ρη­ση όλων των νησιών, που μέχρι σήμε­ρα έχουν σηκώ­σει βάρος που δεν τους ανα­λο­γεί”!!!

Αυτή η στά­ση και συν­δρά­μει και διευ­κο­λύ­νει τη συνέ­χι­ση της ίδιας επι­κίν­δυ­νης πολι­τι­κής που με τη μια ή την άλλη μορ­φή ακο­λου­θή­θη­κε από τις κυβερ­νή­σεις ΣΥΡΙΖΑ παλαιό­τε­ρα και της ΝΔ τώρα. Μιας πολι­τι­κής που απο­τε­λεί εφαρ­μο­γή της απα­ρά­δε­κτης συμ­φω­νί­ας ΕΕ και Τουρ­κί­ας και εγκλω­βί­ζει στα νησιά και στη χώρα μας τα χιλιά­δες θύμα­τα της φτώ­χειας, των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και επεμ­βά­σε­ων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Γιάννης Ντουνιαδάκης

Η πρό­τα­ση της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης”, στην οποία αντι­τά­χθη­καν όλες οι υπό­λοι­πες παρα­τά­ξεις στο τελευ­ταίο Περι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο, σέβε­ται τόσο τα δικαιώ­μα­τα των προ­σφύ­γων — μετα­να­στών, όσο και τα δικαιώ­μα­τα των κατοί­κων των νησιών, αλλά και όλης της χώρας. Είναι κόντρα στην παρα­πλά­νη­ση των νησιω­τών και στις αντι­δρα­στι­κές και ρατσι­στι­κές φωνές που ενο­χο­ποιούν τα θύμα­τα και αθω­ώ­νουν τους θύτες.

Καλού­με τους νησιώ­τες να αντι­τα­χθούν στη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας που εγκλω­βί­ζει ανθρώ­πους στα νησιά και να απαι­τή­σου­με:

  • Να κλεί­σουν όλα τα απα­ρά­δε­κτα hot spots στα νησιά. Καμιά δημιουρ­γία νέων.
  • Να μετα­φερ­θούν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες σε κέντρα φιλο­ξε­νί­ας που θα λει­τουρ­γούν με κρα­τι­κή ευθύ­νη στην Ελλά­δα, όπου θα εξε­τά­ζο­νται τα αιτή­μα­τά τους και θα μετα­βαί­νουν στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, ενά­ντια στο Δου­βλί­νο και όλες τις Οδη­γί­ες και Συμ­φω­νί­ες της ΕΕ. Να δια­τη­ρη­θεί μόνο ένας μικρός χώρος υπο­δο­χής, κατα­γρα­φής και πρω­το­βάθ­μιας περί­θαλ­ψης, όπου θα μένουν για μικρό χρο­νι­κό διά­στη­μα μέχρι την έκδο­ση του πιστο­ποι­η­τι­κού υγείας.
  • Να προ­χω­ρή­σουν όλες οι οικο­γε­νεια­κές επα­νε­νώ­σεις χωρίς καθυστέρηση.
  • Να μην υπάρ­χει κανέ­νας ανή­λι­κος άστε­γος και απρο­στά­τευ­τος ή σε κέντρα-φυλακές.
  • Να στε­λε­χω­θούν επαρ­κώς όλες οι υπη­ρε­σί­ες, οι καταυ­λι­σμοί και οι δομές που ασχο­λού­νται με πρό­σφυ­γες, με μόνι­μες εργα­σια­κές σχέ­σεις και κατα­βο­λή όλων των δεδου­λευ­μέ­νων τους.
  • Να απο­ζη­μιω­θούν 100% όλοι οι κάτοι­κοι των νησιών που έχουν υπο­στεί ζημιές».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο