Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λευκορωσία: Η μυωπία, αφέλεια (;) και «μύχιοι πόθοι» κάποιων αστών δεν έχουν όρια

Τον όρο «Λευ­κή Δύση» που σπα­νί­ζει εξαι­ρε­τι­κά στο πολι­τι­κό λεξι­λό­γιο (μας θύμι­σε τον  Μαραν­τζί­δη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που έγρα­φε πως «για τον παγκό­σμιο καπι­τα­λι­σμό, η λευ­κή Δύση παρα­μέ­νει το σύμ­βο­λο της επι­τυ­χί­ας»), επα­νέ­φε­ρε πρό­σφα­τα ο David Andersson με το άρθρο του «Ο έλεγ­χος της Λευ­κο­ρω­σί­ας είναι μεγά­λη υπό­θε­ση για τη Λευ­κή Δύση», όπου μετά τα εισαγωγικά …

«Όλα τα κυρί­αρ­χα μέσα ενη­μέ­ρω­σης καλύ­πτουν τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες που αμφι­σβη­τούν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εκλο­γών στη Λευ­κο­ρω­σία. Θα μπο­ρού­σε να γίνει η νέα Ουκρα­νία; Ίσως όχι, αλλά είναι σίγου­ρα συνέ­χεια των προ­σπα­θειών της Λευ­κής Δύσης να πλη­σιά­σει τα σύνο­ρα της Ρωσί­ας» -και την ανα­φο­ρά στη Deutsche Welle (που ως γνω­στό δημο­σί­ευ­σε άρθρο με τίτλο «Ο Πομπέο υπο­γρά­φει συμ­φω­νία για τη μετα­κί­νη­ση αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των από τη Γερ­μα­νία στην Πολω­νία» σημειώ­νο­ντας ότι

«Οι ΗΠΑ έχουν υπο­γρά­ψει συμ­φω­νία με την Πολω­νία για να ξεκι­νή­σει η μετα­φο­ρά αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των από τη Γερ­μα­νία στη χώρα της Ανα­το­λι­κής Ευρώπης.
Η συμ­φω­νία καθι­στά επί­σης την Πολω­νία τη νέα έδρα του 5ου Σώμα­τος Στρα­τού των ΗΠΑ
».

Συμπε­ραί­νει ότι: «Το ανη­συ­χη­τι­κό είναι ότι δεν υπάρ­χει πολι­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στις ΗΠΑ ή στην Ευρώ­πη, είτε από τα δεξιά είτε από τα αρι­στε­ρά, όσον αφο­ρά την επέ­κτα­ση του ΝΑΤΟ στα ρωσι­κά σύνο­ρα, γεγο­νός που θα μεί­ω­νε την επιρ­ροή της Μόσχας στον υπό­λοι­πο κόσμο και θα δια­σφά­λι­ζε ότι δεν θα μπο­ρού­σε κανείς να αγγί­ξει τη Λευ­κή Δύση» (;;).

Belarus flags

(και συνε­χί­σει ‑ακά­θε­κτος)
Πώς μπο­ρού­με να στα­μα­τή­σου­με τον εκφο­βι­σμό της Λευ­κής Δύσης; Εδώ είναι μερι­κά σημα­ντι­κά βήμα­τα προς αυτήν την κατεύ­θυν­ση (ΣΣ|> copy-paste):

  • Να κλεί­σει η Παγκό­σμια Τρά­πε­ζα και το Διε­θνές Νομι­σμα­τι­κό Ταμείο (ΔΝΤ).
  • Να ακυ­ρω­θούν τα εξω­τε­ρι­κά χρέη για όλες τις χώρες.
  • Να μεταρ­ρυθ­μι­στεί το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ.
  • Να εγκρι­θεί η Συν­θή­κη Απα­γό­ρευ­σης των Πυρη­νι­κών Όπλων (ΣΑΠΟ).
  • Να απο­χω­ρή­σουν τα ξένα στρα­τεύ­μα­τα από τα κατε­χό­με­να εδάφη.
  • Να γίνει χρή­ση οικο­λο­γι­κής τεχνο­λο­γί­ας για την παρα­γω­γή του 80% της παγκό­σμιας ενέργειας.
  • Να κλεί­σουν οι φορο­λο­γι­κοί παράδεισοι.
  • Να εφαρ­μο­στεί το Καθο­λι­κό Βασι­κό Εισό­δη­μα (ΚΒΕ).
  • Να εφαρ­μο­στεί μέγι­στος μισθός.
  • Να αρθούν οι οικο­νο­μι­κές κυρώ­σεις των ΗΠΑ και της Ευρώ­πης ενα­ντί­ον άλλων χωρών.
  • Να κλεί­σει το ΝΑΤΟ.

Οι άνθρω­ποι της Λευ­κής Δύσης πρέ­πει να ανα­λά­βουν την ευθύ­νη και την ηγε­σία για να μετα­μορ­φώ­σουν τη δική τους κουλ­τού­ρα, το δικό τους σύστη­μα πεποι­θή­σε­ων, το δικό τους οικο­νο­μι­κό σύστη­μα. Είναι και­ρός να ορθώ­σουν το ανά­στη­μά τους και να κοι­τά­ξουν το πρό­σω­πό τους στον καθρέ­φτη και να δού­νε τι έχει απο­γί­νει αυτό το πρό­σω­πο: ένα τέρας, ένα σύστη­μα ανί­κα­νο να ικα­νο­ποι­ή­σει τις βασι­κές ανά­γκες υγεί­ας, τρο­φής και στέ­γα­σης των δικών του ανθρώπων.

Η κατά­στα­ση που βρι­σκό­μα­στε αυτή τη στιγ­μή είναι σαν την ιστο­ρία του άντρα που έχει εντά­σεις με το αφε­ντι­κό του στη δου­λειά, οπό­τε μετά τη δου­λειά πηγαί­νει σε ένα μπαρ, μεθά­ει, πηγαί­νει σπί­τι και χτυ­πά τη γυναί­κα του.  Όλα αυτά επει­δή δεν είχε το θάρ­ρος να μιλή­σει στο αφε­ντι­κό του. Παρα­κα­λώ, μιλή­στε με το αφε­ντι­κό σας (sic!!)

Sergey Elkin Σεργκέι Έλκιν

Καρι­κα­τού­ρες του Сергей Владимирович Ёлкин για τις σχέ­σεις μετα­ξύ Λευ­κο­ρω­σί­ας και Ρωσί­ας (Sergey Elkin — Σερ­γκέι Έλκιν νυν γελοιο­γρά­φος – πρώ­ην, επί ΕΣΣΔ, αρχι­τέ­κτο­νας & πολε­ο­δό­μος με σημα­ντι­κή συμ­βο­λή σε ΓΠΣ)

ℹ️  Γεν­νη­μέ­νος το 1962, δημο­σιεύ­ει σε …Izvestia, Rossiyskaya Gazeta, Moscow Times, Vedomosti, Politru, RIA Novosti κ.λπ. ‑νικη­τής διε­θνών δια­γω­νι­σμών γελοιογραφίας.
Στη δεκα­ε­τία του 1990 –μετά τις ανα­τρο­πές, εργά­στη­κε ως επι­κε­φα­λής εκδό­της αρκε­τών εφη­με­ρί­δων και από το 1999 απο­κλει­στι­κά γελοιο­γρά­φος (αρχι­κά στο χαρ­τί και μετά με υπο­λο­γι­στή) πολι­τι­κών και επιχειρηματιών
ℹ️  Συνή­θως κινεί­ται γύρω από τον Πού­τιν (έχει κάνει χιλιά­δες) με ένα ανα­γνω­ρί­σι­μο χαρα­κτη­ρι­στι­κό χοντρού­λη με μεγά­λη μύτη (που ο Πού­τιν δεν έχει) και σε αντί­θε­ση με τον τρό­πο που τα ρωσι­κά ΜΜΕ τον απει­κο­νί­ζουν (ανδρο­πρε­πής, μυώ­δης και ισχυ­ρή φιγούρα)
Η λεζά­ντα του Λουκ­σέν­κο με τον Πού­τιν τρα­πε­ζί­τη δεί­χνει τον τελευ­ταίο να λέει ‑εύστο­χα)
… Вбі можете приоьрести государтво Белару́сь по Ипотеке (μπο­ρείς να αγο­ρά­σεις την όλη υπό­θε­ση βάζο­ντας τη Λευ­κο­ρω­σία Υποθήκη)


info ΑτέχνωςΑφή­νο­ντας τις φαι­δρό­τη­τες, ας δού­με τι γίνε­ται στη Λευ­κο­ρω­σία, που πήρε τις τελευ­ταί­ες μέρες τη «σκυ­τά­λη» των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμβάσεων


Στις «μυλόπετρες» του εκμεταλλευτικού συστήματος
Λευκορωσία: Οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα

Οι σχεδιασμοί του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού
Η πολιτική Λουκασένκο και το κομμουνιστικό κίνημα
Οι προεδρικές εκλογές 2020 — Παρασκήνιο και αποτελέσματα

Μετεκλογικές εξελίξεις
 Ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα

Οι εξε­λί­ξεις στη Λευ­κο­ρω­σία σαφώς και ανα­δει­κνύ­ουν πως η «σκυ­τά­λη» στη σει­ρά των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ στην περιο­χή της Ευρα­σί­ας έφτα­σε και στη Λευ­κο­ρω­σία. Σ’ αυτές τις συν­θή­κες ιδιαί­τε­ρη σημα­σία έχει η αλλη­λεγ­γύη στους κομ­μου­νι­στές και στον εργα­ζό­με­νο λαό της Λευ­κο­ρω­σί­ας, που μπο­ρεί και πρέ­πει να οργα­νώ­σει τη δική του αυτο­τε­λή πάλη με κρι­τή­ριο τα συμ­φέ­ρο­ντά του, να απο­κρού­σει τις ξένες επεμ­βά­σεις, να διεκ­δι­κή­σει την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών ανα­γκών του, να χαρά­ξει το δρό­μο για το σοσια­λι­σμό, που απο­τε­λεί τη μονα­δι­κή εναλ­λα­κτι­κή λύση στα αδιέ­ξο­δα του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανάπτυξης.

Περισ­σό­τε­ρα στο άρθρο του Ελι­σαί­ου Βαγενά
μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ
και υπεύ­θυ­νου του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ

Λευκορωσία belarus

AP Photo | Mstyslav Chernov

Τα παρα­κά­τω, «σατι­ρι­κά» υπο­τί­θε­ται βίντεο-cartoon του πολυ­ε­θνι­κού κολοσ­σού ενη­μέ­ρω­σης (και χει­ρα­γώ­γι­σης) Deutsche Welle ‑και τέτοια, για την Λευ­κο­ρω­σία υπάρ­χουν πάνω από 100, με χιλιά­δες φαν, τα παρα­θέ­του­με σαν ένα ακό­μη «σημείο γρα­φής» της όλης κατά­στα­σης και του βάθους της παρέμ­βα­σης «ένθεν και ένθεν»

Πού­τιν, Πεσκόβ, Λαβρόφ, Σόι­γκου και Σετσίν προ­σπα­θούν να κατα­λή­ξουν σε συμ­φω­νία με τον Λου­κα­σέν­κο για την …απα­γω­γή της Λευ­κο­ρω­σί­ας στη νέα έκδο­ση του remake  «η Αιχ­μά­λω­τος του Καυκάσου».

Το υπερ-επι­τυ­χη­μέ­νο “Δυο χοι­ρο­μέ­ρια” είναι ένα επι­πλέ­ον εκα­τομ­μύ­ριο –με ερμη­νεί­ες Πού­τιν, Πεσκόφ, Βόλο­ντιν, Ζόλο­τοφ, Μεντ­βέ­ντεφ, Ματ­βέν­κο και Ζαχά­ρο­βα (πιθα­νά και άλλους…).
Μετά από σύντο­μες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, ο Πού­τιν επι­τρέ­πει στον Τραμπ να θάψει τον Μαδού­ρο, ο οποί­ος όμως μένει ζωντανός.

Ροές ειδή­σε­ων:

  • Μετά την παραί­τη­ση του πρέ­σβη Babich, τα ρωσι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης άρχι­σαν να γρά­φουν για τις περαι­τέ­ρω προ­ο­πτι­κές έντα­ξης της Ρωσί­ας και της Λευκορωσίας.
  • Η εται­ρεία Miratorg και αρκε­τοί άλλοι Ρώσοι παρα­γω­γοί πρό­τει­ναν να απα­γο­ρεύ­σουν σε ιδιώ­τες την εισα­γω­γή κρέ­α­τος και γαλα­κτο­κο­μι­κών προ­ϊ­ό­ντων στη Ρωσία για προ­σω­πι­κή χρήση.
  • Το κύριο θέμα της τηλε­φω­νι­κής συνο­μι­λί­ας μετα­ξύ Πού­τιν και Τραμπ ήταν η κατά­στα­ση στη Βενε­ζου­έ­λα. Η συνά­ντη­ση μετα­ξύ Λαβρόφ και Πομπέο αφο­ρού­σε το ίδιο θέμα.

1.Ένα γεμά­το δρά­ση μου­σι­κό βίντεο σχε­τι­κά με τη δια­φυ­γή της Λευ­κο­ρω­σί­ας από έναν γάμο με τη Ρωσία. Πρω­τα­γω­νι­στούν οι Λου­κα­σέν­κο, Πού­τιν, Σόι­γκου και Σετσίν.
2. Σε ένα σκί­τσο από τη σχο­λι­κή ζωή στη σύνο­δο κορυ­φής του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ δια­λέ­γει Ευρω­παί­ους ηγέ­τες και ο Πού­τιν ηγεί­ται των κύριων εκφοβιστών.
3. Ο Πού­τιν και οι σύντρο­φοί του στο Κρεμ­λί­νο ανα­κα­λύ­πτουν ότι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όλα είναι καλύ­τε­ρα από ό, τι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και τα απο­τε­λέ­σμα­τα της δημο­σκό­πη­σης του Κέντρου Levada σχε­τι­κά με τους νέους που θέλουν να μετα­να­στεύ­σουν δεν έχουν νόη­μα (ΣΣ |> τα στοι­χεία του Levada, έδι­ναν περισ­σό­τε­ρους από τους μισούς ‑53%, των Ρώσων ηλι­κί­ας 18–24 ετών να θέλουν να μετα­κι­νη­θούν σε μόνι­μο τόπο δια­μο­νής στο εξωτερικό!).

Ροές (τρέι­λερ) ειδήσεων:

▪️ 20ή επέ­τειος της συν­θή­κης για τη δημιουρ­γία κρά­τους Ένω­σης Λευ­κο­ρω­σί­ας και Ρωσίας.
▪️ Σύνο­δος κορυ­φής του ΝΑΤΟ στο Λον­δί­νο (70χρονα).
▪️ Δοκι­μά­στη­καν γυα­λιά εικο­νι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας για αγε­λά­δες σε ένα από τα αγρο­κτή­μα­τα της περιο­χής της Μόσχας: Η συσκευή θα συμ­βά­λει στην αύξη­ση της παρα­γω­γής γάλακτος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο