Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λευκορωσία: Ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της χώρας μετά την επανεκλογή Λουκασένκο

Άλλη μια ωμή παρέμ­βα­ση στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις άλλης χώρας πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι ΗΠΑ, αυτήν τη φορά στη Λευ­κο­ρω­σία με αφορ­μή το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών που έγι­ναν την Κυριακή.

Η εκλο­γή — για έκτη συνε­χό­με­νη θητεία — του προ­έ­δρου Αλε­ξά­ντερ Λου­κα­σέν­κο με ποσο­στό 80,08% προ­κά­λε­σε την αντί­δρα­ση της Ουά­σινγ­κτον, με τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Μάικ Πομπέο να κάνει λόγο για εκλο­γές που δεν ήταν «ούτε ελεύ­θε­ρες ούτε δίκαιες», ενώ κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση της Λευ­κο­ρω­σί­ας για «συνε­χι­ζό­με­νη βία ενα­ντί­ον των δια­δη­λω­τών και τις συλ­λή­ψεις υπο­στη­ρι­κτών της αντιπολίτευσης».

Από την πλευ­ρά του, η εκπρό­σω­πος Τύπου της αμε­ρι­κα­νι­κής προ­ε­δρί­ας Κέι­λι Μακε­νά­νι ανέ­φε­ρε πως «ο εκφο­βι­σμός των υπο­ψη­φί­ων της αντι­πο­λί­τευ­σης και η φυλά­κι­ση ειρη­νι­κών δια­δη­λω­τών και δημο­σιο­γρά­φων» το μόνο που έκα­ναν ήταν να «αμαυ­ρώ­σουν» την εκλο­γι­κή διαδικασία.

Συγ­χα­ρη­τή­ρια Πού­τιν σε Λουκασένκο

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν απέ­στει­λε «συγ­χα­ρη­τή­ριο τηλε­γρά­φη­μα» στον απερ­χό­με­νο ομό­λο­γό του της Λευ­κο­ρω­σί­ας, σημειώ­νο­ντας σε σχε­τι­κό τηλε­γρά­φη­μα του: «Προσ­δο­κώ ότι η δρά­ση σας ως επι­κε­φα­λής του κρά­τους θα επι­τρέ­ψει την μελ­λο­ντι­κή εξέ­λι­ξη αμοι­βαία επω­φε­λών ρωσο-λευ­κο­ρω­σι­κών σχέσεων».

Τα συγ­χα­ρη­τή­ρια του στον Αλε­ξάν­δερ Λου­κα­σέν­κο μετέ­φε­ρε και ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος Σι Τζιπίνγκ.

Νεκρός δια­δη­λω­τής στο Μινσκ

Η εκλο­γι­κή νίκη του Λου­κα­σέν­κο προ­κά­λε­σε την οργή της αντι­πο­λί­τευ­σης οδη­γώ­ντας σε εκτε­τα­μέ­να επει­σό­δια στην πρω­τεύ­ου­σα Μινσκ.

Το Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της Λευ­κο­ρω­σί­ας γνω­στο­ποί­η­σε, το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας (10/08), πως ένας δια­δη­λω­τής έχα­σε τη ζωή του ενώ πλη­ρο­φο­ρί­ες κάνουν λόγο για επτά τραυματίες.

Συγκρού­σεις σημειώ­θη­καν στην Πλα­τεία Που­σίν­σκα­για, με τους αστυ­νο­μι­κούς να έχουν κλεί­σει όλους τους δρό­μους γύρω από την περιοχή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο