Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λευκό Πύργο, Κνωσσό και άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία εξακολουθεί να διεκδικεί το Υπερταμείο

Το Υπερ­τα­μείο εξα­κο­λου­θεί να διεκ­δι­κεί αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους και μνη­μεία — όπως την Κνωσ­σό και τον Λευ­κό Πύργο!!!

Συγκε­κρι­μέ­να, η Ελλη­νι­κή Εται­ρεία Συμ­με­το­χών και Περιου­σί­ας ζητά να απορ­ρι­φθεί η αίτη­ση ακύ­ρω­σης της υπουρ­γι­κής από­φα­σης για τη μετα­βί­βα­ση των 10.119 ακι­νή­των, μια εβδο­μά­δα πριν από την εκδί­κα­ση της υπό­θε­σης στο ΣτΕ.

Την ακύ­ρω­ση της υπουρ­γι­κής από­φα­σης για τη μετα­βί­βα­ση αρχαιο­λο­γι­κών χώρων και μνη­μεί­ων, ζήτη­σε ο Σύλ­λο­γος Ελλή­νων Αρχαιο­λό­γων (ΣΕΑ) από κοι­νού με τους δημάρ­χους Πατρέ­ων και Σπάρτης.

Αντι­με­τω­πί­ζο­ντας την πιθα­νό­τη­τα να βρε­θεί ενώ­πιον του κιν­δύ­νου ακύ­ρω­σης της μετα­βί­βα­σης των ακι­νή­των του Δημο­σί­ου, το Υπερ­τα­μείο κατέ­θε­σε την παρέμ­βα­ση του στο ΣτΕ.

Ο ΣΕΑ καταγ­γέλ­λει με ανα­κοί­νω­σή του παρέμ­βα­ση του Υπερ­τα­μεί­ου στο Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας ανα­φο­ρι­κά με τις προ­σφυ­γές που έγι­ναν για την έντα­ξη μνη­μεί­ων στον κατά­λο­γο με τα ακί­νη­τα προς μεταβίβαση.

Οι αρχαιο­λό­γοι τονί­ζουν πως η παρα­πά­νω κίνη­ση σημαί­νει πως «το Υπερ­τα­μείο προ­τί­θε­ται να έρθει στην ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία για να υπε­ρα­σπι­στεί την Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση Τσα­κα­λώ­του, δηλα­δή την μετα­βί­βα­ση των μνη­μεί­ων. Το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διο­ρι­σμέ­νο από την κυβέρ­νη­ση και τους ‘θεσμούς’, με αυτή την κίνη­ση δηλώ­νει ότι θεω­ρεί ήδη ‘περιου­σία’ του τα ακί­νη­τα που μετα­βι­βά­στη­καν» συμπλη­ρώ­νει στην ανα­κοί­νω­σή του ο Σύλ­λο­γος Ελλή­νων Αρχαιολόγων.

Στην ανα­κοί­νω­ση ο ΣΕΑ καταγ­γέλ­λει ότι ακό­μα δεν έχει δοθεί ο κατά­λο­γος με τα 2.329 ακί­νη­τα που, σύμ­φω­να με το υπ. Οικο­νο­μι­κών, υπά­γο­νται στις εξαι­ρέ­σεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 ώστε να μην τεθούν υπό αξιοποίηση.

Παράλ­λη­λα ο ΣΕΑ υπο­στη­ρί­ζει ότι «δεν έχει προ­ω­θη­θεί η θεσμι­κή κατο­χύ­ρω­ση της εξαί­ρε­σης των μνη­μεί­ων με τα συναρ­μό­δια υπουρ­γεία, ΥΠ.ΠΟ.Α και ΥΠ.ΟΙΚ., να εκδί­δουν αντι­κρουό­με­νες ανα­κοι­νώ­σεις σχε­τι­κά με την έκδο­ση ή μη Υ.Α. ρητής εξαί­ρε­σης των ταυ­τι­σμέ­νων ακι­νή­των από την μετα­βί­βα­ση, και χωρίς επί­σης να διευ­κρι­νί­ζε­ται αν η εξαί­ρε­ση θα αφο­ρά και το φλέ­γον θέμα της δια­χεί­ρι­σης των μνη­μεί­ων και πολι­τι­στι­κών κτηρίων».

Οι Έλλη­νες αρχαιο­λό­γοι κατα­λο­γί­ζουν διγλωσ­σία στην κυβέρ­νη­ση καθώς, όπως σημειώ­νε­ται «Σε αυτούς τους τέσ­σε­ρις μήνες η κυβέρ­νη­ση δια­βε­βαί­ω­σε πολ­λά­κις ότι το θέμα βαί­νει προς «επί­λυ­ση», ότι δεν υπάρ­χει καμία πρό­θε­ση η Κνω­σός, η Σπι­να­λό­γκα, το Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο Θεσ­σα­λο­νί­κης, ο Λευ­κός Πύρ­γος και τα υπό­λοι­πα 2.329 ακί­νη­τα να περά­σουν στο «Υπερ­τα­μείο», αφή­νο­ντας να εννοη­θεί σχε­δόν ότι πρό­κει­ται περί «λάθους».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο