Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΑΛΑΒΑΝΟΣ «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία»: Πακτωλός «πράσινων» χρηματοδοτήσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους

Τη λεγο­μέ­νη Ευρω­παϊ­κή Πρά­σι­νη Συμ­φω­νία παρου­σί­α­σε σήμε­ρα η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν, στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου στις Βρυ­ξέλ­λες. Στη συζή­τη­ση παρε­νέ­βη ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος απο­κα­λύ­πτο­ντας τις πραγ­μα­τι­κές στο­χεύ­σεις της ΕΕ. Ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος τόνι­σε στην ομι­λία του τα παρακάτω:

«Σε περί­ο­δο σφο­δρών αντα­γω­νι­σμών ανά­με­σα σε ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, όπως ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και σε κολοσ­σούς της Ενέρ­γειας, το “Green Deal” είναι η απτή από­δει­ξη ότι η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή χρη­σι­μο­ποιεί­ται ως πρό­σχη­μα για να δοθεί άφθο­νο χρή­μα στους μεγά­λους ομί­λους στην κούρ­σα με τους αντα­γω­νι­στές τους.

Η ΕΕ επι­βρα­βεύ­ει τα μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα που ρυπαί­νουν το περι­βάλ­λον με “πρά­σι­να” ταμεία και επεν­δύ­σεις ύψους τρι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ ως το 2030, ενώ τιμω­ρεί τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες με κάθε έμπνευ­σης “πρά­σι­νη φορο­λο­γία”, καλ­λιερ­γώ­ντας την επι­κίν­δυ­νη αντί­λη­ψη της ατο­μι­κής ευθύνης.

Οι πραγ­μα­τι­κές ανη­συ­χί­ες των λαών για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος δεν έχουν καμία σχέ­ση με το σύστη­μα εμπο­ρί­ου ρύπων, με τις εξα­γω­γές απορ­ριμ­μά­των, με τη λογι­κή “ο ρυπαί­νων πλη­ρώ­νει” που ανα­κυ­κλώ­νουν τα προβλήματα.

Οι καπι­τα­λι­στές και οι ενώ­σεις τους για το μέγι­στο κέρ­δος εμπο­ρευ­μα­το­ποιούν και κατα­στρέ­φουν το περι­βάλ­λον, επι­βα­ρύ­νουν το κλί­μα. Μόνο μια σχε­δια­σμέ­νη κεντρι­κά οικο­νο­μία, χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση, ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και μονο­πώ­λια, μπο­ρεί να ικα­νο­ποι­ή­σει τις σύγ­χρο­νες κοι­νω­νι­κές ανά­γκες, να εξα­σφα­λί­σει τη ζωή και την υγεία του πλη­θυ­σμού, την προ­στα­σία του περιβάλλοντος».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο