Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λιάνα Κανέλλη – Eντέχνως στο Ατέχνως: Μάτια δεκατέσσερα!

Τα μάτια δεκα­τέσ­σε­ρα! Τα μισά στο Καλί­νιν­γκραντ. Το ρωσι­κό λιμά­νι της Βαλ­τι­κής, όπου και ναύ­σταθ­μος του “βαλ­τι­κού στό­λου” απ’ τη σοβιε­τι­κή ήδη επο­χή. Εκεί σταθ­μεύ­ουν τώρα, εδώ και λίγες ημέ­ρες τόσο επί­ση­μα ώστε να αντι­δρά­σει κι η Ουά­σιγ­κτον, κάμπο­σοι “μεγα­λέ­ξαν­δροι”, δηλα­δή συστοι­χί­ες πυραύ­λων S400, οι και Ισκα­ντέρ επο­νο­μα­ζό­με­νοι. Το σφη­νω­μέ­νο μετα­ξύ Εσθο­νί­ας και Πολω­νί­ας κομ­μά­τι ρώσι­κης εδα­φι­κής κυριαρ­χί­ας, γενέ­θλια και ταφι­κή πατρί­δα του Καντ, απο­κομ­μέ­νο μετά την ενδό­ρη­ξη της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης από τη σημε­ρι­νή Ρωσία, είναι το άμε­σα συνο­ρεύ­ον έδα­φός της, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εκεί ανοί­γει ήδη απ’ τις αρχές του 21ου αιώ­να, αλλά πιο επι­τα­κτι­κά μετά την Κρι­μαία, το… καζί­νο των έμπρα­κτων στρα­τιω­τι­κών χτυ­πη­μά­των σε επί­πε­δο ανά­πτυ­ξης δυνά­με­ων. Το ΝΑΤΟ απ’ τις βαλ­τι­κές χώρες και την Πολω­νία ως τη Βουλ­γα­ρία και οι Ρώσοι εκτός Καυ­κά­σου και Μαύ­ρης Θάλασ­σας, μέχρι το Καλί­νιν­γκραντ (μετο­νο­μα­σία του ανα­το­λι­κο­βαυα­βρι­κού Κρό­νεν­μπουργκ προς τιμήν του μπολ­σε­βί­κου Μιχα­ήλ Καλί­νιν, μετά τη συμ­φω­νία του Πότσ­δαμ), όπου και παρά την εγκα­τά­στα­ση και της αλυ­σί­δας Μακντό­ναλντ στην τέως τευ­το­νι­κή πόλη, αρχί­ζουν να βάζουν τα πιο­νά­κια τους εν όψει καλά προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νης αιματοχυσίας.

Με θυμά­μαι σε συνε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών και Άμυ­νας κάπου στις αρχές του τρέ­χο­ντος αιώ­να, να επι­ση­μαί­νω τα περί Καλί­νιν­γκραντ και του ενδε­χο­μέ­νου να ανοί­ξει ορέ­ξεις δια­δρό­μου Ντάν­σιχ-Γκντάνσκ και να μην λέει η… λέξη τίπο­τα σε κανέ­ναν, και δη από ΚΚέ­δι­κο στό­μα, οπό­τε μου κάνει νόη­μα ο Γερά­σι­μος Αρσέ­νης για να μου πει ψιθυ­ρι­στά “πάω στοί­χη­μα πως δεν ξέρουν οι περισ­σό­τε­ροι εδώ μέσα ούτε πού βρί­σκε­ται, μη βάζεις δύσκο­λα…”. Κι όμως ήρθαν. Στα τσι­τω­μέ­να στρα­τό­σκοι­να, που τώρα μάλι­στα trumpα­λί­ζο­νται επι­κίν­δυ­να και οι ανα­λύ­σεις κυριαρ­χού­νται από το σύν­δρο­μο του “ηττη­μέ­νου κλι­ντο­νι­σμού”, με νατο-ρωσι­κές αερο­μα­χί­ες στο βαλ­τι­κό υπο­γά­στριο του πλού­σιου υπε­δά­φους της Αρκτι­κής, αρκεί κι ένα που­λά­κι πετού­με­νο για να ανοί­ξει η πύλη της κόλα­σης των συμ­φε­ρό­ντων. Σενά­ριο συνω­μο­σί­ας είναι η ανα­κύ­κλω­ση της άγνοιας, ακό­μη κι από κεί­νους που δε σημειώ­νουν σε καμιά κου­κί­δα ευρω­χάρ­τη το Καλί­νιν­γκραντ, πνιγ­μέ­νοι στις δημο­κρα­τι­κές τους ευαι­σθη­σί­ες και την ξαφ­νι­κή ανα­μό­χλευ­ση της στρά­τευ­σης υπο­χρε­ω­τι­κώς στα δεκαοχτώ…

Τ’ άλλα μισά απ’ τα δεκα­τέσ­σε­ρα μάτια, στο νησά­κι της Πανα­γιάς. Στο σύμπλεγ­μα των Οινουσ­σών, που χάρ­της στο γκου­γκλά­ρι­σμα ζήτη­μα είναι αν το δεί­χνει ή απλώς το περι­γρά­φει σαν Πανα­γιά ή νησά­κι του Πασά. Για­τί εκεί, όσοι την έχουν πέσει να κοι­τά­νε το Καστε­λό­ρι­ζο-φόντο της εισό­δου μας πανη­γυ­ρι­κά στα νύχια του ΔΝΤ (επί Γ.Α.Π ), τώρα που το “βλέ­πουν” και το που­λά­νε ως ” αντί­στα­ση” στη βαυα­ρο­κρα­τία της ΕΕ,  και ξέρουν και εκτι­μούν ότι το 2% του ΑΕΠ της χώρας για το ΝΑΤΟ ήταν, όχι ότι ζήτη­σε αλλά απαί­τη­σε και πήρε ο Μπα­ράκ, ενθύ­μιο απ’ το πει­να­σμέ­νο χνώ­το των Ελλήνων.

Μάτια δεκα­τέσ­σε­ρα σημαί­νει ανα­ζή­τη­ση πλη­ρο­φο­ριών για το μεγά­λο κάδρο της ιμπε­ρια­λι­στι­κής παγκο­σμιο­ποί­η­σης, κι όχι το εφιαλ­τι­κό και άμε­σο επι­βιω­τι­κό, που απλώ­νε­ται στη λαϊ­κή αγο­ρά των εντυ­πώ­σε­ων κι εξ ορι­σμού πρέ­πει να μένει τόσο μικρό, ώστε να εκκο­λά­πτει αβγά ναζι­στι­κού φιδιού ως “εθνι­κό” αντί­βα­ρο στις πολυ­ε­θνι­κές κλπ. κλπ. Η Ενω­μέ­νη Ευρώ­πη των κλει­στών συνό­ρων, αρχί­ζει “ν’ αλλά­ζει”, απε­λευ­θε­ρώ­νο­ντας τις μαζι­κές απο­λύ­σεις και τους υπο­κα­τώ­τα­τους μισθούς ίσα­με τους ελεύ­θε­ρα τάφους ανοιχτούς.

Κι επει­δή όποιος ψάχνει βρί­σκει και …καλ­λι­τε­χνι­κές απο­δεί­ξεις για τις αγα­θές προ­θέ­σεις των αστών να σώσουν το περι­βάλ­λον, το κλί­μα, την παρο­χή ενέρ­γειας, τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα των λαών που κυβερ­νά­νε με το “σκή­πτρο της Δύσης” , είπα να συνει­σφέ­ρω εδώ με και­νο­τό­μο εισα­γω­γή τηλε­ο­πτι­κού προ­ϊ­ό­ντος ως πλη­ρο­φο­ρία και πρό­τα­ση να το ψάξε­τε λίγο παρα­πέ­ρα. Η νορ­βη­γι­κή(!) σει­ρά OKKUPERT (OCCUPIED αγγλι­στί) μόλις περυ­σι­νή σοδειά κι όχι σαν κάτι σει­ρές και ντο­κι­μα­ντέρ που η ΕΡΤ κι όχι μόνο, ξεθά­βουν απ’ τ’ αρχεία τους για να γεμί­ζουν τάχα­μου με κύρος το κενόν αέρος τζά­μπα, που κατέ­βα­σα και είδα υπο­τι­τλι­σμέ­νη θαυ­μά­σια στα ελλη­νι­κά, της οποί­ας ο δεύ­τε­ρος κύκλος αρχί­ζει όπου να ‘ναι, έχει το εξής θέμα, βασι­σμέ­νο σε ιδέα του Γιο Νέσμπο : Η Νορ­βη­γία στα­μα­τά­ει να παρά­γει πετρέ­λαιο, στο μέσο κατα­στρο­φι­κής ενερ­γεια­κής κρί­σης που ερη­μώ­νει την Ευρώ­πη, επει­δή έχει οικο­λό­γο πρω­θυ­πουρ­γό και κόμ­μα στην εξου­σία. Η ΕΕ συνερ­γά­ζε­ται με τη Ρωσία παρα­κα­λώ, και επι­τρέ­πε­ται κατ’ αρχάς η ειρη­νι­κή εισβο­λή Ρώσων στη Νορ­βη­γία (αφού έχουν κολ­λή­σει πιστό­λι στον κρό­τα­φο του οικο­λό­γου ηγέ­τη  κάτι πρα­κτό­ρια των ειδι­κών ρωσι­κών δυνά­με­ων, αλλά δεν το λέει στον κοσμά­κη του για να μην τρο­μά­ξει…) για να απο­κα­τα­στή­σουν την παρα­γω­γή. Μέχρι να συστα­θεί με τη βοή­θεια του ίντερ­νετ, νορ­βη­γι­κή τρο­μο­κρα­τι­κή για τους εχθρούς εθνι­κή αντί­στα­ση, γίνε­ται της παλα­βής πιο πολύ κι απ΄το Χόλι­γουντ αλλά στο ευρω­σο­βα­ρό. Με βάθος. Τόσο που η ουδέ­τε­ρη στη διέ­νε­ξη αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία, κρύ­βει τον μαρ­τυ­ρι­κό ειρη­νι­στή πρω­θυ­πουρ­γό σε αντί­σκη­νο στον περί­βο­λό της στο Όσλο!…

Τα υπό­λοι­πα επί της οθό­νης σας με την ευχή να δια­κρί­νε­τε την τέχνη της προ­πα­γάν­δας από την προ­πα­γάν­δα της τέχνης, με μάτια δεκα­τέσ­σε­ρα, ανά­με­σα στις αλή­θειες που ήδη δρο­μο­λο­γού­νται ως γεγο­νό­τα μετα­ξύ Ισκα­ντέρ, Πανα­γιάς και με το αίμα να ρέει κάπου κοντά στις πηγές του Τίγρη και του Ευφρά­τη, στη βιβλι­κή Γη της Επαγ­γε­λί­ας της βιβλι­κής κατα­στρο­φής που λέει και το δημο­σιο­γρα­φι­κό κλι­σέ μας.

Λιά­να Κανέλλη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο