Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛΙΒΥΗ: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 87 τραυματίες από συγκρούσεις ενόπλων στην Τρίπολη

Οι μάχες που ξέσπα­σαν τη νύχτα της Παρα­σκευ­ής προς το Σάβ­βα­το στην Τρί­πο­λη είχαν ως απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους του­λά­χι­στον 12 άνθρω­ποι και άλλοι 87 να τραυ­μα­τι­στούν, ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Λιβύης.

Έξι νοσο­κο­μεία της Τρί­πο­λης έγι­ναν στό­χος σε αυτές τις συγκρού­σεις που εγεί­ρουν φόβους για έναν νέο πόλε­μο στη Λιβύη, όπου ήδη η κατά­στα­ση είναι χαο­τι­κή, με δύο αντί­πα­λες κυβερ­νή­σεις να διεκ­δι­κούν την εξου­σία. Το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανέ­φε­ρε νωρί­τε­ρα ότι τα ασθε­νο­φό­ρα δεν μπο­ρού­σαν να πλη­σιά­σουν στις ζώνες των συγκρού­σε­ων, κάνο­ντας λόγο για «εγκλή­μα­τα πολέμου».

Σύμ­φω­να με έναν δημο­σιο­γρά­φο του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου, οι συγκρού­σεις που ξέπα­σαν τη νύχτα μετα­ξύ αντι­πά­λων παρα­τά­ξε­ων συνε­χί­ζο­νταν μέχρι και το από­γευ­μα σήμε­ρα και επε­κτά­θη­καν και σε άλλες συνοι­κί­ες της πόλης.

Με βάση φωτο­γρα­φί­ες και βίντεο που αναρ­τή­θη­καν στο δια­δί­κτυο, οι υλι­κές ζημιές που προ­κλή­θη­καν από τις ταρα­χές είναι μεγά­λες: αυτο­κί­νη­τα απαν­θρα­κώ­θη­καν και κτί­ρια πυρ­πο­λή­θη­καν ή γαζώ­θη­καν από σφαίρες.

Η κυβέρ­νη­ση του Αμπ­ντελ­χα­μίντ Ντμπεϊ­μπά, που εδρεύ­ει στην Τρί­πο­λη, επέρ­ρι­ψε την ευθύ­νη για τις συγκρού­σεις στους υπο­στη­ρι­κτές της αντί­πα­λης κυβέρ­νη­σης του Φάτι Μπα­σά­γα, ο οποί­ος στη­ρί­ζε­ται από τον ισχυ­ρό άνδρα της ανα­το­λι­κής Λιβύ­ης, τον στρα­τάρ­χη Χαλί­φα Χάφταρ. Η κυβέρ­νη­ση της Τρί­πο­λης κατη­γό­ρη­σε τον Μπα­σά­γα, ο οποί­ος προ­σω­ρι­νά εδρεύ­ει στη Σύρ­τη, ότι «έθε­σε σε εφαρ­μο­γή τις απει­λές του» να κατα­λά­βει την πρω­τεύ­ου­σα. Το γρα­φείο Τύπου του Μπα­σά­γα, από την πλευ­ρά του, είπε ότι η «παρά­νο­μη» κυβέρ­νη­ση της Τρί­πο­λης προ­σπα­θεί «να γατζω­θεί στην εξου­σία», ενώ διέ­ψευ­σε ότι διε­ξά­γε­ται οποια­δή­πο­τε δια­πραγ­μά­τευ­ση μετα­ξύ τους για την επί­τευ­ξη συμφωνίας.

Τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετέ­δω­σαν ότι μια συμ­μα­χία μαχη­τών που στη­ρί­ζουν τον Μπα­σά­γα κατευ­θύ­νο­νται από τη Μιζου­ρά­τα στην Τρίπολη.

Ο Μπα­σά­γα διο­ρί­στη­κε πρω­θυ­πουρ­γός τον Φεβρουά­ριο από το κοι­νο­βού­λιο που εδρεύ­ει στο Τομπρούκ της ανα­το­λι­κής Λιβύ­ης. Έκτο­τε προ­σπα­θεί, ανε­πι­τυ­χώς, να μπει στην Τρί­πο­λη για να ανα­λά­βει την εξου­σία και πρό­σφα­τα απεί­λη­σε ότι θα κατα­φύ­γει στη βία για να τα κατα­φέ­ρει. Ο Ντμπεϊ­μπά, ο επι­κε­φα­λής της μετα­βα­τι­κής κυβέρ­νη­σης, επα­να­λαμ­βά­νει ότι δεν θα παρα­χω­ρή­σει την εξου­σία παρά μόνο σε μια εκλεγ­μέ­νη κυβέρνηση.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στην Τρί­πο­λη εξέ­φρα­σε την έντο­νη ανη­συ­χία της για τις εξε­λί­ξεις αυτές ενώ η απο­στο­λή του ΟΗΕ στη Λιβύη ζήτη­σε «να στα­μα­τή­σουν αμέ­σως οι εχθρο­πρα­ξί­ες» καταγ­γέλ­λο­ντας ότι γίνο­νται συγκρού­σεις «σε συνοι­κί­ες αμά­χων». Το Κατάρ από την πλευ­ρά του κάλε­σε όλες τις πλευ­ρές «να απο­φύ­γουν την κλι­μά­κω­ση και το αίμα και να επι­λύ­σουν τις δια­φο­ρές τους με διάλογο».

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο