Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛΙΒΥΗ: Τουλάχιστον 40 μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο

✔️  Νέο πολύ­νε­κρο ναυά­γιο με μετα­νά­στες έγι­νε στα ανοι­κτά των λιβυ­κών ακτών. Σύμ­φω­να με εκπρό­σω­πο της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες, εκφρά­ζο­νται φόβοι ότι περί­που 40 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους ή αγνο­ού­νται από αυτό το ναυά­γιο, ενώ περί­που 60 άνθρω­ποι έχουν δια­σω­θεί και μετα­φέ­ρο­νται στις ακτές.

Εκα­το­ντά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που είναι θύμα­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, έχουν πνι­γεί τους τελευ­ταί­ους μήνες, στην προ­σπά­θειά τους να φτά­σουν στην Ευρώ­πη. Μόνο την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα έχα­σαν τη ζωή τους περισ­σό­τε­ροι από 100 άνθρω­ποι σε ένα ναυάγιο.

✔️  Εκτός από τους δου­λέ­μπο­ρους, εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες έχουν οι κυβερ­νή­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης και η ίδια η λυκο­συμ­μα­χία, που με την αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή τους και τη λογι­κή της «Ευρώ­πης — φρού­ριο» εξα­να­γκά­ζουν τους πρό­σφυ­γες και τους μετα­νά­στες να επι­λέ­γουν τις πλέ­ον επι­κίν­δυ­νες δια­δρο­μές. Όσο για αυτούς που κρα­τού­νται στα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης εντός της Λιβύ­ης, τα οποία χρη­μα­το­δο­τεί η ΕΕ, πέρα από τις άθλιες συν­θή­κες, έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν το σύγ­χρο­νο σκλα­βο­πά­ζα­ρο, όπου άνθρω­ποι πωλού­νται σαν εμπό­ρευ­μα, όπως συνέ­βαι­νε πριν αιώνες.

Τρίπολη ναυάγιο 25 Ιουλ

🏴  Θυμί­ζου­με πως άλλο ένα πολύ­νε­κρο ναυά­γιο εκτυ­λί­χθη­κε στις ακτές της Λιβύ­ης στις 20-Αυγ όταν πλοιά­ριο στο οποίο επέ­βαι­ναν περισ­σό­τε­ροι από 100 άνθρω­ποι βυθί­στη­κε στα ανοι­χτά, ενώ τον περα­σμέ­νο μήνα πλοίο που μετέ­φε­ρε περί­που 250 πρό­σφυ­γες, κυρί­ως από την Ερυ­θραία και άλλες αφρι­κα­νι­κές και αρα­βι­κές χώρες, βυθί­στη­κε κοντά στο Κομάς, στα ανα­το­λι­κά της Τρί­πο­λης (τότε η ακτο­φυ­λα­κή της Λιβύ­ης και ντό­πιοι ψαρά­δες διέ­σω­σαν 134 ανθρώ­πους ενώ περί­που 115 αγνο­ού­νται ακόμη).

🏴  Από τις αρχές του έτους του­λά­χι­στον 600 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους προ­σπα­θώ­ντας να δια­πλεύ­σουν τη Μεσό­γειο για να φτά­σουν στην Ευρώπη.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο