Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λιλή Πατρικίου — Ιακωβίδη,  η μούσα του Κωστή Παλαμά!!!

Γρά­φει η Μαρ­γα­ρί­τα Φρο­νι­μά­δη- Ματά­τση //

 Για πρώ­τη φορά δόθη­καν στη δημο­σιό­τη­τα γράμ­μα­τα του εθνι­κού μας ποι­η­τή προς τη Λιλή, απ’ αυτά που η ίδια εμπι­στεύ­τη­κε  στο ίδρυ­μα «Κ. Παλαμάς»

Τριά­ντα χρό­νια από το θάνα­τό της Λιλής Πατρι­κί­ου Ιακω­βί­δη, η Εται­ρεία Ελλή­νων Λογο­τε­χνών, στη Διοί­κη­ση της οποί­ας η Λιλή συμ­με­τεί­χε  για πολ­λά χρό­νια, με τη στή­ρι­ξη του Ιδρύ­μα­τος «Κ. Παλα­μάς», διορ­γά­νω­σε, τη  Δευ­τέ­ρα 28 Δεκεμ­βρί­ου 2015, αφιέ­ρω­μα μνή­μης που παρου­σί­α­σε μεγά­λο ενδια­φέ­ρον, ιστο­ρι­κής σημα­σί­ας, για τον λογο­τε­χνι­κό χώρο και τα νεο­ελ­λη­νι­κά Γράμ­μα­τα, αφού για πρώ­τη φορά δόθη­καν στη δημο­σιό­τη­τα γράμ­μα­τα του εθνι­κού μας ποι­η­τή προς τη Λιλή, απ’ αυτά που η ίδια εμπι­στεύ­τη­κε  στο ίδρυ­μα «Κ. Παλα­μάς», λίγο πριν πεθά­νει.. Είδη­ση απο­τε­λεί η ανα­κοί­νω­ση του παρευ­ρι­σκο­μέ­νου  εκπρο­σώ­που του Ιδρύ­μα­τος, ομό­τι­μου Καθη­γη­τή της Φιλο­σο­φι­κής Σχο­λής του Παν. Αθη­νών Π. Δ. Μαστρο­δη­μή­τρη, κατά την παρέμ­βα­σή του, ότι η αλλη­λο­γρα­φία τους, που συμπε­ρι­λαμ­βά­νει αξιο­ση­μεί­ω­τα ερω­τι­κά γράμ­μα­τα του Κ. Παλα­μά, προς τη Λιλή,   θα δημο­σιευ­τεί από το Ίδρυ­μα «Κ. Παλα­μάς», κατά το νέο έτος 2016.   Ποι­η­τι­κά δια­μά­ντια και αρι­στουρ­γή­μα­τα Τέχνης οι δια­σω­θεί­σες από τη Λιλή επι­στο­λές του Κ. Παλα­μά διο­χε­τεύ­ουν ως χεί­μαρ­ρος έμπνευ­σης και δημιουρ­γί­ας αφ’ ενός τα αισθή­μα­τα που έτρε­φε ο ποι­η­τής για την κατά πολ­λά χρό­νια νεό­τε­ρή του ποι­ή­τρια αλλά και τα ρεύ­μα­τα και τις τάσεις και το κλί­μα γενι­κό­τε­ρα, που επι­κρα­τού­σε τότε, στους Λογο­τε­χνι­κούς κύκλους των Αθηνών..

Στην εκδή­λω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε περι­βάλ­λον εορ­τα­στι­κό μεγά­λη ήταν η συμ­με­το­χή του κοι­νού, πολ­λών και γνω­στών λογο­τε­χνών αλλά και οικεί­ων προ­σώ­πων της Λιλής, όπως ο γιός της και η νύφη της, Γεώρ­γιος και Ανα­στα­σία Ιακω­βί­δου, τα εγγό­νια της Λίλη, Χαρά και Μιχα­ήλ και τα δισέγ­γο­νά της…  Χαι­ρε­τι­σμό απεύ­θυ­ναν οι Κώστας Γ. Καρού­σος, Πρό­ε­δρος της Έται­ρί­ας Ελλή­νων Λογο­τε­χνών  και ο εγγο­νός της Λιλής Μιχ. Γ. Ιακω­βί­δης, καθη­γη­τής στο London Business School.

Lily2

Το πρό­γραμ­μα ξεκί­νη­σε με την πολύ ενδια­φέ­ρου­σα παρέμ­βα­ση του ποι­η­τή Τίτου Πατρί­κιου, ανε­ψιού της Λιλής, ο οποί­ος δεν παρέ­λει­ψε να υπο­γραμ­μί­σει τη σημα­ντι­κή απου­σία του συντο­πί­τη μας καθη­γη­τή Πανε­πι­στη­μί­ου Νάπο­λης Ιτα­λί­ας Κων­στα­ντί­νου Νίκα, το σπου­δαίο ρόλο που έχει δια­δρα­μα­τί­σει στην προ­ώ­θη­ση της Νεο­ελ­λη­νι­κής λογο­τε­χνί­ας στην Ευρώ­πη, κατέ­χο­ντας την καί­ρια θέση της Νεο­ελ­λη­νι­κής έδρας  στο Ιτα­λι­κό Πανε­πι­στή­μιο, μετα­φρά­ζο­ντας, προ­βάλ­λο­ντας και παρου­σιά­ζο­ντας εκεί  το έργο πολ­λών σύγ­χρο­νων νεο­ελ­λή­νων λογο­τε­χνών..  Η συμ­με­το­χή του κ. Νίκα, δυστυ­χώς ακυ­ρώ­θη­κε για έκτα­κτους λόγους υγεί­ας που δεν του επέ­τρε­ψαν την τόσο επι­θυ­μη­τή γι αυτόν παρου­σία και παρέμ­βα­ση στο Αφιέ­ρω­μα Μνή­μης της Λιλής.

Στη Λιλή και το έργο της ανα­φέρ­θη­κε πιο διε­ξο­δι­κά, με ποι­η­τι­κό  οίστρο, η  ποι­ή­τρια Φαί­δρα Ζαμπα­θά – Παγου­λά­του, η οποία εξέ­θε­σε μαζί με τα δια­θέ­σι­μα έργα της Λιλής, το πρό­σφα­τα εκδο­θέν δοκί­μιό της, ειδι­κά γραμ­μέ­νο για την εκλι­πού­σα ποι­ή­τρια. Η υπο­φαι­νό­με­νη, συντο­νί­στρια- αντι­πρό­ε­δρος της ΕΕΛ, κατέ­θε­σα τη νωπή ακό­μα μαρ­τυ­ρία μου από την βιω­μα­τι­κή επα­φή κι επι­κοι­νω­νία  που είχα με την σπου­δαία αυτή ποι­ή­τρια που με ενθάρ­ρυ­νε στα πρώ­τα μου βήμα­τα στο δρό­μο της ποί­η­σης, όπως ενθάρ­ρυ­νε  πάμπολ­λους νέους και νέες ποι­ή­τριες, στο ξεκί­νη­μά τους, μη φει­δό­με­νη  επαί­νων, συμ­βου­λών και παρο­τρύν­σε­ων έως το τέλος της ζωής της, επι­βε­βαιώ­νο­ντας την ορθό­τη­τα του χαρα­κτη­ρι­σμού της ως «ποι­ή­τρια της Νιό­της ». Αξιο­ση­μεί­ω­τη και Ιδιαί­τε­ρου ενδια­φέ­ρο­ντος υπήρ­ξε η συμ­με­το­χή και η ομι­λία της πολύ νεό­τε­ρης σε ηλι­κία,  δ.ρος φιλο­λο­γί­ας κ. Δέσποι­νας Δού­κα που ως εξω­τε­ρι­κή συνερ­γά­της του Ιδρύ­μα­τος Παλα­μά επι­με­λεί­ται της έκδο­σης των επι­στο­λών του προς τη Λιλή και ως εκ τού­του είχε άμε­ση εικό­να για το περιε­χό­με­νο της εκτε­νούς αλλη­λο­γρα­φί­ας της με τον ποι­η­τή, που  την  μετέ­φε­ρε στο κοι­νό με τον πλέ­ον παρα­στα­τι­κό και ικα­νο­ποι­η­τι­κό τρόπο..Η καλ­λι­τε­χνι­κή επέν­δυ­ση της εκδή­λω­σης συμπε­ριέ­λα­βε απαγ­γε­λία του εκτε­νούς, αντι­προ­σω­πευ­τι­κού ποι­ή­μα­τος της Λιλής με τίτλο «Τρι­κυ­μία» από την ηθο­ποιό Μαρία Δημη­τρού­κα και  εύστο­χη επι­λο­γή και εκτέ­λε­ση μου­σι­κής συνο­δεί­ας πιά­νου, από τον μου­σι­κό-ποι­η­τή­‑Γ. Έφο­ρο της ΕΕΛ, Γιώρ­γο Μαρι­νά­κη. Παράλ­λη­λα, στον ίδιο χώρο λει­τουρ­γού­σε  έκθε­ση με τα βιβλία της ποι­ή­τριας που ευγε­νώς η οικο­γέ­νεια προ­σέ­φε­ρε στην ΕΕΛ. Η ΕΡΤ1 (Πρώ­το Πρό­γραμ­μα) υπήρ­ξε  χορη­γός επι­κοι­νω­νί­ας της εκδήλωσης.

 

____________________________

Η Λιλή Πατρι­κί­ου-Ιακω­βί­δη γεν­νή­θη­κε το 1899 και πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε στα γράμ­μα­τα το 1918 με δημο­σιεύ­σεις των ποι­η­μά­των της στο περιο­δι­κό Νου­μά, περιο­δι­κό στο οποίο μετά γίνε­ται συντά­κτης.  Από το 1927  — 1929 Lily1συνερ­γά­στη­κε ως αντα­πο­κρί­τρια με την ελλη­νό­φω­νη εφη­με­ρί­δα της Νέας Υόρ­κης Εθνι­κός Κήρυξ. Εργά­στη­κε στην Εθνι­κή Βιβλιο­θή­κη και στη Βου­λή των Ελλή­νων. Τιμή­θη­κε με το κρα­τι­κό βρα­βείο ποί­η­σης το 1941 για τη συλ­λο­γή Κορυ­δαλ­λοί και το 1957 για τη συλ­λο­γή Ανα­δρο­μή καθώς και με το βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών το 1973 για τη συλ­λο­γή Κοσμο­εί­δω­λα.  Ασχο­λή­θη­κε με το έργο του Κ. Παλα­μά, του οποί­ου υπήρ­ξε μού­σα και στε­νή φίλη. Η Λιλή, σημα­ντι­κή παρου­σία της λογο­τε­χνι­κής Αθή­νας, στή­ρι­ξε νέες ποι­ή­τριες, έγρα­ψε έργα για το θέα­τρο καθώς και αξιό­λο­γες φιλο­λο­γι­κές μελέ­τες, δοκί­μια και προ­σω­πο­γρα­φί­ες οικεί­ων της όπως ο Ηλί­ας Βενέ­ζης, η Ευα Βλάμη,η Κατί­να  Παπ­πά, ο ποι­η­τής Καρ­θαί­ος, ο ζωγρά­φος Γεώρ­γιος Ιακω­βί­δης (πατέ­ρας του συζύ­γου της, ηθο­ποιού Μίχη Ιακωβίδη)κ.α. Πέθα­νε το Νοέμ­βρη του1985.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο