Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, η λίμνη των ορχιδέων, των κρίνων και της «βίδρας», στην Κέρκυρα

bidraΒρί­σκε­ται στη βόρεια πλευ­ρά της Κέρ­κυ­ρας, στον δήμο Θινα­λί­ων, λίγο μετά την παρα­λία του Αλμυ­ρού και του Άγιου Σπυ­ρί­δω­να Περί­θειας. Η έκτα­σή της αγγί­ζει περί­που τα 400 στρέμ­μα­τα, ενώ ανή­κει σε ένα μονα­δι­κό σύμπλεγ­μα υδρο­βιό­το­που, το οποίο απο­τε­λεί­ται από το έλος Κου­νου­φά­δι, που αγγί­ζει τα 590 στρέμ­μα­τα και την κύρια έκτα­ση της λιμνο­θά­λασ­σας Αντι­νιώ­τη που είναι γνω­στή για τα σπά­νια υδρό­βια φυτά της και τον περί­γυ­ρό της που είναι γεμά­τος από μονα­δι­κά αγριολούλουδα.

orxidea antinioti3

Στην επι­φά­νειά της πλέ­ουν πολύ­χρω­μες ορχι­δέ­ες και κρί­νοι, εξού και η Λιμνο­θά­λασ­σα Αντι­νιώ­τη ονο­μά­ζε­ται από άλλους ως λίμνη των ορχι­δέ­ων ή λίμνη των κρίνων.

Σύμ­φω­να με τους υδρο­βιο­λό­γους, στην περιο­χή ανα­πτύσ­σο­νται περισ­σό­τε­ρα από 16 δια­φο­ρε­τι­κά είδη ορχι­δέ­ας και σπά­νια είδη όπως είναι οι Opphrys, Orchis και Serapias, που χαρα­κτη­ρί­ζο­νται όχι μόνο από ομορ­φιά, αλλά και από ενδια­φέ­ρου­σα βιολογία.

vidra2

Η Λιμνο­θά­λασ­σα Αντι­νιώ­τη θεω­ρεί­ται ένα από τα πιο εντυ­πω­σια­κά τοπία στην Κέρ­κυ­ρα, με αρκε­τά πολυ­ποί­κι­λο οικο­σύ­στη­μα, όπου βρί­σκουν κατα­φύ­γιο πολ­λά είδη ενδη­μι­κών και απο­δη­μη­τι­κών σπα­νί­ων που­λιών, με τους επι­στή­μο­νες να κατα­γρά­φουν περισ­σό­τε­ρα από 90 είδη.

Η βιο­ποι­κι­λό­τη­τα αυτού του τόπου έχει ιδιαί­τε­ρο ενδια­φέ­ρον λόγω της ύπαρ­ξης μιας μονα­δι­κής ορνι­θο­πα­νί­δας η οποία περι­λαμ­βά­νει απει­λού­με­να υδρό­βια και παρυ­δά­τια καθώς και αρπα­κτι­κά είδη.

Οι τελ­μα­το­χε­λώ­νες της λιμνο­θά­λασ­σας ανή­κουν στις οικο­γέ­νειες Emys orbicularis και Mauremys caspica και είναι σημα­ντι­κά πανι­δι­κά στοι­χεία, των υγρο­τό­πων της Μεσογείου.

limni antinioti2

Το πιο σπά­νιο είδος της λιμνο­θά­λασ­σας είναι η βίδρα ή σβί­δρα, (Lutra lutra) η οποία ζει σε μικρούς πλη­θυ­σμούς παρά­κτια της λίμνης και είναι ένα από τα προ­στα­τευό­με­να είδη της λιμνο­θά­λασ­σας. Η ευρα­σια­τι­κή βίδρα θεω­ρεί­ται από τα σπα­νιό­τε­ρα και πιο απει­λού­με­να θηλα­στι­κά της Ευρώπης.

Η ιχθυο­καλ­λιέρ­γεια στη λιμνο­θά­λασ­σα είναι εκτα­τι­κής μορ­φής , δηλα­δή στη­ρί­ζε­ται στο βιο­λο­γι­κό φαι­νό­με­νο της δια­χρο­νι­κής μετα­νά­στευ­σης ορι­σμέ­νων ειδών από τη θάλασ­σα και αντί­στρο­φα. Τα κυριό­τε­ρα είδη ψαριών που αλιεύ­ο­νται είναι χέλια, κεφα­λοει­δή, τσι­πού­ρες, λαβρά­κια και σαργοί

ltnrkant2

Στη λίμνη ζουν και σπά­νια είδη ψαριών όπως τα ψάρια Valencia hispanica και Aphanius fasciatus, αλλά και το ψάρι Knipowitschia goerneri που είναι ένα απει­λού­με­νο είδος, ενδη­μι­κό της Κέρκυρας.

Η λιμνο­θά­λασ­σα Αντι­νιώ­τη προ­στα­τεύ­ε­ται από τη συν­θή­κη Natura 2000, ενώ πολ­λά από τα είδη που ανα­πτύσ­σο­νται στην περιο­χή προ­στα­τεύ­ο­νται και από τη Συν­θή­κη της Βέρ­νης, ωστό­σο συχνές είναι οι καταγ­γε­λί­ες των τοπι­κών παρα­γό­ντων για την αδια­φο­ρία κυρί­ως των κυνηγών.

ltnrkant4

Η λιμνο­θά­λασ­σα Αντι­νιώ­τη προ­σελ­κύ­ει τους του­ρί­στες, κυρί­ως κατά τους θερι­νούς μήνες, ενώ απο­τε­λού­σε το αγα­πη­μέ­νο μέρος της γνω­στής βρε­τα­νι­κής οικο­γέ­νειας Ντά­ρελς. Εκεί περ­νού­σε τα καλο­καί­ρια του ο νεα­ρός τότε Τζέ­ρι Ντά­ρελ, μανιώ­δης φιλό­ζω­ος και φυσιο­λά­τρης για να γίνει αργό­τε­ρα ένας από τους πιο σημα­ντι­κούς μελε­τη­τές και ένθερ­μος υπο­στη­ρι­κτής των άγριων ζώων, ιδρύ­ο­ντας το Κέντρο Προ­στα­σί­ας Άγριας Ζωής στο Τζέρ­σεϊ. Τις μνή­μες του από την Κέρ­κυ­ρα και τη λιμνο­θά­λασ­σα Αντι­νιώ­τη, ο Τζέ­ρι Ντά­ρελ τις μετέ­φε­ρε σε δύο συναρ­πα­στι­κά βιβλία, «Η οικο­γέ­νειά μου και άλλα ζώα» και «Ζώα, που­λιά και συγ­γε­νείς». Τα βιβλία του σημεί­ω­σαν τερά­στια παγκό­σμια επι­τυ­χία, ενώ ο ίδιος χαρα­κτη­ρί­στη­κε ως «λογο­τε­χνι­κή ιδιοφυΐα».

ltnrkant8

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο