Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λονδίνο: Διαμαρτυρία ακροδεξιών για τη… βεβήλωση του αγάλματος του Τσώρτσιλ

Μερι­κές δεκά­δες μέλη ακρο­δε­ξιών και φασι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων μαζεύ­τη­καν σήμε­ρα στην Parliament Square (Πλα­τεία Κοι­νο­βου­λί­ου) στο Λον­δί­νο. Ο λόγος; Να… προ­στα­τεύ­σουν τον ανδριά­ντα του αρχι­σφα­γέα Ουίν­στον Τσώρ­τσιλ και άλλων ρατσι­στών που τις περα­σμέ­νες μέρες έγι­ναν στό­χος διαδηλωτών. 

Σημειώ­νε­ται πως, κατά τη διάρ­κεια μεγά­λης αντι­ρα­τσι­στι­κής δια­δή­λω­σης για τη δολο­φο­νία του Τζορτζ Φλόιντ, άγνω­στοι… «φιλο­τέ­χνη­σαν» το άγαλ­μα του Τσώρ­τσιλ, γρά­φο­ντας με σπρέι «ο Τσώρ­τσιλ ήταν ρατσιστής». 

Η σημε­ρι­νή συγκέ­ντρω­ση των ακρο­δε­ξιών, μετα­ξύ των οποί­ων και μέλη φασι­στι­κών κομ­μά­των (Britain First), έγι­νε υπό το πρό­σχη­μα της «προ­στα­σί­ας των πολι­τι­στι­κών μνη­μεί­ων» της χώρας από βαν­δα­λι­σμούς. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ωστό­σο, ο αλη­θι­νός στό­χος των ακρο­δε­ξιών ήταν να προ­κα­λέ­σουν ενδε­χό­με­νη σύγκρου­ση με ομά­δες αντι­ρα­τσι­στών, δια­δη­λω­τών του κινή­μα­τος Black Lives Matter και άλλων συλλογικοτήτων. 

london far right

Μέλη ακρο­δε­ξιών οργα­νώ­σε­ων στην πλα­τεία Κοι­νο­βου­λί­ου στο Λονδίνο.

Δυνά­μεις της βρε­τα­νι­κής αστυ­νο­μί­ας συγκε­ντρώ­θη­καν στην περιο­χή της πλα­τεί­ας για την απο­φυ­γή πιθα­νών επει­σο­δί­ων, ενώ η αστυ­νο­μι­κή διεύ­θυν­ση του Λον­δί­νου σύστη­σε να μην πραγ­μα­το­ποι­η­θούν αντιδιαδηλώσεις. 

Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες σημειώ­θη­καν δεκά­δες επι­θέ­σεις σε αγάλ­μα­τα και μνη­μεία ρατσι­στών και δου­λε­μπό­ρων, με χαρα­κτη­ρι­στι­κή την περί­πτω­ση του Μπρί­στολ, όπου δια­δη­λω­τές πέτα­ξαν στη θάλασ­σα τον ανδριά­ντα του «ευερ­γέ­τη της πόλης» — και μεγά­λου δου­λέ­μπο­ρου του 17ου αιώ­να – Έντουαρντ Κόλστον. 

Οι αρχές του Λον­δί­νου κινη­το­ποι­ή­θη­καν και κάλυ­ψαν τόσο το άγαλ­μα του σφα­γέα Τσώρ­τσιλ, όσο και άλλους ανδριά­ντες όπως του Αβρα­άμ Λίν­κολν, αλλά και του Νέλ­σον Μαντέ­λα, φοβού­με­νες ενδε­χό­με­να αντίποινα. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο