Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λονδίνο: «Πρωτεύουσα της φτώχειας» — 2,3 εκατ. άνθρωποι ζουν στη φτώχεια

Περισ­σό­τε­ροι από ένας στους τέσ­σε­ρις Λον­δρέ­ζους, πολ­λοί από τους οποί­ους εργα­ζό­με­νοι, ζουν στη φτώ­χεια εξαι­τί­ας των στά­σι­μων μισθών και της ταχεί­ας αύξη­σης των ενοι­κί­ων, σύμ­φω­να με έκθε­ση που δόθη­κε σήμε­ρα στη δημοσιότητα.

Στη βρε­τα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα, 2,3 εκατ. άνθρω­ποι ζουν στη φτώ­χεια, παρό­λο που αριθ­μός ρεκόρ 1,3 εκα­τομ­μύ­ριο μετα­ξύ αυτών έχουν δου­λειά, σύμ­φω­να με το London’s Poverty Profile, που χρη­σι­μο­ποιεί επί­ση­μα στοι­χεία για να μετρή­σει τη φτώχεια.

Στην έκθε­ση ανα­φέ­ρε­ται πως ένας ένας φτω­χός ενή­λι­κας που ζει μόνος του κερ­δί­ζει λιγό­τε­ρες από 144 στερ­λί­νες (161 ευρώ) την εβδο­μά­δα μετά την αφαί­ρε­ση των φόρων και του κόστους στέ­γα­σης, ενώ μια μέση τετρα­με­λής οικο­γέ­νεια έχει λιγό­τε­ρες από 347 στερ­λί­νες (455 ευρώ) για να δαπα­νή­σει για όλο το υπό­λοι­πο κόστος ζωής.

«Παρά τη λαμπρή ευη­με­ρία και τους προ­νο­μιού­χους, το Λον­δί­νο παρα­μέ­νει η πρω­τεύ­ου­σα της αγγλι­κής φτώ­χειας, η οποία οφεί­λε­ται κυρί­ως στα υψη­λά ενοί­κια που πλη­ρώ­νουν τα μισά απ’ όλα τα νοι­κο­κυ­ριά που ζουν σε ενοί­κιο», λέει ο Άνταμ Τίν­σον του New Policy Institute, του βρε­τα­νι­κού ερευ­νη­τι­κού οργα­νι­σμού που συνέ­τα­ξε την έκθεση.

Το κόστος της στέ­γα­σης στο Λον­δί­νο είναι από τα υψη­λό­τε­ρα στον κόσμο, με τα μέσα ενοί­κια να ανέρ­χο­νται τώρα σε περισ­σό­τε­ρες από 1.800 στερ­λί­νες (2.010 ευρώ) τον μήνα, σύμ­φω­να με τον οργα­νι­σμό μισθώ­σε­ων ακι­νή­των Landbay.

Ενώ οικο­γέ­νειες που μισθώ­νουν από ιδιώ­τες ιδιο­κτή­τες αντι­με­τώ­πι­ζαν εδώ και και­ρό υψη­λά κόστη, οι οικο­γέ­νειες που ζουν σε κοι­νω­νι­κές κατοι­κί­ες — κατα­σκευα­σμέ­νες από την κυβέρ­νη­ση ή από φιλαν­θρω­πι­κά ιδρύ­μα­τα για την προ­στα­σία των πιο φτω­χών– βρί­σκο­νται τώρα αντι­μέ­τω­πες με τις ταχύ­τε­ρες αυξή­σεις στα μισθώ­μα­τα, ανα­φέ­ρει ο Τίν­σον σε δήλω­ση που εξέδωσε.

Τα μισθώ­μα­τα στις εργα­τι­κές κατοι­κί­ες των τοπι­κών αυτο­διοι­κή­σε­ων αυξή­θη­καν κατά περί­που 30% τα πέντε τελευ­ταία χρό­νια, ακό­μη ταχύ­τε­ρα απ’ ό,τι τα ενοί­κια των ιδιω­τι­κών ενοι­κια­ζό­με­νων κατοι­κιών, που αυξή­θη­καν κατά ένα πέμ­πτο, δια­πι­στώ­νε­ται στην έκθεση.

Το ποσο­στό των Λον­δρέ­ζων που ζουν στη φτώ­χεια — ως φτω­χοί ορί­ζο­νται αυτοί που κερ­δί­ζουν λιγό­τε­ρο από το 60% του μέσου εισο­δή­μα­τος — μειώ­θη­κε σε 27% από 29% που ήταν τα έξι τελευ­ταία χρόνια.

 

Βρε­τα­νία: Διπλα­σιά­στη­καν οι άστε­γοι – Περισ­σό­τε­ρα από 120 χιλ. παι­διά στο δρόμο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο