Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛΣ Καισαριανής: Ενημερωτικό δελτίο για την 4η συνεδρίαση ΔΣ

✔️   Σε ένα ακόμα δημοτικό συμβούλιο, αυτό της 22-Οκτ, η νέα δημοτική αρχή αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο.
✔️  Οι πολιτικές δεσμεύσεις της τάχα “ανεξάρτητης” δημοτικής αρχής απέναντι σε πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό τους προσωπικό που την στήριξαν προεκλογικά, ο βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας των σχεδίων της για την καθημερινή ζωή των δημοτών, καθώς και η έμφυτη πολιτική της αλαζονεία.

🔻  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΟΡΕΩΝ 🔻

Στην κατά­με­στη αίθου­σα του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου παρα­βρέ­θη­καν εργα­ζό­με­νοι του δήμου από τα προ­γράμ­μα­τα του ΟΑΕΔ και εκπρό­σω­ποι του Σωμα­τεί­ου που έβα­λαν προ ημε­ρη­σί­ας διά­τα­ξης αίτη­μα στή­ρι­ξης του αγώ­να τους.
Έχουν, ήδη προ­σφύ­γει στα δικα­στή­ρια ζητώ­ντας την μονι­μο­ποί­η­σή τους, καθώς καλύ­πτουν πάγιες και διαρ­κείς ανάγκες.
Η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση και η Πρώ­τη Φορά Και­σα­ρια­νή (ΣΣ |> ΠΑΣΟ­Κο­γε­νής -«ανε­ξάρ­τη­τη») στή­ρι­ξαν το αίτη­μα, ενώ η Συνερ­γα­σία Πολι­τών (ΣΣ |> Σύρι­ζα) και η παρά­τα­ξη του Δημάρ­χου κου Βοσκό­που­λου “δυσκο­λεύ­τη­καν” να απο­φα­σί­σουν αν πρέ­πει, αν μπο­ρούν, αν έχει νόη­μα, αν καλύ­πτουν πάγιες ανά­γκες, αν, αν…
Η στά­ση αυτή εξόρ­γι­σε το ακρο­α­τή­ριο και ως απά­ντη­ση ο Δήμαρ­χος επέ­λε­ξε να επι­τε­θεί για 3η συνε­χό­με­νη συνε­δρί­α­ση στον πρό­ε­δρο του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων, ωρυό­με­νος, εξα­πο­λύ­ο­ντας ψεύ­δη και ειρω­νεία. Κάτω από την πίε­ση αυτή πάρ­θη­κε τελι­κά από­φα­ση στή­ρι­ξης των εργαζομένων.

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης

Ακο­λού­θως η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση🔻

  1. Ζήτη­σε να παρ­θεί από­φα­ση κατα­δί­κης του νέου ¨ανα­πτυ­ξια­κού¨ πολυ­νο­μο­σχε­δί­ου και στή­ρι­ξης των κινη­το­ποι­ή­σε­ων των εργα­ζο­μέ­νων στους ΟΤΑ που παλεύ­ουν ενά­ντια στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των υπη­ρε­σιών καθα­ριό­τη­τας που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και σήμε­ρα έρχε­ται να διευ­κο­λύ­νει με δια­δι­κα­σί­ες fast tarck η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση κάλε­σε τη δημο­τι­κή αρχή να μην υλο­ποι­ή­σει τα αντι­δρα­στι­κά αυτά μέτρα (επι­συ­νά­πτου­με το σχε­τι­κό ψήφι­σμα). Το ψήφι­σμα εγκρί­θη­κε κατά πλειο­ψη­φία από το δημο­τι­κό συμβούλιο.
  2. Ζήτη­σε να εντα­χθεί προς συζή­τη­ση η ενα­γώ­νια επι­στο­λήκαταγ­γε­λία 4 ποδο­σφαι­ρι­κών σωμα­τεί­ων της πόλης (Γ.Σ. ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ,ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΦΩΣΤΗΡΑΣ) για συνέ­χι­ση της παρά­νο­μης κατά­λη­ψης χώρου του δημο­τι­κού στα­δί­ου Μ. Κρη­τι­κο­που­λος, της παρά­νο­μης χρή­σης των αθλη­τι­κών χώρων και την παρα­πλά­νη­ση των γονιών από σχο­λή ποδο­σφαί­ρου μεγά­λης ΠΑΕ (επι­συ­νά­πτου­με την επι­στο­λή). Ο πρό­ε­δρος του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου κος Δ. Αντω­νό­που­λος αρνή­θη­κε ότι είχε λάβει τέτοια επι­στο­λή παρό­τι είχε δια­νε­μη­θεί σε όλες τις παρα­τά­ξεις και είχε κατα­τε­θεί προς το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο από την Παρα­σκευή 18/10! Ο, δε, υπεύ­θυ­νος αντι­δή­μαρ­χος αν και δεν δήλω­σε ότι αγνο­ού­σε την επι­στο­λή, εντού­τοις δήλω­σε ότι δεν την έφε­ρε προς συζή­τη­ση καθώς … δεν ανα­γνω­ρί­ζει τους εκπρο­σώ­πους των σωμα­τεί­ων. Τελι­κά το θέμα μπή­κε προς συζή­τη­ση και απο­φα­σί­στη­κε κατά πλειο­ψη­φία η υιο­θέ­τη­ση των μέτρων που προ­τεί­νουν τα σωμα­τεία να υλο­ποι­ή­σει η δημο­τι­κής αρχή (π.χ. δημό­σια καταγ­γε­λία του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου παρά­νο­μη κατά­λη­ψη και χρή­ση δημό­σιας περιου­σί­ας). Ανα­μέ­νου­με την εκτέ­λε­ση της από­φα­σης από τη δημο­τι­κή αρχή.

Επί­σης, η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση απηύ­θυ­νε δύο κρί­σι­μα ερω­τή­μα­τα προς τη δημο­τι­κή αρχή:

  1. Για­τί αρνεί­ται να υλο­ποι­ή­σει ως οφεί­λει τον νέο οργα­νι­σμό του Δήμου ‑ομό­φω­να ψηφι­σμέ­νο στις 6/12/2018- αφή­νο­ντας εκτε­θει­μέ­νους όλους τους εργα­ζό­με­νους και δημιουρ­γώ­ντας συν­θή­κες ομη­ρί­ας. Ο νέος οργα­νι­σμός απο­κα­τέ­στη­σε τον οργα­νι­σμό που είχε συντα­χθεί το 2003 και στον οποίο η επέ­λα­ση του Καλ­λι­κρά­τη προ­κά­λε­σε σοβα­ρές δυσλει­τουρ­γί­ες. (επι­συ­νά­πτε­ται το ερώτημα).

Η δημο­τι­κή αρχή δια στό­μα­τος της γενι­κής γραμ­μα­τέ­ας κας Στε­φα­νί­δη Πορύ­χη Χρυ­σάν­θης (πρό­σλη­ψη της νέας δημο­τι­κής αρχής και πρώ­ην γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας του δήμου Ναυ­πλί­ου, Δήμου Ζωγρά­φου και Δήμου Αμα­ρου­σί­ου) αρνή­θη­κε ότι είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να την υλο­ποι­ή­σει και ότι θα προ­βεί σε τρο­πο­ποι­ή­σεις πρώτα.

  1. Για­τί δεν έχει φέρει στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο θέμα για την ανα­νέ­ω­ση του Κέντρου Κοι­νό­τη­τας του Δήμου που εξυ­πη­ρε­τεί εκα­το­ντά­δες δημό­τες κοι­νω­νι­κά ευάλωτους.

Η δημο­τι­κή αρχή προ­σποι­ή­θη­κε ότι δεν γνώ­ρι­ζε  το έγγρα­φο που έχει απο­στα­λεί στο δήμο στις 6/9/2019 για τις δια­δι­κα­σί­ες ανα­νέ­ω­σης των κέντρων κοι­νό­τη­τας και οι οποί­ες έχουν προ­θε­σμία λήξης την 30η/10/2019, όπως απο­κά­λυ­ψε η Λαϊ­κή Συσπείρωση.

 Από τη συζήτηση στα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ανά­με­σα στα θέμα­τα της ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης που ακο­λού­θη­σαν όπως η ολο­κλή­ρω­ση έργων που κερ­δή­θη­καν επί θητεί­ας της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης (απο­χέ­τευ­ση και σχο­λι­κοί αύλειοι χώροι), υπήρ­ξε και θέμα με τίτλο “6η ανα­μόρ­φω­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού”. Για δεύ­τε­ρη φορά με διά­φο­ρες λογι­στι­κές λαθρο­χει­ρί­ες έγι­νε προ­σπά­θεια εξοι­κο­νό­μη­σης του προ­κλη­τι­κού ποσού των 84.000€ (ετή­σια δαπά­νη 256.000€) προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθεί η μισθο­δο­σία 7 αιρε­τών (δημάρ­χου, προ­έ­δρου και 5 αντι­δη­μάρ­χων) και 4 συμ­βού­λων από τα ταμεία του δήμου και σε βάρος  των δημο­τών, μέχρι και τη λήξη του παρό­ντος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, ο οποί­ος είχε την σφρα­γί­δα της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης και προ­έ­βλε­πε μηνιαίο κόστος έμμι­σθων θέσε­ων και αντι­μι­σθιών 10.700€ μεικτά.

✔️   Το θέμα καταγγέλθηκε απ’ όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο κος Χατζη­σάβ­βας, ο αντι­δή­μαρ­χος Οικο­νο­μι­κών (εκλεγ­μέ­νος με την δημο­τι­κή παρά­τα­ξη του ΣΥΡΙΖΑ που προ­σχώ­ρη­σε στην παρά­τα­ξη του κου Βοσκό­που­λου από την πρώ­τη μέρα), δήλω­σε ότι η ετή­σια δαπά­νη των 256.000€ θα καλυ­φτεί από την είσπρα­ξη βεβαιω­θέ­ντων οφει­λών προς τον δήμο. Το καμπα­νά­κι χτυ­πά για τους μικρο­ο­φει­λέ­τες δημό­τες που κιν­δυ­νεύ­ουν από οικο­νο­μι­κό στράγ­γιγ­μα από την τακτι­κή της νέας δημο­τι­κής αρχής, αλλά και για τους δημό­τες που θα δουν αύξη­ση των δημο­τι­κών τελών και της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας στις υπη­ρε­σί­ες του δήμου. Κι όλα αυτά για να πλη­ρω­θούν οι 11 έμμι­σθοι της νέας δημο­τι­κής αρχής!;

Ο κος Χατζη­σάβ­βας, με κυνι­σμό ανέ­φε­ρε ότι “ο δήμος πρέ­πει να δου­λέ­ψει ως ιδιω­τι­κή εται­ρεία, δηλα­δή με λογι­κή manager”. Κατά τον ίδιο “οι αντι­μι­σθί­ες αυτές δεν είναι μεγά­λο ποσό αλλά επέν­δυ­ση, αφού οι αμει­βό­με­νοι μόνο έτσι μπο­ρούν να απο­δώ­σουν έργο. Αν δεν αμεί­βο­νται δεν μπο­ρούν να απο­δώ­σουν. Η διοί­κη­ση Στα­μέ­λου απέ­τυ­χε ακρι­βώς γι αυτό το λόγο”, πρό­σθε­σε. Δηλα­δή είναι απο­τυ­χία να ξεχρε­ώ­νεις έναν χρε­ω­κο­πη­μέ­νο δήμο, να φτιά­χνεις εκ νέου δομές και να ανα­βαθ­μί­ζεις υπη­ρε­σί­ες,  να κάνεις έργα υπο­δο­μής αξί­ας άνω των 10εκ€ χωρίς να ξεζου­μί­ζεις το λαό της πόλης; Αξί­ζει να θυμη­θού­με ότι η δημο­τι­κή αρχή της  Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης είχε πάρει ψήφι­σμα άρνη­σης υλο­ποί­η­σης κατα­σχέ­σε­ων για μικρο­ο­φει­λέ­τες ανα­κου­φί­ζο­ντας τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα της πόλης. Ήταν βέβαια μια δημο­τι­κή αρχή που δεν ήταν ξεκομ­μέ­νη απο τον κόσμο και τις λαϊ­κές ανά­γκες, σε αντί­θε­ση με την σημερινή.

✔️   Στο κλείσιμό του ο Δήμαρχος κος Βοσκόπουλος κατηγόρησε όλες τις δημοτικές παρατάξεις που διαμαρτυρήθηκαν για την τόσο υψηλή δαπάνη… για λαϊκισμό και μιζέρια! Η εθελοντική προσφορά και η ανιδιοτέλεια, οι δακρύβρεχτες εκφράσεις “δεν μας χρωστάει η Καισαριανή αλλά εμείς χρωστάμε στην Καισαριανή” έγιναν “είμαστε πολύ σπουδαίοι και ικανοί για να μας έχει η Καισαριανή τσάμπα”. Θυμίζουμε ότι οι 11 μισθοί και αντιμισθίες αφορούν μόνο το δήμο και όχι τα νομικά του πρόσωπα. Σε τουλάχιστον σε ένα απ’ αυτά θα έχουμε αντίστοιχη  δαπάνη, θα καλυφτούν κι άλλες προεκλογικές επιταγές προς κόμματα και πρόσωπα.

Εν τέλει η δημοτική αρχή αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την αντιπρόταση της Λαϊκής συσπείρωσης και η δική της πρόταση με το υπέρογκο αυτό ποσό ψηφίστηκε μόνο με 9 ψήφους υπέρ στο σύνολο των 26 δημοτικών συμβούλων.

Αξί­ζει να σημειω­θεί προς την ορθή ενη­μέ­ρω­ση του λαού της Και­σα­ρια­νής ότι το περι­βό­η­το ποσό των 82.000€ που ξαφ­νι­κά βρέ­θη­κε ως έσο­δο στα δημο­τι­κά ταμεία, δεν ήταν επι­τυ­χία και δου­λειά της νέας δημο­τι­κής Αρχής, αλλά  κον­δύ­λι από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ που είχε πάρει η διοί­κη­ση της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης τον 4ο μήνα του 2019 και που πρέ­πει να κατευ­θυν­θεί σε έργα απα­ραί­τη­τα για την πόλη μας!


Ψήφι­σμα της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης Και­σα­ρια­νής προς το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο Καισαριανής

Ενά­ντια στο «Ανα­πτυ­ξια­κό» νομοσχέδιο

Η Κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες εκχω­ρεί στους εργο­λά­βους τη Συλ­λο­γή Απορ­ριμ­μά­των, την καθα­ριό­τη­τα Δημο­τι­κών Κτη­ρί­ων, την συντή­ρη­ση Ηλε­κτρο­φω­τι­σμού και Πρα­σί­νου, με το λεγό­με­νο «ανα­πτυ­ξια­κό» νομο­σχέ­διο που ψηφί­ζει αυτές τις μέρες στην Βου­λή. Με το άρθρο 179 δίνει την δυνα­τό­τη­τα στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο «κατά την κρί­ση του» και χωρίς αυξη­μέ­νη πλειο­ψη­φία ή αιτιο­λό­γη­ση να εκχω­ρεί σε ιδιώ­τες τη συλ­λο­γή και μετα­φο­ρά στε­ρε­ών απο­βλή­των, την καθα­ριό­τη­τα κοι­νό­χρη­στων χώρων και δημο­τι­κών κτι­ρί­ων, τη συντή­ρη­ση πρα­σί­νου και ηλεκτροφωτισμού.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ αξιο­ποιεί το υπάρ­χον θεσμι­κό πλαί­σιο που δεν το αναί­ρε­σε φυσι­κά ούτε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και το πάει παρα­πέ­ρα, εντάσ­σο­ντας τομείς που βρί­σκο­νται στο στό­χα­στρο διείσ­δυ­σης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, όπως είναι η Απο­κο­μι­δή και Δια­χεί­ρι­ση Απορ­ριμ­μά­των, ο Ηλε­κτρο­φω­τι­σμός, που ως τομέ­ας δένε­ται με τις αντι­δρα­στι­κές εξε­λί­ξεις στην Ενέρ­γεια και τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς σχε­δια­σμούς στις ΑΠΕ, το Πρά­σι­νο που συνο­δεύ­ε­ται με την επι­χει­ρη­μα­τι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση των ελεύ­θε­ρων χώρων, τη Δημό­σια Γη κλπ..

Μεγά­λο μέρος των Καλ­λι­κρα­τι­κών Δήμων και όχι μόνο, έχουν ήδη παρα­χω­ρή­σει την αρμο­διό­τη­τα της απο­κο­μι­δής της καθα­ριό­τη­τας σε εργο­λά­βους και τα τέλη και οι φόροι ανε­βαί­νουν, πάρα τους ισχυ­ρι­σμούς της κυβέρ­νη­σης, και η δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των ανά την χώρα έχει γίνει ένα «άλυ­το κου­βά­ρι» που απει­λεί περι­βάλ­λον και δημό­σια υγεία.

Αυτοί που τρί­βουν τα χέρια τους είναι οι εργο­λά­βοι. Είναι αυτοί που απο­λαμ­βά­νουν ζεστό χρή­μα από την τσέ­πη των δημο­τών και τα ταμεία των Δήμων πατώ­ντας στα­θε­ρά στα φτη­νά μερο­κά­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων που απα­σχο­λούν, με απάν­θρω­πες συν­θή­κες δου­λειάς και εκμε­τάλ­λευ­σης, χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας ζωής και υγεί­ας τους

Ένα είναι βέβαιο. Η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση αυτών των κρί­σι­μων τομέ­ων θα αφή­σει τους Δήμους πολύ γρή­γο­ρα γυμνούς από τέτοιες κρί­σι­μες υπο­δο­μές. Στο όχι πολύ μακρι­νό μέλ­λον οι δημό­τες θα γίνουν απο­δέ­κτες του ωμού εκβια­σμού εργο­λά­βων και δημο­τι­κών αρχών που θα πιέ­ζουν ενιαία ώστε να απο­γειω­θούν τέλη και φόροι για αυτές τις υπη­ρε­σί­ες και όχι μόνο.

Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους, τους νέους, τους μαζι­κούς φορείς και λαϊ­κά στρώ­μα­τά της πόλης να αντι­πα­λέ­ψουν την πολι­τι­κή των ιδιωτικοποιήσεων.

   Να απαι­τή­σουν την από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου έκτρω­μα που βάζει στον Προ­κρού­στη της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων ότι έχει απο­μεί­νει από τα εργα­τι­κά λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα και στο γύψο τα Συνδικάτα.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ στηρίζει  τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους και των εργαζομένων του δήμου μας, απέναντι στις αντιδραστικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσω από το περιβόητο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.


Καισαριανής σε ΠΑΕ

✔️    Επιστολή σωματείων ενάντια στην παραχώρηση γηπέδων σε μεγάλη ΠΑΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο