Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λύκοι απειλούν τα ελάφια της Πάρνηθας — 80 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους

Την πρώ­τη φορά που είδε πτώ­μα ελα­φιού κατά την διάρ­κεια πεζο­πο­ρί­ας του στην Πάρ­νη­θα ήταν το όχι και τόσο μακρι­νό 2011. Όμως κανείς δεν μπο­ρού­σε να προ­βλέ­ψει τότε, πως οι λύκοι που επα­νεμ­φα­νί­στη­καν στην Πάρ­νη­θα κατά προ­σέγ­γι­ση το 2009-10,  80 χρό­νια περί­που μετά την εξα­φά­νι­ση τους από την περιο­χή, θα έδει­χναν τόσο έντο­να τα …δόντια τους.

Ο Γιώρ­γος Γιαν­νά­τος, βιο­λό­γος άγριας πανί­δας και η ομά­δα της ΜΚΟ Βιό­σφαι­ρας μετά από 1,5 χρό­νο συστη­μα­τι­κής κατα­γρα­φής που περιε­λάμ­βα­νε μετα­ξύ άλλων γενε­τι­κή και τρο­φι­κή ανά­λυ­ση, κατά­φε­ραν να έχουν την πρώ­τη ολο­κλη­ρω­μέ­νη μελέ­τη της επί­δρα­σης των λύκων στον πλη­θυ­σμό και την κινη­τι­κό­τη­τα του κόκ­κι­νου ελα­φιού στην Πάρ­νη­θα. Τα αρχι­κά συμπε­ρά­σμα­τα δεί­χνουν ξεκά­θα­ρα πως αν συνε­χι­στεί αυτός ο ρυθ­μός θήρευ­σης του ελα­φιού από τον φυσι­κό του εχθρό, τότε ο αυτό­χθο­νας πλη­θυ­σμός των ελα­φιών στο Εθνι­κό Πάρ­κο της Πάρ­νη­θας θα μειω­θεί σημα­ντι­κά. Εξί­σου σημα­ντι­κό θέμα που ανα­δει­κνύ­ε­ται από τη μελέ­τη είναι  το οξύ πρό­βλη­μα των άγριων αδέ­σπο­των σκυ­λιών που –σε αντί­θε­ση με τους λύκους- απει­λούν και τους ανθρώ­πους, ενώ έχουν κάνει ήδη την εμφά­νι­ση τους υβρί­δια λύκου-σκύλου!

Αν και δεν είναι ευρύ­τε­ρα γνω­στό, ο πλη­θυ­σμός των λύκων στην Πάρ­νη­θα είναι ένας από τους πυκνό­τε­ρους διε­θνώς  και σχε­δόν δεκα­πλά­σιος από τους αντί­στοι­χους σε άλλα μέρη της Ελλά­δας με παρό­μοια έκτα­ση. Ο ελά­χι­στος πλη­θυ­σμός τους στην περιο­χή μελέ­της υπο­λο­γί­σθη­κε σε 33 άτο­μα, ενώ όπως σημειώ­νε­ται στη μελέ­τη παρα­τη­ρή­θη­κε επέ­κτα­ση του πλη­θυ­σμού των λύκων ανα­το­λι­κά του Εθνι­κού Πάρ­κου (Ε.Π) προς την περιο­χή Μαλα­κά­σας, Ωρω­πού, Μήλε­σι . Η παρου­σία πιστο­ποι­ή­θη­κε με την κατα­γρα­φή νεκρού ενή­λι­κου αρσε­νι­κού λύκου από τρο­χαίο τον Μάιο 2018, στον παρά­πλευ­ρο της Εθνι­κής οδού. Επί­σης κατα­γρά­φη­καν υβρί­δια λύκου – σκύ­λου στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Δυτι­κής Πάρ­νη­θας όπου και εντο­πί­ζε­ται το μεγα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα αδέ­σπο­των στην περιο­χή μελέτης.

Ο πλη­θυ­σμός των άγριων οπλη­φό­ρων υπο­λο­γί­σθη­κε  για την άνοι­ξη 1.160 ελά­φια περί­που και 980 αγριό­χοι­ροι. Οι υπο­λο­γι­σμοί αυτοί έγι­ναν στην έκτα­ση συστη­μα­τι­κής κατα­μέ­τρη­σης των ελα­φιών από τον Φορέα Δια­χεί­ρι­σης του Ε.Π Πάρ­νη­θας που υπο­λο­γί­ζε­ται σε 140 τ.χλμ. περί­που και δεν καλύ­πτουν όλη την έκτα­ση της περιο­χής μελέ­της που υπε­βαί­νει τα 300 τ.χλμ.

Αν και σε αυτή τη φάση της παρα­κο­λού­θη­σης, οι μελε­τη­τές παρα­τη­ρούν πως είναι δύσκο­λο να απα­ντη­θεί με σιγου­ριά το συνο­λι­κό ποσο­στό των θηρευο­μέ­νων ελα­φιών σε όλη την έκτα­ση της περιο­χής που ερευ­νή­θη­κε, εντού­τοις με τη χρή­ση συγκε­κρι­μέ­νων επι­στη­μο­νι­κών μοντέ­λων και βάσει των κατα­γρα­φών που έκα­ναν, εκτι­μούν πως η συνο­λι­κή ετή­σια θήρευ­ση οπλη­φό­ρων από λύκους στην περιο­χή μελέ­της είναι 165 ανή­λι­κα και 130 ενή­λι­κα ελάφια.

«Φαί­νε­ται πως η πίε­ση στον πλη­θυ­σμό των ελα­φιών στη ζώνη του Εθνι­κού Πάρ­κου είναι υψη­λή, για τον απο­μο­νω­μέ­νο πλη­θυ­σμό των 1.100 ελα­φιών εφό­σον πλη­σιά­ζει το 27% του συνο­λι­κού πλη­θυ­σμού και σε αυτό πρέ­πει να προ­στε­θούν άγνω­στα ποσο­στά φυσι­κής και ανθρω­πο­γε­νούς θνη­σι­μό­τη­τας. Η θνη­σι­μό­τη­τα από θήρευ­ση είναι στα όρια της ετή­σιας αύξη­σης πλη­θυ­σμού των ελα­φιών (30%) και σε αυτές τις συν­θή­κες μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει σημα­ντι­κό παρά­γο­ντα μεί­ω­σης του τοπι­κού πλη­θυ­σμού», σημειώ­νε­ται στην μελέ­τη. «Σε περί­πτω­ση που ο πλη­θυ­σμός των λύκων δια­τη­ρη­θεί στα ίδια υψη­λά επί­πε­δα – λόγω των ανθρω­πο­γε­νών πηγών τρο­φής – και ο ρυθ­μός θήρευ­σης των ελα­φιών δια­τη­ρη­θεί στο ίδιο πιο πάνω ποσο­στό, τότε η μεί­ω­ση του απο­μο­νω­μέ­νου ενδη­μι­κού πλη­θυ­σμού ελα­φιών του ΕΠ Πάρ­νη­θας, θα επιταχυνθεί».

Αδέ­σπο­τοι σκύλοι
Ξεχω­ρι­στό κεφά­λαιο στη μελέ­τη απο­τε­λούν τα αδέ­σπο­τα σκυ­λιά, αφού εκτός των άλλων, στην περιο­χή που συγκε­ντρώ­νε­ται ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός αδέ­σπο­των σκύ­λων, στην δυτι­κή Πάρ­νη­θα, κατα­γρά­φη­καν και ανα­γνω­ρί­σι­μα φαι­νο­τυ­πι­κά υβρί­δια λύκου-σκύλου.

«Η παρου­σία μεγά­λου αριθ­μού αστεί­ρω­των αδέ­σπο­των σκύ­λων απο­τε­λεί δυνη­τι­κά εστία υβρι­δι­σμού σκύ­λων – λύκων όπως ήδη έχει κατα­γρα­φεί σε 2 κάμε­ρες της Δυτι­κής Πάρ­νη­θας. Η ενό­χλη­ση της πανί­δας (μικρών ζώων και ελα­φιών) στις περιο­χές όπου συχνά­ζουν αγριό­σκυ­λα και αδέ­σπο­τα είναι επί­σης πολύ έντο­νη. Η παρά­νο­μη απόρ­ρι­ψη σκυ­λιών και κου­τα­βιών στην περιο­χή της Δυτι­κής Πάρ­νη­θας είναι πολύ συχνή, ενώ η παρα­βα­τι­κό­τη­τα, παρα­νο­μία και βαν­δα­λι­σμοί εγκα­τα­στά­σε­ων του Εθνι­κού Πάρ­κου στην ίδια περιο­χή είναι συχνό φαι­νό­με­νο με χρο­νι­κό προσ­διο­ρι­σμό κυρί­ως, αρχές της Άνοι­ξης», κατα­γρά­φε­ται στη μελέτη.

Σύμ­φω­να με τον κ. Γιαν­νά­το αυτό πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί «χθες», αφού δεν μπο­ρεί να απο­κλει­στούν επι­θέ­σεις κατά επι­σκε­πτών του πάρ­κου και των ανθρώ­πων που εργά­ζο­νται στο βου­νό,  αλλά και επει­δή μπο­ρούν να γίνουν φορείς σοβα­ρών ασθενειών.

«Είναι τερά­στια η όχλη­ση που προ­κα­λούν στον πλη­θυ­σμό των ελα­φιών, πέραν από τους κιν­δύ­νους που εγκυ­μο­νούν για τους ανθρώ­πους», σημειώ­νει ο επι­στη­μο­νι­κός υπεύ­θυ­νος της ΜΚΟ Βιό­σφαι­ρας και προ­σθέ­τει πως τα αδέ­σπο­τα που κάποιοι συμπα­τριώ­τες μας εγκα­τέ­λει­ψαν στην περιο­χή, τρέ­φο­νται από υπο­λείμ­μα­τα νεκρών ελα­φιών που θηρεύ­ουν οι λύκοι. «Πολ­λές φορές τρώ­νε από πτώ­μα­τα σε προ­χω­ρη­μέ­νη απο­σύν­θε­ση, οπό­τε κατα­λα­βαί­νε­τε το τερά­στιο φορ­τίο παρα­σί­των που μεταφέρουν».

Πηγή: Ελεύ­θε­ρος Τύπος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο